Za 30-letnega obtoženca je sodišče 11. septembra letos odločilo, da je kriv kraje štirih slik med letoma 2016 in 2018. Tri od teh je pod pretvezo, da so del družinske zapuščine, prodal prek münchenske dražbene hiše, poroča portal Art Newspaper.

Prodaja ukradene Stuckove Pravljice o žabjem kralju iz leta 1891 je nekdanjemu muzejskemu tehniku prinesla več kot 49.000 evrov. Foto: Wikipedia
Prodaja ukradene Stuckove Pravljice o žabjem kralju iz leta 1891 je nekdanjemu muzejskemu tehniku prinesla več kot 49.000 evrov. Foto: Wikipedia

"Obtoženec je brezsramno izkoristil dostop do depojev v delodajalčevih prostorih in z namenom zagotovitve višjega življenjskega standarda prodal dragoceno kulturno lastnino," je sodišče zapisalo v izjavi. Po navedbah sodišča je obtoženec kupil novo stanovanje, avtomobil znamke Rolls Royce in dragocene ure.

Sodišče ga je obsodilo na leto dni in devet mesecev zaporne kazni ter denarno kazen nekaj več kot 60.000 evrov. Kazen je, tako sodišče, razmeroma blaga, ker obtoženec pred tem ni imel kazenske kartoteke, ker je izrazil obžalovanje, poleg tega pa je kazniva dejanja storil že pred nekaj leti. Po navedbah sodišča je pred tem obtoženec dejal, da je deloval brez premisleka. Prav tako, da si danes lastnega ravnanja ne zna razložiti.

Poleg tehnološke dediščine tudi likovna zbirka
Nemški muzej v Münchnu se ponaša z eno največjih tehnoloških in znanstvenih zbirk na svetu, hranijo pa tudi likovno zbirko. V muzej so likovna dela prišla predvsem z donacijami posameznikov in fundacij, hranijo pa jih večinoma v depoju. Med temi je v uvodu omenjena slika Pravljica o žabjem kralju umetnika Franza Stucka (1863–1928), ki jo je tehnični delavec ukradel in zamenjal s kopijo. Da pri sliki nekaj ni prav, je posumil preiskovalec provenience, ki se mu je ob pregledovanju zazdela "precej ponesrečena kopija", čeprav je umeščena v pravi okvir, pove predstavnica muzeja Sabine Pelgjer. Nadaljnje preverjanje stanja je pokazalo, da manjkajo tri slike, na njihovem mestu pa so ostali le okvirji.

Münchenski Nemški muzej velja za enega največjih tehnoloških in znanstvenih muzejev na svetu. Foto: EPA
Münchenski Nemški muzej velja za enega največjih tehnoloških in znanstvenih muzejev na svetu. Foto: EPA

V muzeju sicer trdijo, da je dostop do depoja strogo nadzorovan, "Naše osebje je zelo zanesljivo, ni pa mogoče veliko narediti, če pa ima sodelavec kriminalna nagnjenja. Predhodne kazenske kartoteke ni imel, zato ob sklenitvi zaposlitve ni bilo mogoče vedeti, da je česa takšnega sposoben," besede Sabine Pelgjer navaja portal Art Newspaper.

Tri slike prodal, ene mu ni uspelo
Med drugim je ukradel sliki Pokušanje vina Eduarda von Grütznerja in Dekleti v gorah nabirata drva Franza von Defreggerja. Za prvo je tehnik prejel skoraj 4500 evrov, za drugo pa 7000 evrov. Ukradel je tudi delo Dirndl slikarja Franza Defreggerja, ki pa mu ga ni uspelo prodati. S Stuckovo sliko je v žep pospravil več kot 49.000 evrov, kupila pa jo je neka švicarska galerija.