Mumijo so odkrili v regiji Lima, je po pisanju Reutersa v petek povedal arheolog Pieter Van Dalen Luna, eden od arheologov, ki so sodelovali pri izkopavanju.

Do mumije so se dokopali v podzemni grobnici na obrobju Lime. Foto: Zajem zaslona/Reuters
Do mumije so se dokopali v podzemni grobnici na obrobju Lime. Foto: Zajem zaslona/Reuters

"Glavna značilnost mumije je, da je celotno telo povezano z vrvmi in da roke prekrivajo obraz, kar bi lahko bil del lokalnega pogrebnega modela," je povedal Van Dalen Luna z državne univerze San Marcos.

V spremstvu keramike, zelenjave in orodja
Po njegovih besedah gre za posmrtne ostanke posameznika, ki je živel v visokogorski andski regiji. "Z radiokarbonskim datiranjem bomo dobili natančnejšo kronologijo," je še dejal arheolog.

Mumijo so našli v podzemni grobnici na obrobju perujske prestolnice. Ob mumiji so bili tudi darovi – vključno s keramiko, ostanki zelenjave in kamnitim orodjem, je še dejal Van Dalen Luna.

Izobilje arheoloških najdišč
Peru, sicer znan tudi po Machu Picchuju, je dom mnogoterih arheoloških najdišč ostankov kultur, ki so se razvile pred inkovskim imperijem in po njem, ta je dominiral v južnem delu Južne Amerike pred 500 leti – vse od današnjih južnega Ekvadorja in Kolumbije do osrednjega Čila.

Foto: Zajem zaslona/Reuters
Foto: Zajem zaslona/Reuters