Foto: Ministero della Cultura - MiC
Foto: Ministero della Cultura - MiC

Že decembra lani so med začetki gradnje kompleksa s supermarketom, fitnescentrom in igriščem odkrili marmorne plošče, ki so pokrivale približno 577 kvadratnih metrov površine in po mnenju strokovnjakov predstavljajo podij, na katerem so nato postavili preostalo konstrukcijo templja.

"Izkopali smo tri ločene sobe, najverjetneje namenjene kapitolski tiradi bogov Jupitra, Junine in Minerve," je za CNN povedala vodja arheoloških izkopavanj Romina Pirraglia. Kot pravi, izkopavanja še potekajo, doslej pa so že identificirali tudi starejšo plast ostalin iz 4. stoletja pr. n. št., ko je tam živelo italsko pleme Umbrijcev. "Celoten tempelj bi bil lahko celo večji od tega, kakršen se nam kaže zdaj," je še dejala arheologinja.

Gre za Capitolio, tempelj, posvečen triadi bogov, ki so imeli osrednje mesto v javni religiji Rima. Takšni templji so bili običajno zgrajeni na vzpetinah ali drugih vidnejših predelih mest. Prostor ni bil namenjen le verskemu čaščenju, ampak je bil tudi trgovsko središče in prostor druženja. Po besedah Pirraglie odkritje potrjuje strateško vlogo, ki jo je imela Sarsina v času Rimskega imperija. Mesto leži v hribovitem območju, ki gleda na reko Savio.

Foto: Ministero della Cultura - MiC
Foto: Ministero della Cultura - MiC

Arheološka najdba je pod vprašaj postavila nadaljevanje gradbenih del v prvotnem načrtu, saj arheološka stroka poziva k ohranitvi najdenih ostankov. "Jasno mora biti, da jih ne bomo uničili, da bi naredili prostor za moderne strukture. Prvotni urbanistični načrti bodo spremenjeni, za rekreacijo in šport bomo našli nov prostor," pravi Federica Gonzato, nadzornica Oddelka za arheologijo, vizualne umetnosti in pokrajino Ravenne, Riminija in Forlì-Cesene.

Kot pravi stroka, je najdba izjemna predvsem zaradi izjemne ohranjenosti templja s "čudovito ohranjenimi kamni, ki so prestali rušenja, invazije sovražnikov in plenjenja v naslednjih tisočletjih tisočletja". Gonzato to pripisuje odmaknjenosti naselja od velikih mest. "Takšne templje so redno oplenili, izkoristili za kamnolome, marmorne plošče pa uporabili za gradnjo novih domov. Vendar podstavek templja v Sarsini je praktično nedotaknjen, dobro je ohranjeno dostopno stopnišče, kar je izjemno redko," pravi.

Po besedah Pirraglie so vseeno nekateri ostanki, ki kažejo na to, da je bila stavba v srednjem veku znova uporabljen in se je vanjo verjetno naselilo lokalno prebivalstvo.