Predstava Kekec je namenjena gledalcem od četrtega leta starosti dalje. Foto: SMG/Barbara Čeferin
Predstava Kekec je namenjena gledalcem od četrtega leta starosti dalje. Foto: SMG/Barbara Čeferin
Maks Fabiani
Letošnji festival je posvečen arhitekturi in oblikovanju ter se tako poklanja 150. obletnici rojstva arhitekta Maksa Fabianija. Foto: Wikipedia

Letošnji Bobri, ki bodo trajali do 8. februarja, bodo posvečeni arhitekturi in oblikovanju, zato pripravljajo več kot 100 delavnic. Letos je na voljo skoraj 15.600 brezplačnih vstopnic.

Pogovarjali smo se s koordinatorko festivala Tadejo Pungerčar in v. d. direktorja Slovenskega mladinskega gledališča, Tiborjem Miheličem Syedom. Intervju lahko preberete tukaj.

Dva tedna dogajanja
Festival bo uvedla 220. ponovitev Kekca v režiji in koreografiji Branka Potočana, sklenil pa se bo tradicionalno - na Prešernov dan v Kinu Šiška. Za zadnji dan se obeta koncert po konceptu Ivane Djilas z izvajalci Boštjanom Gombačem, Janezom Dovčem in Goranom Krmacem.

Pri festivalu, ki ga pripravljata Slovensko mladinsko gledališče (SMG) in Mestna občina Ljubljana, sodeluje več kot 60 kulturnih zavodov, organizacij in posameznikov, med novimi sta tudi SNG Opera in balet Ljubljana in Muzej sodobne umetnosti.

Predstave bodo gostili SNG Drama Ljubljana, Center kulture Španski borci, Mini teater, SMG, Hiša otrok in umetnosti, Plesni teater Ljubljana, Mini teater, Pionirski dom, Lutkovno gledališče Ljubljana in Cankarjev dom.

SNG Opera in balet Ljubljana bo ponudil mladinsko opero Pastir, za filmski program pa bosta poskrbela Slovenska kinoteka in Kinodvor. Delavnice bodo izvedli v več kot 25 kulturnih zavodih.

Otroci kot soustvarjalci dogodkov
Letošnji festival je posvečen arhitekturi in oblikovanju, saj se želijo spomniti 150. obletnice rojstva arhitekta Maksa Fabianija.

Ker se arhitekture ne da preprosto uprizoriti ali uglasbiti, bo letos več delavnic, s katerimi želijo otroke in mlade spodbuditi k raziskovanju in jih iz pasivnih opazovalcev spremeniti v soustvarjalce dogodkov.

Brezplačne vstopnice so na voljo še za uvodno predstavo, sklepni koncert in koncert o trubadurjih slovenske kulture. Za delavnice niso potrebne vstopnice, vendar je potrebna vnaprejšnja prijava.