Foto: Studio za raziskavo umetnosti igre
Foto: Studio za raziskavo umetnosti igre

Festival Telesa Svetovi bo med 2. in 6. avgustom, med 9. in 13. avgustom se bo zgodil še festival Prostori Tokovi, med 16. in 20. pa še Mali festival psihodrame. Organizatorji poudarjajo, da vsi trije mali festivali sledijo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede vpliva umetnosti na zdravje.

Mednarodni nabor festivalskih gostov
Festival Telesa Svetovi pozornost z različnih perspektiv usmerja na telo. Dogajanje vključuje izkustvene delavnice, predavanja, pogovore, predstave, koncerte, razstave, filmske projekcije in druženja s področij skupinske psihoterapije, različnih telesnih in igralskih tehnik, filozofije, estetike, psihoanalize, dramaturgije, novinarstva, teologije, giba, plesa in koreografije, igre, režije, arhitekture, literature, scenografije, performansa, slikarstva ter glasbe. Festivalskega dogajanja se bo udeležilo skoraj 20 gostov, tudi iz tujine.

Natančen program 2. festivala
Telesa Svetovi si lahko ogledate tukaj.

Ustvarjalni center Krušče je "prostor soočanja z izzivi v ustvarjalnih procesih in poti do novega odzivanja nanje. Ustvarjalnost razume kot kraj, kot ljudi, kot proces in kot kreacijo. Omogoča bivanje, delo, izobraževanje, oskrbo, prosti čas in pretok. Je prostor preizkušanja novega, izpraševanja meja, ustvarjanja izvirnega na podlagi poznanega brez strahu pred neuspehom."

Najbolj ustvarjalni, ko se dobro počutimo
Organizatorji festivala so zapisali še, da se z ustvarjalnimi izzivi in delom v skupini v poklicu srečuje vsaj 40 odstotkov aktivnega delovnega prebivalstva. "Raziskave kažejo, da sodelujoči v ustvarjalnih poklicih plačujejo psihološki davek. Odnosi in dinamika v skupinah temeljno označujejo same ustvarjalne procese in to, koliko smo z njimi poklicno in (med)osebno izpolnjeni. Več študij dokazuje, da je človek najbolj ustvarjalen, ko se dobro počuti," so še dodali v Studiu za raziskavo umetnosti igre, ki ga umetniško vodita režiser Tomi Janežič ter performerka in koreografinja Katja Legin.


V Ustvarjalnem centru Krušče na malih festivalih posneti video iz leta 2021.