V Teruelu v vhodni Španiji propada kompleks Santuario de la Virgen de la Gracia iz poznega 18. stoletja. Foto: Hispania Nostra
V Teruelu v vhodni Španiji propada kompleks Santuario de la Virgen de la Gracia iz poznega 18. stoletja. Foto: Hispania Nostra

Rdeči seznam, na katerem organizacija redno objavlja tiste stavbe, ki so v slabem stanju, kaže, da vrsta sakralnih stavb propada zaradi zanemarjanja in plenjenja. "Samostani, cerkve in bolnišnice so opuščeni, razdejani ali pa vandalizirani in oplenjeni. Kar so bili nekoč spomeniki, kjer so domovale dragocene knjižnice in sakralni predmeti, so postali kup kamenja," so zapisali v izjavi za javnost, ki jo povzema portal ARTnews.

Sorodna novica Španci tarča posmeha po "katastrofalni" obnovi gradu

Plenjenje arhitekturne plastike
Po njihovih ugotovitvah so marsikje kamen in tramove s spomenikov odstranili, da so jih uporabili kot gradbeni material pri gradnji hiš, ograj ali celo arene za bikoborbo. Najbolj dragocene dele arhitektur, kot so kapiteli, stebri in celo celotni samostani, pa prodali, včasih tudi tujim kupcem.

Med ogroženimi spomeniki, ki jih omenjajo, so ostanki kompleksa Santuario de la Virgen de la Gracia v Teruelu v vzhodni Španiji iz leta 1795.

Od nekdanje baročne arhitekture so se ohranili le še zidovi in tla, medtem ko so podobe čaščenja izginile.

Tudi v primeru številnih drugih spomenikov na seznamu so freske ali oltarji in druga plastika povsem uničeni zaradi vlage in zanemarjanja. Posebej omenjajo stenske poslikave samostana sv. Jurija blizu Cáceresa. Opozarjajo, da je spomenik potreben takojšnjega varstva, sicer bo v celoti propadel.

(Fotografija na Twitter objavi organizacije Hispania Nostra predstavlja propadajoč samostan sv. Izidorja blizu Toleda iz poznega 15. ali zgodnjega 16. stoletja).