Predstavlja ga Društvo umetnikov (DUM) v sodelovanju z umetniško iniciativo Im_flieger z Dunaja v avstrijski prestolnici. Koreografski projekt avtorice Mateje Bučar pred različnimi dunajskimi institucijami izvajata Katja Legin in Nataša Živković.

Foto: DUM
Foto: DUM

Sorodna novica Avtoportret: 58 sekund z Natašo Živković

"Ko se gledalci znajdejo v urbani estetizaciji mesta, se ozrejo naokoli in doživijo bežni občutek tesnobe, da so morda tudi vsi okoli njih udeleženci koreografije," so ob projektu zapisali v društvu.

"Že vrsto let se ukvarjamo z gibi urbanega in vsakdanjega življenja ter njegovo rutino; tokrat smo z Duo / Yellow and Blue mislili vsakdanje mimoidoče spomniti na to, kaj se dogaja v Ukrajini in posledično z njenimi prebivalci," so še dodali.

Okrog Burgteatra, Volksteatra in Muzejske četrti
Plesalki bosta projekt s podnaslovom Plesalki brez odgovora med drugim izvedli okrog Burgteatra, Volksteatra in Muzejske četrti.

Plesalka in koreografinja Mateja Bučar je bila po končani baletni šoli v Ljubljani ter študiju klasične in sodobne baletne tehnike v Cannesu v Franciji 24 let članica baletnega ansambla v SNG-ju Opera in balet v Ljubljani, kjer je nastopila v domala vseh baletnih predstavah.

Sorodna novica Rdeči čeveljci: "Gib in ples sta igra s svetom, s silo teže, oblikami in trdotami stvari"

Leta 1986 se je pridružila tudi Plesnemu teatru Ljubljana (PTL), ki ga je dve leti prej ustanovila Ksenija Hribar. Plesala je v večini njenih predstav in v vrsti predstav v produkciji PTL-ja, sodelovala z Inštitutom Egon March kot koreografka in protagonistka v Sloveniji in mednarodno.

Društvo umetnikov (DUM) je ustanovila leta 1999, v njem pa umetniško sodeluje z Vadimom Fiškinom. Njena dela in predstave, ki nastajajo od 1992. leta dalje, so bile poleg Ljubljane in Slovenije predstavljene na Dunaju, v Salzburgu, Berlinu, Moskvi, Milanu, Firencah, Varšavi, Budimpešti, Zagrebu, na Reki, v Stockholmu, Rotterdamu in drugod.

Predstave, ki jih ustvarja, so umeščene na odre, v galerije in tudi v zunanje urbane in mestne prostore.