Nagrade so podelili na slovesnosti na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica po včerajšnji premieri predstave Čriček in temačni občutek.

Kot najboljša predstava je slavila Jugoslavija, moja dežela, nagrado za igralsko stvaritev je prejela Marjuta Slamič, za poseben dosežek pa ustvarjalci songov v predstavi Čudovita. Na posnetku so Marjuta Slamič, Jure Karas in Joži Šalej (predstava čudovita). Foto: SNG Nova Gorica/Klub Zagon
Kot najboljša predstava je slavila Jugoslavija, moja dežela, nagrado za igralsko stvaritev je prejela Marjuta Slamič, za poseben dosežek pa ustvarjalci songov v predstavi Čudovita. Na posnetku so Marjuta Slamič, Jure Karas in Joži Šalej (predstava čudovita). Foto: SNG Nova Gorica/Klub Zagon

Koprodukcija Jugoslavija, moja dežela je nastala v sodelovanju med kolegi iz Kopra in Prijedora iz Bosne in Hercegovine. "Najmračnejše poglavje naše skupne zgodovine so osvetlili povezani, združeni, da, lahko rečemo tako – pobrateni v najlepšem duhu nekdanje domovine," je zapisala komisija v sestavi Andraž Gombač, Ivana Zajc in Gojmir Lešnjak v obrazložitvi nagrade tantadruj za predstavo v celoti v sezoni 2020/2021.

Predstava, ki je pravzaprav podobna Jugoslaviji
Glavni protagonist zgodbe Vladan Borojević gledalce s sabo popelje na popotovanje po Balkanu, kjer vztrajno išče očeta Nedeljka – Srba, oficirja nekdanje JLA, danes vojnega zločinca na begu.

Sorodna novica Predpremiera "drame o bolečem soočanju s preteklostjo" Jugoslavija, moja dežela

Narode in narodnosti z vsemi njihovimi posebnostmi in razlikami tako duhovito kakor presunljivo upodobi deseterica igralcev. Glasnost, veselost, prepirljivost in divjost Balkana jim uspe obuditi na vsega nekaj kvadratnih metrih, še posebej učinkoviti pa so ključni časovni preskoki, na odru izpeljani z minimalističnimi sredstvi.

Kot je še zapisala komisija, je predstava "pravzaprav podobna Jugoslaviji: je tako duhovita in živahna kakor tudi mračna in strašna. Je pa razlika: jugoslovanski politiki pred tridesetimi in več leti žal niso sodelovali, kakor danes znajo gledališki kolegi."

Sorodna novica Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj: Neizprosna zahteva po redukciji kakršnihkoli kompromisov

Kljub ideološkim razprtijam želja po bližini drugega
Tantadruja za igralsko stvaritev v pretekli sezoni 2020/2021 je prejela Marjuta Slamič za vlogo Bogdane v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je po drami Simone Semenič režiral Jure Novak.

Igralka v drami izstopa, ko polnokrvno upodobi osrednji lik, Bogdano, gospodinjo v župnišču, ki je že izgubila ljubljeno osebo, a se je ponovno sestavila. Za svojo mizo gosti sovaščanke in sovaščane, je njihova svetovalka in zaupnica, ob čemer gledalec spozna živahno zapletenost kraja in ljudi, ki si kljub vsem ideološkim razprtijam želijo zlasti bližine drugega. Kot še lahko preberemo v obrazložitvi, je igralka iz Ajdovščine svoje kolegice in kolege med vajami tudi popeljala do pravilne izgovarjave narečja, ki uprizoritvi daje avtentičnost in živost.

Neuresničene sanje ter nora vera v ljubezen in upanje
Tantadruja za poseben dosežek v sezoni 2020/2021 so prejeli avtor Jure Karas, pianist Joži Šalej ter igralci Vesna Pernarčič, Urška Bradaškja, Tina Gunzek, Franko Korošec in Primož Forte za songe v predstavi Čudovita. Igralci ob spremljavi korepetitorja Šaleja prepevajo o neuresničenih sanjah ter nori veri v ljubezen in upanje.

Sorodna novica Nagrada tantadruj za življenjsko delo letos Ivu Barišiču

Igralec izrazite samosvoje prezence
Še pred podelitvijo pa je bilo znano, da tantadruja za življenjsko delo prejme Ivo Barišič, dolgoletni igralec in upokojeni član ansambla SNG-ja Nova Gorica.

Leta 1949 rojeni Barišič "je nedvomno ena najbolj prepoznavnih primorskih gledaliških osebnosti. V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor," je med drugim v utemeljitvi zapisala žirija v sestavi Ingrid Kašca Bucik, Nataša Sosič Fabjan in Bine Matoh.