Leseni grad je stal v osrčju arhitekturnega kompleksa iz 15. stoletja, obdobja 450-letne kraljevine Ryukyu. Gre sicer za rekonstrukcijo, ki so jo na podlagi izvirnih načrtov in fotografij naredili po drugi svetovni vojni.

Foto: EPA
Foto: EPA
Starejši Japonci, ki so na Okinavi dočakali konec druge svetovne vojne, so bili zdaj že drugič v življenju priča uničenju gradu Shuri. Foto: Reuters
Starejši Japonci, ki so na Okinavi dočakali konec druge svetovne vojne, so bili zdaj že drugič v življenju priča uničenju gradu Shuri. Foto: Reuters

Požar se je začel v glavnem poslopju kompleksa, veličastni rdeči stavbi, in se hitro razširil na bližnje zgradbe. Oblasti so bile o požaru obveščene ob 2.40 po lokalnem času, gasilcem pa ga je uspelo spraviti pod nadzor šele v zgodnjih popoldanskih urah. Plameni so skupno zajeli več kot 4.800 kvadratnih metrov kompleksa.

Vzrok požara še ni znan
Televizijski posnetki prikazujejo obsežne plamene, ki so zajeli grad, dejanska škoda pa se je razkrila šele ob dnevni svetlobi. Ponekod so plameni za sabo pustili le zoglenel les in dim.
Po navedbah gasilcev in lokalnih oblasti je v požaru, ki ga je bilo zaradi vetra izjemno težko obvladati, pogorelo sedem stavb, med njimi tudi minimalistična osrednja hala. Za zdaj še ni jasno, kaj je povzročilo požar, v katerem pa ni bilo poškodovanih, kot je poročala državna televizija NHK. K hitremu širjenju zubljev je najbrž pripomoglo tudi to, da so lesene strukture pred kratkim sveže prelakirali.

Kot je pred zbranimi novinarji povedala županja mesta Naha Mikiko Shiroma, so izgubili svoj simbol in številni prebivalci so zaradi izgube v šoku. "Za nas je bil grad Shuri kot božja prisotnost," je za časnik Asahi Shimbun komentiral 84-letni lokalni prebivalec Toyoko Miyazato. "Tako žalosten sem, da nimam besed." Nacionalna vlada je že obljubila, da bo naredila vse, kar je mogoče, za obnovo znamenitega gradu.

Šele dnevna svetloba je razkrila, kako malo oz. nič je ostalo od nekaterih grajskih poslopij. Foto: EPA
Šele dnevna svetloba je razkrila, kako malo oz. nič je ostalo od nekaterih grajskih poslopij. Foto: EPA

Žrtev uničujoče bitke za Okinavo
Kompleks je bil sicer v veliki meri uničen med drugo svetovno vojno, ko so pod njim zgradili štab japonske vojske, zaradi česar je postal tarča obstreljevanja. Po obsežnih obnovitvenih delih, s katerimi so se želeli čim bolj približati izvirnemu videzu, so ga ponovno odprli leta 1992. Leta 2000 se je uvrstil na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Za pročeljem, ki je bilo pobarvano rdeče, je grad po obnovi razstavljal številne zgodovinske artefakte. Kurayoshi Takara, profesor na Univerzi otočja Ryukyu, je za NHK potrdil, da so bili tudi ti artefakti v požaru uničeni skupaj z gradom. "Ne morem se sprijazniti z resničnostjo," je še dodal.

Grad je ena glavnih turističnih znamenitosti Okinave. Kot na spletni strani navaja Unesco, celoten kompleks poslopij predstavlja 500 let zgodovine kraljevine Ryukyku (1429‒1879), ki si si jo je proti koncu 19. stoletja priključila Japonska.

Grad Shuri v srečnejših časih (leta 2003). Foto: EPA
Grad Shuri v srečnejših časih (leta 2003). Foto: EPA

Nezadostni varnostni ukrepi
Mestne oblasti so na poizvedbe medijev že potrdile, da v gradu niso bili nameščeni požarni sistemi ‒ nekaj škropilnikov je bilo le pod streho glavne stavbe, kar naj bi preprečevalo vstop plamenov od zunaj. Varnostni pregledi so se odvijali dvakrat letno, enkrat na leto pa so opravili tudi požarno vajo.

Po uničujočem požaru, ki je v aprilu opustošil pariško katedralo Notre-Dame, so tudi na japonskem pristojnem ministrstvu sprejeli sklep, da bodo opravili varnostne preglede spomenikov kulturne dediščine in zaostrili protipožarno zaščito. "Kot nekdanji minister, zadolžen za kulturno dediščino, sploh nimam besed," je tvitnil nekdanji minister za šolstvo Masahiko Shibayama. "Po požaru v Notre-Dame smo ravno začeli preverjati protipožarne ukrepe za kulturne spomenike."

Grad Shuri bi moral biti naslednje leto, ko bo Tokio gostil olimpijske igre, tudi ena od postaj na poti olimpijske bakle.

Grad Shuri na Okinavi popolnoma pogorel