Auerjeva lista predlaga referendum o Centru uprizoritvenih umetnosti. Foto: Lista za pravičnost in razvoj
Auerjeva lista predlaga referendum o Centru uprizoritvenih umetnosti. Foto: Lista za pravičnost in razvoj
Tomaž Pandur
Center, ki nastaja pod idejnim vodstvom Pandurja, že nekaj tednov buri duhove. Foto: MMC RTV SLO

Kot smo že poročali, je Pandurjev projekt novega centra za uprizoritvene umetnosti izzval kar nekaj odzivov javnosti in medijev, ki so med drugim omenjali visoka finančna sredstva in podporo enemu samemu kulturniku. Mariborski župan Franc Kangler je sicer že pojasnil, da naj vsota, o kateri se je govorilo (51 milijonov evrov), ne bi bila resničen podatek, temveč naj bi po njegovih podatkih naložba znašala 24 milijonov evrov.

Enak podatek so potrdili tudi na občini Maribor, kjer med drugim pravijo, da je Evropski center uprizoritvenih umetnosti Maribor prvi objekt javnega značaja znotraj degradiranega postindustrijskega območja Magdalene in Studencev, na območju opuščene tekstilne tovarne. Poleg tega so mnenja, da bo zaradi svoje pojavnosti v širšem mestnem prostoru in dejavnosti v njem postal katalizator urbane regeneracije celotnega območja. Projekt je v skladu z mednarodno nagrajeno urbanistično zasnovo mesta Maribor, ki temelji na strategiji razvoja mesta navznoter kot dela splošnega cilja - trajnostnega razvoja.

Dnevnik: Auer prepričan o uspehu pobude
Zdaj pa se je v zadevo vmešala še Lista za pravičnost in razvoj, na čelu katere je nekdanji tv-voditelj Stojan Auer. Zahtevajo, da o Pandurjevem gledališču odloča glas ljudstva, piše Dnevnik. Če mariborski župan Franc Kangler ne bo predlagal referenduma (in to se najverjetneje ne bo zgodilo), bo morala omenjena lista zbrati približno 5.000 podpisov volivcev.

Omenjeno opozicijsko politično gibanje je po pisanju Dnevnika ogorčilo to, da je občinska oblast prikrito in brez javne razprave potrdila zgraditev nove kulturne ustanove pod avtorstvom režiserja Tomaža Pandurja, predsednika sveta zavoda Maribor 2012.

Kanglerju so že poslali pisno zahtevo, naj mestnemu svetu predlaga razpis referenduma, ki naj bi se zaradi gospodarnosti izpeljal na dan lokalnih volitev, 10. oktobra, še piše Dnevnik. Ker pa so pri listi prepričani, da bo mestna oblast storila vse, da referenduma ne bo, bodo morali uporabiti drug postopek - najprej bodo z 200 podpisi podpore sprožili referendumski postopek, nato bodo morali zbrati podpise petih odstotkov volilnih upravičencev (nekaj manj kot 5.000 volivcev). "Prepričan sem, da nam bo to uspelo," Dnevnik navaja optimistične Auerjeve besede.

Le politični manever liste?
Župana Kanglerja je po pisanju dnevnika pobuda LPR-ja presenetila, z njo naj bi po nepotrebnem vznemirjali Mariborčane, zato je Auerjevi listi predlagal, naj predlog za razpis referenduma umakne. Večer piše še, da so na mariborski občini prepričani, da je pobuda le še en politični manever LPR-ja.