Happy Choppers, podobo vojaških helikopterjev, enega okrašenega z rožnato pentljo, je umetnik leta 2002 naslikal na lesen nosilec na londonski ulični tržnici na Whitecross Street. Delo ocenjujejo na 150.000 dolarjev (131.500 evrov). Foto: Reuters
Happy Choppers, podobo vojaških helikopterjev, enega okrašenega z rožnato pentljo, je umetnik leta 2002 naslikal na lesen nosilec na londonski ulični tržnici na Whitecross Street. Delo ocenjujejo na 150.000 dolarjev (131.500 evrov). Foto: Reuters

"Bansky je danes ikona popkulture in zelo iskan umetnik," pravi Darren Julien, ustanovitelj avkcijske hiše Julien's, ki za 30. aprila pripravlja dražbo del ulične in sodobne umetnosti. A to ga je po drugi strani stalo tudi umikanj njegovih del z ulic in premeščanja te ne več ulične umetnosti v galerije in na dražbe.

Prvič so Banksyjeva dela na dražbi ponudili že lanskega decembra, kjer je bila na prodaj Flower Girl, ki jo je umetnik naslikal na zid bencinske črpalke v Hollywoodu. Doslej najdražje prodano Banksyjevo delo je Keep It Spotless, ki je nastalo v sodelovanju z umetnikom Damienom Hirstom, je bilo leta 2008 pri avkcijski hiši Sotheby's v New Yorku prodano za 1,8 milijona dolarjev.

Pol milijona dolarjev za Banksyjevo ulično umetnost?
Na dražbi, kjer bodo poleg Banksyja na voljo še dela Andyja Warhola, Jeffa Koonsa in številnih drugih, tudi več kot 30 del uličnega umetnika Shaparda Faireyja, za Banksyjeva dela pričakujejo okoli 500.000 dolarjev (440.000 evrov) zaslužka. Poleg številnih printov bodo ponudili tri originalna dela.

Happy Choppers, podobo vojaških helikopterjev, enega okrašenega z rožnato pentljo, je umetnik leta 2002 naslikal na lesen nosilec na londonski ulični tržnici na Whitecross Street. Delo ocenjujejo na 150.000 dolarjev (131.500 evrov).

Za mural dečka, ki riše srce, z zidu neke londonske hiše pričakujejo, da bodo iztržili 120.000 dolarjev (105.000 evrov). Tretji Banksyjev original pa je delo Crazy Horse. Umetnik ga je ustvaril na vratih avtomobila v newyorški soseski Lower East Side. Njegova vrednost je ocenjena med 60.000 in 80.000 dolarji (med 52 in 70 tisoč evrov).

Mnogi se še vedno ukvarjajo s potrditvijo Banksyjeve identitete
Kot dodaja Julien, bo vrednost njegovih del še naprej rasla, tudi ko bo dokončno razkrita njegova identiteta. Ta je še danes uganka, čeprav so že leta 2008 njegovi vrstniki razkrili, da gre verjetno za Robina Gunninghama, njihovega nekdanjega sošolca v Bristolu. To naj bi s pomočjo analize lokacij Banksyjevih grafitov potrdili tudi strokovnjaki z Univerze Queen Mary v Londonu, pred kratkim pa se je v javnosti pojavila nova raziskava, ki je s tehniko "geografskega profiliranja" potrdila večletna predvidevanja, da gre za Gunninghama.