"Ob preklicu epidemije vlada ukrepe tretjega protikoronskega svežnja med drugim usmerja v dodatno pomoč najbolj prizadetim sektorjem, zato se na ministra obračamo s pozivom, da bi bila kultura tudi v nadaljnjih vladnih ukrepih pomoči prepoznana kot področje, ki je bilo v času pandemije koronavirusa med bolj prizadetimi in bo hkrati eden izmed zadnjih sektorjev, ki bo lahko v polnosti zaživel," so sporočili iz skupine Pomoč samozaposlenim v kulturi. Poziv so v njenem imenu pripravili Miha Zadnikar, Petja Grafenauer, Beti Žerovc, Urška Jurman in Andrej Srakar.

Skupina je na ministra za kulturo naslovila predloge za uvedbo novih ukrepov in spodbud za samozaposlene in prekarne delavce v kulturi. Foto: MMC RTVSLO
Skupina je na ministra za kulturo naslovila predloge za uvedbo novih ukrepov in spodbud za samozaposlene in prekarne delavce v kulturi. Foto: MMC RTVSLO

Hkrati so spomnili, da sta tudi Evropski parlament in Evropska komisija poudarila pomen pomoči kulturi kot enemu izmed petih najbolj ogroženih sektorjev. "Ob tem Evropska komisija države članice poziva k fleksibilni prilagoditvi in preusmeritvi sredstev, do katerih so upravičene prek kohezijske politike in v posebej Sloveniji namenjenem pismu predlaga nove ter prilagojene finančne mehanizme za odpravo ter blaženje posledic pandemije s posebnim poudarkom na prekarnih delavcih in delavkah ter samostojnih podjetnikih in podjetnicah," so še zapisali.

Za mnoge čez poletje nastopi "mrtva sezona"
Nadalje poudarjajo, da vidijo priporočila Evropske komisije Sloveniji kot spodbudo in osnovo za oblikovanje finančne pomoči, ki bi bila posebej prilagojena za samozaposlene in prekarne delavce v kulturi v povezavi z epidemijo koronavirusa. Ob tem skupina opozarja, da za številna umetnostna področja z začetkom poletja do jeseni nastopi mrtva sezona. Samozaposleni s teh področij poletja praviloma preživijo s tistim, kar so zaslužili dotlej. Ker so imeli letošnjo pomlad izpad dohodkov, poleti pa tega ne bodo mogli nadomestiti, se bodo številni znašli v eksistencialni stiski.

Sorodna novica Vavčerji za 200 evrov niso za v gostilno, bodo pa za vse polnoletne državljane

Za ustanovitev kriznega sklada po vzoru evropskih držav
Skupina tudi poziva državo, naj ustanovi krizni sklad po vzoru več evropskih držav, s katerim bi zagotavljali kritje izpada prihodkov kulturnikov zaradi posledic epidemije ter neposredno podporo samozaposlenim iz javnih sredstev, na primer v obliki delovnih štipendij. Predlaga pa tudi ukrepe v podporo kulturni produkciji, in sicer dodatne spodbude za organizacijo dogodkov in umetniških predstavitev po koncu pandemije ob ohranjanju dosedanjih projektov in programov. Nadalje skupina predlaga še spodbude opravljanju poklica in hkrati nakupa kulturnih dobrin, na primer prek dodatnih davčnih olajšav in s kuponi ali vavčerji za porabnike kulturnih dobrin.

Mikrokrediti za samozaposlene v kulturi?
Predlagajo tudi mikrokredite samozaposlenim ter posebno podporo tistim sektorjem in poklicem v kulturi, ki so imeli največje izpade dohodkov v času pandemije, to je živa kultura. Predlagajo še, da se za načrtovanje in natančno določitev prihodnjih oblik pomoči samozaposlenim po izteku epidemije na ministrstvu oblikuje posebna delovna skupina, v kateri naj sodelujejo tudi predstavniki samozaposlenih in prekarnih delavcev. "Če pa taka skupina že deluje, bomo veseli obvestila o tem in o zaključkih njihovega dela," so še zapisali člani te neformalne skupine.