Oblasti še niso objavile fotografije domnevne Picassove slike. (Slika je simbolična.) Foto: AP
Oblasti še niso objavile fotografije domnevne Picassove slike. (Slika je simbolična.) Foto: AP

Domnevno Picassovo sliko so našli pri treh osumljencih, ki jih je policija aretirala zaradi suma vpletenosti v preprodajo in transportiranje mamil, so po poročanju portala Art Newspaper sporočile iraške oblasti. "Pri njih smo zasegli sliko mednarodnega slikarja Picassa," je dejal vodja stikov z javnostjo oddelka za prepovedane droge, polkovnik Bilal Sobhi.

Kot pravi, je bil zaseg del širše operacije, v kateri so od julija preiskovali trgovanje z mamili. Oblasti so v okviru operacije aretirale 1300 osumljencev in zasegle 44 kilogramov mamil. Oblasti za zdaj niso objavile fotografije domnevne Picassove slike. Njeno avtentičnost je treba še preveriti, prav tako ni nič znanega o stanju umetnine. Iraško notranje ministrstvo za zdaj še ni oznanilo, ali so v okviru operacije našli še kakšna druga pomembnejša umetniška dela in artefakte.

Kar nekaj Picassovih del najdemo na seznamu najdražje prodanih umetnin. Foto: EPA
Kar nekaj Picassovih del najdemo na seznamu najdražje prodanih umetnin. Foto: EPA

Kot sporočajo s policije, zasegi, ki so namenjeni zaviranju trgovanja, promoviranja in zlorabe mamil, še trajajo, izvajajo pa jih predvsem v barih in na drugih prizoriščih, "kjer se zbirajo mladi". "Preden privede do trgovanja z antikvitetami, je trgovanje z drogami povezano s številnimi zločini, vključno z umori, krajami, ugrabitvami, posilstvi, združevanjem tolp, korupcijo in razkrojem družin," je še dejal predstavnik policije.

Eden ključnih umetnikov 20. stoletja
Če se bo delo zares izkazalo za Picassovo, so imeli osumljenci v rokah sliko enega najbolj cenjenih umetnikov 20. stoletja. Picasso ni bil le eden pomembnejših in vplivnejših umetnikov, ampak tudi izjemno plodovit. V življenju je ustvaril približno 50 tisoč del. Na svetovnem trgu z umetninami letno zakroži dobrih 65 milijard dolarjev, z visokimi številkami pa operira tudi črni trg.