Aj Vejvej je slavni obraz kitajskega boja za človekove pravice in glasen nasprotnik 'zloglasne' Komunistične partije. Foto: EPA
Aj Vejvej je slavni obraz kitajskega boja za človekove pravice in glasen nasprotnik 'zloglasne' Komunistične partije. Foto: EPA
Ai Vejvej
Kitajski umetnik Aj Vejvej, ki so ga po 81 dneh pripora junija izpustili na prostost, je v tem času prestajal hud psihični pritisk: 50 zaslišanj ter 67 dni zapovedanega molka in strogega 24-urnega nadzora. Foto: Reuters

Sodobni umetnik Aj Vejvej (1957), ki deluje na področjih kiparstva, arhitekture, fotografije, filma in drugih, velja za enega najslavnejših Kitajcev, razstavljal je v vseh svetovnih umetniških prestolnicah in s prodajo del zaslužil ogromno denarja. Letos so ga kitajske oblasti za skoraj tri mesece zaprle; že takrat naj bi ga obtožili "gospodarskih zločinov". Njegovi podporniki so prepričani, da so obtožbe, povezane z domnevnim neplačevanjem davkov, del zarote, s katero naj bi utišali umetnika, ki je glasen kritik kitajske oblasti.

Oblast zasegla računovodske knjige
Aj Vejvej pravi, da bo davke plačal, če se bo izkazalo, da je zahteva upravičena, a dodaja, da ne more pregledati računovodskih knjig svojega podjetja (Beijing Fake Cultural Development Ltd.), ker so jih oblasti zasegle. Za zdaj naj ne bi videl še nobenega dokaza v prid trditvi, da se je podjetje izogibalo plačevanju davkov.

"Sem le oblikovalec pri podjetju. Nikoli nisem podpisal nobene pogodbe podjetja ali prebral finančnih poročil, zato se mi niti sanja ne, kaj se dogaja," je umetnik povedal za kitajski BBC. "Ta znesek lahko plačamo, a moramo vedeti, zakaj. Ne moremo kar tako predati neke vsote denarja. To bi bilo neodgovorno do države," je izjavil za AP.

Najvplivnejši umetnik na svetu
Aj Vejvej je bil aretiran letos aprila, ko so kitajske oblasti za zapahi zbrale več aktivistov, ki so pozivali k revoluciji v slogu jasminove v Tuniziji. Junija, ko so umetnika le izpustili na prostost, je kitajska tiskovna agencija Šinhua poročala, da se je to zgodilo "zaradi vzornega obnašanja in priznanja, da je utajil davke" in posledičnega plačila dolgov. Zdaj je Aj Vejvej izjavil, da nikoli ni priznal, da je utajil davke, da pa tudi nikoli ni bil uradno aretiran in obtožen.

Od aretacije dalje je dobil številna priznanja iz umetniškega sveta, revija ArtReview ga je imenovala za najvplivnejšega umetnika na svetu, kar so kitajske oblasti kritizirale. Predstavnik zunanjega ministrstva Lju Vejmin je izjavil: "Kitajska ima veliko umetnikov z zadostnimi sposobnostmi. Zdi se nam, da izbira, ki temelji zgolj na politični pristranskosti in pogledu, skruni poslanstvo revije."

Postal je tudi glasnik boja za človekove pravice in velja za enega najvidnejših kritikov kitajske Komunistične partije. Prav njegova dejavnost v gibanju proti komunistični oblasti naj bi bila vzrok za aretacijo in obtožbe utaje davkov. Aj Vejvej pa pravi, da ga pri vsem skupaj najbolj skrbi to, da oblasti v tej gonji zlorabljajo zakon: "Če želiš škodovati eni osebi, škodovati meni, naj bo tako. A ko škoduješ zakonu, s tem škoduješ državi in vsem v njej."