Prijava na Univerzi v Ljubljani poteka, ovadbe na policijo še ni vložila.

Igralka je med drugim povedala, da vedenje profesorja ni bilo skrivnost.
Igralka je med drugim povedala, da vedenje profesorja ni bilo skrivnost. "Tudi ko sem AGRFT že zapustila, sem večkrat slišala, da se je opozarjalo na dotični primer, da se je profesorja imenovalo z imenom, da so bili drugi profesorji opozorjeni – a dotični profesor še zmeraj predava." Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Spolno nadlegovanje: tudi slovenska igralka razkrila svojo zgodbo

26-letna Mia Skrbinac je za oddajo Tednik spregovorila o tem, da jo je dve leti, med letoma 2014 in 2016, med študijem na AGRFT-ju spolno nadlegoval eden od njenih profesorjev. Šlo je tako za verbalno kot tudi za fizično spolno nadlegovanje. "Nasilje je izvajal tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj prostora predavalnice, na hodnikih, čakal me je pred vrati stranišča, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala.

"Reakcija bo ostra"
Dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek napoveduje, da bo "reakcija ostra". Na Univerzi v Ljubljani so v izjavo zapisali, da imajo ničelno toleranco do kakršne koli oblike nadlegovanja ali nasilja in da "vsako pritožbo ali prijavo obravnavajo skrajno resno". Pozivajo tudi vse, ki so bili deležni kakršnega koli nadlegovanja ali nasilja znotraj Univerze v Ljubljani, da podajo konkretno prijavo. V podporo igralki na družbenih omrežjih mnogi uporabljajo ključnika #jaztudi in #nisisama.

Poziv k prijavam spolnega nadlegovanja
Gubenšek je ob razkritju spolnih nadlegovanj že 27. januarja študentkam in študentom poslal elektronsko pošto, s katero jih je pozval, naj, če so ali bodo na akademiji doživeli nadlegovanje kogarkoli, pa naj gre za spolno nadlegovanje ali kakršnokoli drugo, to dejanje prijavijo, lahko tudi anonimno. "Obljubim vam, da bom vsak dogodek obravnaval z vso skrbnostjo in zaupnostjo ter s ciljem, da ste popolnoma zavarovani," je zapisal v sporočilu.

"Iskreno obžalujemo, da zanj nismo vedeli in da ga nismo mogli pravočasno preprečiti, saj želimo, da je naša AGRFT prostor sodelovanja in prostor, v katerem vsi, ki v njem ustvarjamo, spoštujemo dostojanstvo drugega, obenem pa prostor, kjer drug drugega slišimo, si med seboj zaupamo ter se počutimo varni," pa so na AGRFT-ju zapisali v izjavi za javnost.

Sorodna novica Inštitut 8. marec v DZ vložil pobudo za zbiranje 5000 podpisov za redefinicijo spolnega nasilja

Glede igralke Mie Skrbinac je Gubenšek povedal, da za zdaj ni podala prijave, ne na AGFRT ne na Univerzo v Ljubljani. Ko bo podana pisna prijava, bodo sledili ustrezni postopki, kot so zapisani v pravilnikih, ter da se zavaruje žrtev.

Prvi korak k zavarovanju študentk in študentov
Kot prvi korak, ki ga bodo storili, da bi zavarovali študentke in študente, je Gubenšek napovedal, da se bodo pri vseh praktičnih predmetih, ko jih bo glede na epidemiološko situacijo možno izvajati, organizirali tako, da profesor s študentkami in študenti v predavalnici ne bo sam, ampak bosta vedno vsaj dva pedagoga.

"Vsekakor smo zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani," je poudaril dekan AGRFT.

Doslej obravnavali le en primer tovrstnega nasilja
Odkar je zaposlen na AGRFT, se Gubenšek spomni, da je bil pred več kot 10 leti obravnavan le en primer tovrstnega nasilja. Kako se je razreševal, ne ve, saj tedaj še ni bil dekan in v postopek ni bil vključen. Meni tudi, da če bi se kaj podobnega dogajalo v preteklosti oz. bi prišlo do kakšne anonimne prijave, tega nihče od dekanov ne bi prikril.

Visokošolski prostor ima priložnost, da z večjo občutljivostjo do nesprejemljivih pojavov in z oblikovanjem učinkovitih postopkov da zgled tudi drugim segmentom družbe, ugotavlja Visokošolski sindikat. Foto: MMC RTV SLO
Visokošolski prostor ima priložnost, da z večjo občutljivostjo do nesprejemljivih pojavov in z oblikovanjem učinkovitih postopkov da zgled tudi drugim segmentom družbe, ugotavlja Visokošolski sindikat. Foto: MMC RTV SLO

DSI: Ustvarjalni proces ne more biti izgovor za prestopanje mej
Podporo svoji članici so izrazili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI). "Ustvarjalni proces ter druge posebnosti pri delu igralca, s katerim se študentje igre prvič srečajo prav na Akademiji, je že po svoji naravi takšnega značaja, da se od profesorjev zahteva še večja odgovornost in previdnost, saj napačno postopanje v procesih dela lahko privede do nepopravljivih posledic," so opozorili v svojem zapisu. "Izgovor, da gre za študij “občutljive narave”, v nobenem primeru ne sme postati razlog za prestopanje mej! Prav zaradi občutljivosti in ranljivosti odrskega ustvarjanja je potrebna visoka strokovna usposobljenost pedagoškega kadra. (...) Predavatelj v nobenem primeru nima pravice izrabiti svojega položaja za erotiziranje odnosa med profesorjem in študentom." Od AGRFT-ja in Univerze v Ljubljani pričakujejo jasno opredelitev glede te tematike, podrobnejši pregled, sankcioniranje prijavljenih profesorjev, predvsem pa zaščito žrtev.

Visokošolski sindikat: za ničelno toleranco v akademski kulturi
Visokošolski sindikat Slovenije je v izjavi, ki se nanaša na obe nedavni razkritji profesorskega spolnega nadlegovanja študentk, pozdravil pionirske korake v smeri doslednega sankcioniranja spolnega nadlegovanja v slovenskem visokošolskem prostoru in izrekel priznanje študentkam, ki so se izpostavile. Za nedopustno ocenjujejo to, da je prejšnji primer (na Filozofski fakulteti) doživel dovolj ostro obravnavo šele v habilitacijskem postopku, kjer je študentski svet uporabil edini še preostali vzvod in podal negativno mnenje. "Če bi šlo za rednega profesorja, ki habilitacijskim postopkom sploh ni več podvržen, bi zadeve ostale neustrezno naslovljene," ugotavljajo.

Od vodstev UL-ja in članic pričakujejo, da bodo študentkam in študentom ter zaposlenim posredovala strokovne informacije o prepoznavanju spolnega nadlegovanja in trpinčenja in da bodo spodbujala žrtve k podajanju prijav. "Brez uradnih prijav ni postopkov, brez postopkov se ne uveljavi pravna praksa, brez te pa se kultura zlorab moči samo nadaljuje."

Inštitut 8. marec s pobudo za zbiranje podpisov
Inštiut 8. marec je v državni zbor vložil ponovno pobudo za zbiranje 5000 podpisov državljanov za podporo zakona o redefiniciji kaznivega dejanja posilstva, ki so ga pripravili po modelu: "samo da pomeni da". Inštitut je že na začetku lanskega leta sprožil peticijo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, a konkretnih sprememb na tem področju ni bilo.

Odzivi na izpoved o nadlegovanju igralke Mie Skrbinac
#NisiSama