Za obnovo bolnice Franja potreben poldrugi milijon

Skoraj leto dni je minilo, kar je neurje uničilo Partizansko bolnico Franja, v tem času je število prenočitev na območju Cerknega močno upadlo. "Lani se je poznalo, da je bil hotel Cerkno kot največji ponudnik nastanitev velikokrat zaprt, ne glede na to, da je imel določeno število prenočitev že predhodno dogovorjeno. Kakor vem, je bil odgovor tak, da če ni zadostno število prenočitev že vnaprej rezerviranih, se hotel avtomatično zapre," je za TV Slovenija dejal Gregor Novaković, direktor Zavoda za turizem Cerkno.

Sorodna novica Partizanska bolnišnica Franja bo prešla v državno last, obnova je "moralna zaveza"

"Zgodba Franje je prepomembna, da bi ostala samo v rokah lokalne skupnosti"
Žal se v Cerkno turisti ne morejo več odpraviti, da bi obiskali partizansko bolnišnico, saj bo ta še nekaj časa zaprta, razkrili pa so podrobnejše ocene stroškov za odpravo posledic lanske ujme. Za odpravo posledic plazu, ki je avgusta lani uničil del območja bolnišnice, bi potrebovali dva in pol milijona evrov, je danes poročala TV Slovenija, čeprav bi za ureditev zaledja bolnice morali nameniti še dodatne štiri milijone evrov, če bi želeli zaščititi dolino proti Cerknemu. Odgovorni rešitev sicer vidijo v posebnem zakonu za Franjo po modelu za vzdrževanje idrijskega rudnika.

Tudi vsakoletni stroški vzdrževanja zahtevnega območja bodo v prihodnje znašali od 120.000 do 150.000 evrov, česar pa lokalna skupnost z izkupičkom od vstopnin ne more pokriti. Zato so državi ponudili, da lastništvo prenesejo nanjo. "Mi bomo seveda naredili vse, kar bomo lahko, ampak zgodba Franje je prepomembna, da bi ostala samo v rokah lokalne skupnosti," je za TV Slovenija dejal Gašper Uršič, župan Občine Cerkno.

Zaradi zamude pri odstranjevanju posledic vetroloma je bil šele konec novembra znova omogočen dostop do spomenika, pri čemer sama pot še ni bila obnovljena. Na fotografiji je ena izmed barak bolnice Franja, slikana 18. julija lani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Zaradi zamude pri odstranjevanju posledic vetroloma je bil šele konec novembra znova omogočen dostop do spomenika, pri čemer sama pot še ni bila obnovljena. Na fotografiji je ena izmed barak bolnice Franja, slikana 18. julija lani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dogovori o brezplačnem prenosu lastništva parcel na državo
Občina Cerkno je do zdaj poskrbela za izvedbo nekaterih nujnih del v zaledju soteske. Izdelali so dostopno cesto do zaplavne pregrade, ki so jo lahko tako očistili, v prihodnje pa bo omogočala tudi sanacijo plazu, ki ogroža sotesko in območje z domačijami pod njo. Izdelan je projekt sanacije zaledja, pridobljene so ponudbe in izbrani izvajalci za izvedbo, zdaj pa pričakujejo odobritev državnih sredstev za sanacijo, je na novinarski konferenci še povedal župan.

Sorodna novica Petje partizanskih pesmi je dobilo mesto v registru nesnovne kulturne dediščine

Hkrati s sanacijskimi posegi v zaledju Franje in pripravo drugih ukrepov na predlog Občine Cerkno in v soglasju z upravljavcem, Mestnim muzejem Idrija, se z ministrstvom za kulturo dogovarjajo o brezplačnem prenosu lastništva parcel na širšem območju Franje na državo, kar bi olajšalo zagotavljanje sistemskega financiranja, država pa bi naloge upravljavca spomenika podelila Mestnemu muzeju Idrija, ki Franjo upravlja že od leta 1963.

V Cerknem bodo odmevale partizanske pesmi
Vse od povodnji teče tudi zbiranje donatorskih sredstev za obnovo barak Franje. Do 4. junija so na ločenem računu pri Mestnem muzeju Idrija v ta namen zbrali skoraj 26.000 evrov, dodaten priliv pa si obetajo od sobotnega dobrodelnega koncerta na Glavnem trgu v Cerknem, ki so ga naslovili Bratje, zapojmo!.

"To je v bistvu naslov pesmarice, ki so jo izdali med vojno pri artileriji 9. korpusa in posledično se bodo na koncertu izvajale predvsem partizanske pesmi," je naslov dogodka pojasnila Milojka Magajne, vodja cerkljanskega muzeja. "Tudi v pripravah na koncert se je znova pokazalo, da Franja združuje in povezuje, saj nihče od povabljenih ni odklonil sodelovanja, kar dokazuje, da je Franja 'naša'," je na tiskovni konferenci še poudarila Magajne. Na prireditvi bo slavnostna govornica tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Dobrodelni koncert Bratje, zapojmo bo v soboto, 22. junija, v Cerknem. Nastopili bodo Partizanski pevski zbor, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, domači pevci iz Cerknega in drugi.

Strošek obnove ocenjujejo na od pet do šest milijonov evrov. Samo zaledje bolnišnice potrebuje za približno štiri milijone evrov ukrepov, če želijo zaščititi dolino proti Cerknemu. Takšne sanacije pa, od začetnih projektov naprej, običajno zahtevajo približno tri leta dela. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Strošek obnove ocenjujejo na od pet do šest milijonov evrov. Samo zaledje bolnišnice potrebuje za približno štiri milijone evrov ukrepov, če želijo zaščititi dolino proti Cerknemu. Takšne sanacije pa, od začetnih projektov naprej, običajno zahtevajo približno tri leta dela. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sorodna novica Franja v tem letu ne bo več odprta za obiskovalce. Vrečko: Sanacije pod vodstvom države.

Aprila so se zvrstila opozorila, da se sanacija Franje še ni začela
Sanacijska dela v zaledju Franje in na širšem območju medtem napredujejo, je na novinarski konferenci dejal direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač in napovedal, da bo izvajalec del začel prazniti mreže na območju Franje, kar je predpogoj za varno nadaljevanje priprav na obnovo ožjega spomeniškega območja.

Poleg tega bodo na odseku od zdajšnjega objekta na parkirišču v Pasicah do ožjega spomeniškega območja po dostopni poti pregledali, kateri ukrepi bodo nujni za to, da omogočijo tudi sanacijo območja tega spomenika državnega pomena in nosilca znaka evropske dediščine, je dodal.

Ključna pa bo nato ureditev zaledja soteske Pasice, namestiti bodo morali nove zaščitne mreže na pobočjih nad barakami in urediti dostopno pot, šele potem bo mogoče varno začeti obnovo objektov Franje, je dodal direktor idrijskega muzeja. Sledila bo ureditev parkirišča in sodobnega sprejemnega centra za obiskovalce pri vhodu v sotesko, so napovedali na novinarski konferenci. Menijo, da Franja potrebuje in si zasluži takšen center.