Izredni profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Igor Pribac zanika obtožbe o neprimernem vedenju do študentk. Foto: Osebni arhiv/Caterina Leonardi
Izredni profesor na ljubljanski filozofski fakulteti Igor Pribac zanika obtožbe o neprimernem vedenju do študentk. Foto: Osebni arhiv/Caterina Leonardi

Izredni profesor na oddelku za filozofijo ljubljanske filozofske fakultete, ki je v javnosti znan tudi kot politični komentator, se namreč po poročanju medijev spopada z očitki o neprimernem vedenju, verbalnem spolnem nadlegovanju na ustnih izpitih in celo fizičnem nadlegovanju. Izhajali naj bi iz ankete med študentkami in študenti ter dveh anonimnih izjav.

Kot je navajal POP TV, je univerzitetna komisija vodila dva disciplinska postopka. V enem je potrdila, v drugem pa ovrgla očitke o Pribčevem spolnem nadlegovanju. Oktobra lani je senat ljubljanske filozofske fakultete sklenil, da ne more več opravljati pedagoškega procesa, in mu odrekel ponovno habilitacijo v naziv izrednega profesorja.

Pribac zanika obtožbe, na odločitev senata se bo pritožil

Pribac je za medije vse obtožbe zanikal in pravi, da se "svojih študentk in študentov ni nikoli neprimerno dotikal ali jih izsiljeval".

Na odločitev senata fakultete se je pritožil, danes pa je njegovo pritožbo obravnaval senat univerze. Kaj je sklenil, na univerzi ne želijo razkriti, dokler ne bodo obveščeni, da je bila njihova odločba vročena pritožniku. Poudarili pa so, da vsako pritožbo ali prijavo obravnavajo "skrajno resno in z ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja".

Tudi Pribac o odločitvi še ni bil uradno obveščen. Neuradno pa naj bi izvedel, da gre "v njegovo škodo". Na Twitterju je zvečer zapisal, da obžaluje, da senat ljubljanske univerze ni prepoznal tehtnih argumentov v njegovi pritožbi.

"Hkrati obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je senat moral odločati. Bojim se, da ta politizacija odpira pot posegom v avtonomijo univerzitetnega prostora. Na odločitev senata se bom po seznanitvi s sklepom brez dvoma pritožil," je zapisal.

Zdi se mu pomembno, da Slovenija opravi javno razpravo o spolnem nadlegovanju, ki je po njegovem mnenju nikoli ni zares opravila in jo bo, kot kaže, ob njegovi zgodbi. "Kot k drugim, nameravam tudi k tej prispevati po svojih močeh," je še dodal.

Portal Nova24TV še poroča, da so poslanske skupine SDS-a, NSi-ja in SMC-ja zahtevale sklic seje odbora za izobraževanje, na katerem bi razpravljali o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru.

O spolnem nadlegovanju na fakultetah, tudi očitkih proti Igorju Pribcu, je v novembrskem Tedniku poročala že Aleksandra Trupej.

Nadlegovane študentke