Tudi v letošnjem postnem in velikonočnem času se po loških ulicah in trgih ne bo vila znamenita spokorniška procesija. Foto: Televizija Slovenija
Tudi v letošnjem postnem in velikonočnem času se po loških ulicah in trgih ne bo vila znamenita spokorniška procesija. Foto: Televizija Slovenija

Tokratni Dnevi Škofjeloškega pasijona se začenjajo drevi ob 19. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki s predstavitvijo nove številke zbornika Pasijonski doneski. Zbornik prinaša raznoliko postno branje, vključno s pridigo Ferdinanda Ljubljanskega, ki je shranjena v škofjeloškem kapucinskem samostanu.

Sorodna novica Ne le odpovedan Škofjeloški pasijon 2021, uprizoritve ne bo niti pred letom 2025

Sledilo bo odprtje razstave Križev pot kot likovni organizem Jožeta Bartolja, ki bo na ogled do 17. aprila. Umetnik je bil ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona povabljen, da pripravi likovno razstavo, ki bi bila del širšega dogajanja ob postavitvi pasijonske procesije v jubilejnem letu 2021.

Od 19. marca do 23. aprila bodo v Nunski cerkvi na ogled pasijonske jaslice, ki predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja od slovesnega vhoda v Jeruzalem do križanja na Kalvariji in položitve v grob. V Crngrobu pa bodo čez teden dni odprli razstavo Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka.

30. marca v Kapucinskem samostanu vabijo na Pasijonsko sporočilo prizora Gospodova večerja z režiserjema Marjanom Kokaljem in Borutom Gratnerjem ter glasbenikom Janezom Jocifom. Predavanje bo nadaljevalo poglabljanja v duhovno sporočilo Škofjeloškega pasijona.

8. aprila pripravlja več sodelujočih (Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Župnija Stara Loka, Župnijski zavod sv. Jurija in Pasijonski veter) pripravlja Pasijonski večer v Stari Loki, poimenovan Pasijonske reminiscence. Na njem bodo igralci in glasbeniki oživeli prizore iz Škofjeloškega pasijona ter premišljevali pasijon vsakega človeka in vsega človeštva. 18. aprila bo pasijonski večer potekal še v Selcih, in sicer v obliki velikonočnega koncerta.

Udeleženci križevega pota so vabljen, da s seboj prinesejo svoje križe. Foto: BoBo
Udeleženci križevega pota so vabljen, da s seboj prinesejo svoje križe. Foto: BoBo

9. aprila bodo na Mestnem trgu pasijonske delavnice izdelave butaric za cvetno nedeljo, izdelave rož iz papirja, pihanja jajc za pirhe in ročno barvanje pirhov, oblikovanje gline ter delavnica in pokušina postnih jedi, kot so aleluja, loške smojke, loška medla, loška mešanica in rovtarsko zelje. Loški skavti pa bodo ta dan izdelovali večmetrsko butaro velikanko.

Sorodna novica Dnevi Škofjeloškega pasijona o dediščini največje gledališke predstave na prostem

11. aprila se bo dogajanje nadaljevalo s pasijonskim koncertom v Nunski cerkvi, na veliki petek, 15. aprila, pa bo po Škofji Loki potekal križev pot, ki ga tokrat drugič pripravljata Župnija Škofja Loka in tamkajšnji kapucinski samostan. Vsakega, ki se bo udeležil križevega pota, vabijo, da s seboj prinese svoj križ.

Patri kapucini bodo pripravili tudi sklepni dogodek. 23. aprila se bodo na Romualdov dan poklonili avtorju Škofjeloškega pasijona. Ob tej priložnosti bo samostan široko odprl svoja vrata in ponudil predavanje ter ogled knjižnice.

Kapucinski redovnik Romuald Marušič (1676–1748) je Škofjeloški pasijon napisal v starološkem narečju med letoma 1715 in 1727. Pred petimi leti je bil vpisan v Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Škofjeloški pasijon je tudi najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku.