Mia Skrbinac je za oddajo Tednik spregovorila o spolnem nadlegovanju med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

"Ne potrebujemo še ene nove generacije, ki bo to doživljala. Dovolj je bilo generacij, ki so bile izkoriščane." Foto: MMC RTV SLO
Mia Skrbinac v predstavi Grenki sadeži pravice na odru ljubljanske Drame. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Mia Skrbinac v predstavi Grenki sadeži pravice na odru ljubljanske Drame. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Mia Skrbinac, 26-letna dramska in filmska igralka, je več let molčala – zdaj ima dovolj. Razkrila je, da jo je med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo dve leti, med letoma 2014 in 2016, spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre. Šlo je tako za verbalno kot tudi za fizično spolno nadlegovanje.

"Nasilje je izvajal tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj prostora predavalnice, na hodnikih, čakal me je pred vrati stranišča, v internem baru Drame, pa še kje," se spominja danes. "Stiska, ki jo v takem primeru občutiš, in posledice, ki jih nosiš, so ogromne. Gre za postopno izgubo dostojanstva, samospoštovanja, lastne vrednosti."

Med študijem o tem ni mogla spregovoriti. "Sram me je bilo, sram me je bilo priznati sami sebi. Imela sem se za močno žensko z jasnimi stališči. To, da v taki situaciji ne znam reagirati, da otrpnem, mi je bilo zelo težko nositi."

Neprimerno vedenje profesorja, predvsem na vajah v manjših skupinah, potrjuje tudi Mijina takratna sošolka, gledališka režiserka Sara Lucu. "Tudi sama sem bila prisotna pri situacijah, ki so bile z mojega vidika neprimerne. Nekajkrat smo te situacije na čim bolj diskreten način prekinili. Kot študent ne veš, kako k temu pristopiti, ker so hierarhični odnosi tukaj zelo pomembni."

Ker ni mehanizmov za zaščito študentk in študentov, si ti v času študija spolnega ali kakršnega koli nadlegovanja ne upajo prijaviti. "Sploh pri nas, v gledališkem svetu, se tako rado kot izgovor uporablja 'zabrisane meje' – a meje so še kako jasne," opozarja sogovornica.

Prispevek iz Tednika:

#NisiSama
Sorodna novica Gibanje Nisem hotela: "Spolno nadlegovanje je vseprisotno in se dogaja vsak dan."

Brez omembe profesorjevega imena: "Nočem, da se stvar zaustavi pri moji zgodbi"
Prijava na Univerzi poteka, ovadbe na policijo še ni vložila. Odločila se je, da profesorja ne imenuje. "Nikakršne potrebe nimam po blatenju imena in po medijski pozornosti. Predvsem pa nočem, da se stvar zaustavi pri meni in pri dotičnem profesorju. Moja izkušnja ni izjema. Nujno se mi zdi, da tisti, ki smo v moči, zaščitimo mlajše generacije in jim ponudimo varen prostor."

Gre za pogumno dejanje, njeno javno izpoved podpirajo nekatere znane igralke in igralci.

"Ostro obsojam kakršno koli nasilno dejanje, ki zlorablja kogar koli. Take travmatične izkušnje imajo dokazano uničujoče, daljnosežne posledice, zato je odločitev, da se je žrtev sama pomensko izpostavila, izjemno pogumna," je za Televizijo Slovenija poudarila igralka Nataša Barbara Gračner, ki je tudi profesorica na akademiji. "Izraba položaja moči je huda oblika manipulacije in kot taka moralno in etično seveda nesprejemljiva." Igralec Saša Tabaković pričakuje sankcije: "Moje pričakovanje je, da bo akademija prioritetno zaščitila žrtve, da bo zelo dobro ugotovila, kaj se je v resnici dogajalo, in da bodo profesorji, ki so bili v ta pojav vpleteni, sankcionirani. Pričakujem, da se do tega pojava opredeli ne samo akademija, ampak celotna umetniška srenja."

Po preliminarnih rezultatih raziskave o spolnem nadlegovanju na fakultetah – anketne vprašalnike je do zdaj rešilo 1500 študentk in študentov – se je vsak deseti srečal s spolnim nasiljem. Foto: Radio Capodistria
Po preliminarnih rezultatih raziskave o spolnem nadlegovanju na fakultetah – anketne vprašalnike je do zdaj rešilo 1500 študentk in študentov – se je vsak deseti srečal s spolnim nasiljem. Foto: Radio Capodistria

Podobna pričakovanja ima igralka Iva Babić. "Upam, da bo gledališče tiste, ki so se izpostavili, podprlo, in to na način, da jim da delo v varnih pogojih, ker je znano, da je za igralko največji greh, če se jo označi za problematično. Problematična pa je vsaka, ki ima neko stališče."

Dekan AGRFT-ja Tomaž Gubenšek zatrjuje, da vodstvo do zdaj ni prejelo nobene prijave in da z omenjenim primerom še ni seznanjen, vendar napoveduje: "V vsakem primeru bo reakcija ostra, sem popolnoma netoleranten do teh stvari, študenti morajo biti zavarovani, da se počutijo varne med študijem. Ne glede na to, ali je en primer ali deset, reakcije bodo."

Gubenšek prav tako zanika, da akademija ni na noben način ukrepala ob sumih nadlegovanja. "Ni čisto res, da tega nismo storili, vsi študenti akademije so dobili pismo, v katerem sem pozval in povedal, da ima vodstvo ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja, spolnega, psihičnega, emotivnega. Prosim, da vsak tak dogodek prijavijo."

Vendar besede Mie Skrbinac to zanikajo. "Tudi ko sem AGRFT že zapustila, sem večkrat slišala, da se je opozarjalo na dotični primer, da se je profesorja imenovalo z imenom, da so bili drugi profesorji opozorjeni – a dotični profesor še zmeraj predava."

Sorodna novica Ali bo Igor Pribac še lahko poučeval na Filozofski fakulteti v Ljubljani?

Tudi v raziskovalno-aktivistični skupini Rezistenca ugotavljajo, da je tolerance do spolnega nasilja preveč. Po preliminarnih rezultatih raziskave o spolnem nadlegovanju na fakultetah – anketne vprašalnike je do zdaj rešilo 1500 študentk in študentov – se je vsak deseti srečal s spolnim nasiljem. Predstavnica Rezistence Rina Pleteršek opozarja: "To je sistemski problem, vseprisoten. Kar precej študentk z izkušnjo se je obrnilo na profesorja, vodstvo, policijo, rezultati niso bili ustrezni, njihovih prijav se ni jemalo resno, se jih ni zaščitilo, nič se ni spremenilo."

Igralka Iva Babić ob tem dodaja, da je spolno nasilje prisotno povsod. "Toleranca do seksualnega nadlegovanja ni nekaj, kar bi bilo značilno za kulturniško-gledališke kroge, ampak je problem v naši družbi – spomnimo se, da afera farmacevtka ni odnesla našega župana. Stik s seksualnim nadlegovanjem je žal pričakovani del ženske izkušnje v naši družbi."

Prispevek iz Dnevnika:

Igralka Mia Skrbinac spregovorila o spolnem nadlegovanju med študijem