Foto: Cukrarna
Foto: Cukrarna

"Stol Lupina velja za klasiko notranje opreme. Oblikovalec Niko Kralj ga je razvil v petdesetih letih prejšnjega stoletja in še vedno ga najdemo v interierjih po vsem svetu. Zaradi vizualne preprostosti in iznajdljive ergonomije je školjkasti stol postal središče najinega zanimanja. Ob opazovanju razdejanja v Ukrajini pa sva v njem opazila tudi veliko priložnost za akcijo, ki je nujna," sta zapisala študenta arhitekture Miha Benčina in Nikolaj Srdić Kranjc, ki sta zasnovala dobrodelni projekt in dražbo, ki bo v ponedeljek ob 19. uri.

V dobrodelni akciji Chairity sodeluje 15 umetnikov iz različnih polj vizualne umetnostni, ki so pripravili avtorske intervencije v stol oblikovalca Nika Kralja: Roman Uranjek, Zora Stančič, Matej Andraž Vogrinčič, Arjan Pregl, Tobias Putrih, Mojca Zlokarnik, Petra Varl + Matic Vrabič, Mladen Stropnik, Ljudje, Matija Medved + Dan Adlešič, Ava Tribušon, LYC, Svitlana Ryabishchuk, Filip Kulčar ter Miha Benčina + Nikolaj Srdič Kranjc.

Z zbranimi sredstvi bodo pripravili serijo dogodkov, usmerjenih h končnemu cilju – mednarodnemu arhitekturnemu natečaju za obnovo razdejanega Harkova, svetovno znanega kot prestolnica konstruktivizma. Kot sta zapisala pobudnika, je tam tudi ena najboljših arhitekturnih šol v Ukrajini, katere obstoj je zaradi vojnega razdejanja ogrožen.

Pri projektu sodeluje tudi profesorica Tatjana Sergejeva z Univerze za gradbeništvo in arhitekturo Harkov. "Slovenci nam pomagajo z iskrenimi besedami, nasmehi podpore in konkretnimi dejanji. Globoko ganjeni smo bili, ko nam je Tadej Glazar predstavil, da želita Ukrajini pomagati Miha Benčina in Nikolaj Srdič Kranjc," je zapisala in dodala, da sta s svojim projektom spodbudila vrsto dogodkov, ki niso ukrajinskim beguncem dali le upanja, da bodo preživeli, temveč tudi, da se bodo vrnili domov.