Po Mariboru je naziv EPK-ja prevzel Marseilles. Foto: MMC RTV SLO
Po Mariboru je naziv EPK-ja prevzel Marseilles. Foto: MMC RTV SLO

Zavod je vrata zdaj dokončno zaprl. Kljub finančnim negotovostim, nejasnim pričakovanjem, politični nestabilnosti, ki so oteževale že tako pozne priprave na "prestolovanje", na zavodu menijo, da so projekt izpeljali uspešno. Ob tem posebej poudarjajo dejstvo, da je bilo v začetni kandidaturi, ki je bila potrjena na nacionalni in mestni ravni, za projekt EPK načrtovanih 57 milijonov evrov, na koncu pa so razpolagali z 29 milijoni evrov.

Največji del sredstev za EPK je prispevala država prek ministrstva za kulturo, velik del Mestna občina Maribor, del sredstev pet partnerskih mest in Evropska komisija, obenem pa je zavod sredstva pridobil tudi v obliki nejavnih komercialnih virov.

Kljub že zmanjšanim sredstvom od načrtovanih za izvedbo projekta je zavod izkazal pozitivno poslovanje in izvedel več od načrtovanih dogodkov, so sporočili iz zavoda, v katerem letos načrtujejo presežek zaradi zmanjšanja programskih stroškov iz leta 2012 v vrednosti 172.000 evrov in 48.000 evrov zmanjšanja odhodkov iz naslova poslovanja. Na osnovi pogodbe med zavodom in mariborsko občino je zavod pretekli teden presežek že nakazal v občinsko blagajno MOM-a, ki bo od zdaj skrbel za dediščino projekta.

Preboj Maribora med "top deset"
V preteklem letu se je v okviru projekta EPK zvrstilo 5.264 dogodkov, zavod je obiskalo približno 200 protokolarnih mednarodnih delegacij, vzpostavil je sodelovanje s 450 institucijami, v projektu pa je s svojimi programi sodelovalo 35 držav.

Obenem so merljivi kazalniki zaznali vpliv na rast turizma v regiji, saj se je v letu 2012 turistični obisk povečal za 61 odstotkov, število prenočitev pa za 21 odstotkov v primerjavi z letom 2011. Maribor je bil v preteklem letu prepoznan kot ena izmed "top deset" destinacij po oceni Lonely Planeta in Yahooja.