V sredo so na ministra za kulturo Vaska Simonitija nekaj vprašanj naslovili tudi podpisniki in podpisnice v okviru skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času epidemije. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
V sredo so na ministra za kulturo Vaska Simonitija nekaj vprašanj naslovili tudi podpisniki in podpisnice v okviru skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času epidemije. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Posebna skupina pa je kritična do dela pristojnega ministra, ministra za kulturo Vaska Simonitija.

V društvu Asociacija že dalj časa poudarjajo, da bo kultura po epidemiji med najbolj prizadetimi področji, saj so se kulturna prizorišča prva zapirala in se zadnja odpirajo. Opozorili so, da se uporabniki kulture k njej ne bodo vračali v tempu kot pred krizo. Po eni strani zato, ker se kultura dogaja v prostorih, do katerih bodo še nekaj časa vladali zadržki, po drugi pa zato, ker se napoveduje finančna kriza, ob čemer ljudje zmanjšajo izdatke za kulturo.

V Asociaciji pozivajo, da država z ustreznimi ukrepi "odločno poseže tudi na področje kulture in zaščiti jedro tistega, kar zares smo". Za novi koronasveženj so pripravili tudi nekaj predlogov, ki so jih javno predstavili že v torek. Ti so uvedba vavčerjev za kulturo, podobno kot za spodbudo turizmu, uvedba vrednotnic za kulturo in uvedba dodatnih neposrednih spodbud za ustvarjalnost kot dopolnitev ukrepa delovnih štipendij.

Sorodna novica Predlog tretjega protikoronskega zakona ne vsebuje posebnih ukrepov za kulturo

Konkretni predlogi za spremembe zakona
V društvu so prav tako predlagali ustanovitev sklada za nepovratna sredstva, namenjenega organizacijam, ki jih je epidemija močneje prizadela in za svoj obstoj potrebujejo nepovratna sredstva. "Čeprav so bila v prejšnjih ukrepih zagotovljena poroštva za posojila, pa ta za kulturo, še posebno nevladno, večinoma ne predstavljajo najboljše rešitve," so presodili. Med njihovimi predlogi pa je bilo tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo. V današnjem sporočilu za javnost so pri Asociaciji podali še konkretne predloge za spremembe zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije z obrazložitvami.

V sredo so na ministra za kulturo Vaska Simonitija nekaj vprašanj naslovili tudi podpisniki in podpisnice v okviru skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času epidemije. Med drugim so ga pozvali, naj navede argumente oziroma razloge, zakaj na seji vlade 19. maja med sprejemanjem tretjega protikoronskega zakona ni zaščitil sektorja, za katerega je odgovoren in o težavah katerega so ga člani skupine redno seznanjali.

Sektor, ki bo do jeseni še veliko bolj podhranjen, kakor je bil v času epidemije
Ministra so pozvali tudi, naj razgrne načrt, kako namerava "poskrbeti za sektor, ki prehaja v 'mrtvo sezono'" in bo po besedah skupine za samopomoč "do jeseni še veliko bolj podhranjen, kakor je bil v času epidemije", ko so mu na ministrstvu "- sicer s statusnimi omejitvami - vendarle namenili vsaj nekaj sredstev".

Vasko Simoniti, minister za kulturo. Foto: BoBo
Vasko Simoniti, minister za kulturo. Foto: BoBo

"Če se boste še naprej ovijali v molk, si bomo to razlagali, kakor da se z večinskim kulturnim sektorjem, zlasti pa z najšibkejšimi in najbolj ogroženimi, ne nameravate ukvarjati in boste kulturo pač zožili na sistem javnih zavodov in dediščine," so zapisali v skupini za pomoč samozaposlenim v kulturi v času covida-19.

Na ministrstvu so se odzvali za časopis Dnevnik
Člani skupine pravijo, da z ministrstva niso prejeli odgovora na zgoraj povzeti zapis, so se pa na ministrstvu odzvali za časopis Dnevnik.

V odzivu so zapisali, da je ministrstvo že v drugem svežnju interventnega zakona prisluhnilo vsem pripombam samozaposlenih v kulturi: "Po prvem svežnju so se pojavili očitki, da se je pozabilo na večino samozaposlenih, češ da ti nimajo zagotovljenega rednega plačila za delo, interventni zakon pa je predvidel dokazovanje izpada dohodka glede na dohodek, ki je bil ustvarjen v februarju 2020. Za to težavo smo našli rešitev, ki jo je sprejela tudi vlada – po drugem svežnju se izpad dohodka dokazuje glede na povprečne mesečne dohodke v lanskem letu."

Sorodna novica Predlogi za uvedbo novih ukrepov in spodbud v okviru tretjega protikoronskega svežnja

Na ministrstvu so po pisanju Dnevnika dodali, da so jih po sprejetju prvega svežnja opozorili tudi, da je na področjih kulture in novinarstva veliko samozaposlenih, ki so registrirani za krajši delovni čas: "Tudi njim smo nato omogočili pridobitev temeljnega mesečnega dohodka glede na obseg dejavnosti in jih s tem izenačili z drugimi samozaposlenimi."

Poudarili so še, da so v času epidemije lahko nevladne organizacije na področju kulture svoje delavce poslale na čakanje, država pa je krila izplačilo plač in prispevkov, Slovenski filmski center in Javna agencija za knjigo pa sta lahko ves čas epidemije "nemoteno izplačevala zahtevke in račune že prevzetih obveznosti".

"Zato bi bilo izredno neiskreno govoriti, da je ministrstvo neodzivno na pobude kulturnega sektorja, še posebej samozaposlenih, ki so v drugem svežnju dobili prav vse, kar so zahtevali," so za Dnevnik sklenili na ministrstvu.

Vlada je v sredo sprejela predlog tretjega svežnja protikoronskih ukrepov in ga poslala v potrditev v DZ.