Foto:
Foto:
Nagrade najboljšim bo podelila Lucija Čok.

Na prireditvi bodo udeležencem predavali strokovnjaki iz Avstrije, Španije, Italije in Irske. Od danes do nedelje bodo arhitekti razmišljali na temo arhitekt in družba, izhajali pa bodo iz filma Upornik, ki ga je že leta 1949 posnel režiser King Vidor. Seminar bodo spremljale številne razstave v obalnih galerijah, med katerimi izstopa razstava v Mestni galeriji Piran. Na njej se z arhitekturnimi dosežki zadnjih dveh let za nagrado piranesi poleg Slovenije poteguje še pet držav.

Podelitev nagrad v nedeljo
Selektorji iz Avstrije, Italije, Slovaške, Češke, Madžarske, Hrvaške in Slovenije so izbrali dela, med katerimi bo najboljše določila mednarodna žirija vabljenih predavateljev. Priznanja in nagrado piranesi bo v nedeljo ob 13.00 v gledališču Tartini podelila rektorica Univerze na Primorskem Lucija Čok.

O najboljših bodo odločali Marta Schreick in Dieter Henke iz Avstrije, Juan Navarro Baldeweg, Francesc Pla in Josep Luis Mateo iz Španije, Marco Contini, Francesco Dal Co in Achille Bonito Oliva iz Italije, medtem ko iz Irske prihajata predavatelja in ocenjevalca Sheila O'Donnel in John Tuomey.

Prireditev, ki se vredna ogleda zdi tudi tujim arhitektom
Temo je določil in predavatelje povabil organizacijski odbor, ki ga sestavljajo strokovnjaki v arhitekturi in umetnostni zgodovini. Mednarodni predavatelji in razstavljavci so pripomogli, da je od leta 1983, ko so srečanje pripravili prvič, prireditev več kot le regionalno srečanje arhitektov, ampak je postalo eno od redkih strokovnih arhitekturnih srečanj, na katerih se pri nas srečujejo mednarodni strokovnjaki.

Številne razstave ob odprtju
V petek ob odprtju srečanja pripravljajo tudi razstave v Galeriji Hermana Pečariča, na kateri bodo na ogled risbe in fotografski posnetki maket neuresničenih projektov, ki so jih izdelali na preteklih Piranskih dnevih arhitekture sodelujoči predavatelji, v galeriji Meduza 2 bodo razstavljali študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo, v galeriji sv. Donata pa bo gostovala Snežana Ristić. Seminarska dela študentov arhitekture bodo na ogled na piranskem Ribiškem trgu.