Ljubljanski botanični vrt sodeluje z 293 tujimi botaničnimi vrtovi. Na leto razpošlje več kot 5.000 zavojčkov semen in rastlin, pridelanih na vrtu oz. nabranih na naravnih nahajališčih. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski botanični vrt sodeluje z 293 tujimi botaničnimi vrtovi. Na leto razpošlje več kot 5.000 zavojčkov semen in rastlin, pridelanih na vrtu oz. nabranih na naravnih nahajališčih. Foto: MMC RTV SLO

Odlok o razglasitvi je bil v skladu z 22. členom zakona o varstvu kulturne dediščine usklajen z odlokom o razglasitvi Ljubljanskega botaničnega vrta za naravno znamenitost, ki ga je leta 1991 sprejela Občina Ljubljana Vič - Rudnik, pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje. Ob tem dodajajo, da ima razglasitev t. i. varstveni režim in meje spomenika usklajene s pristojnim ministrstvom za ohranjanje narave.

Kmalu 200. obletnica delovanja
Botanični vrt, ki deluje od leta 1810, je najstarejša slovenska kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Odprli so ga v dobi francoskih Ilirskih provinc. Takrat je bila v Ljubljani ustanovljena visoka šola - Centralna šola (Ecole centrale), ki je za obvezen del vzgoje predvidevala tudi botanični vrt. Na pobudo Franca Hladnika je nastal "Vrt domovinske flore".

Leta 1810 so začeli na zemljišču ob današnji Ižanski cesti namensko zasajati prve izbrane rastline. Hladnika je maršal Marmont določil za vodjo vrta. Po generalu in upravitelju Provinc je poimenovana najstarejša, okoli 200 let stara "Marmontova" lipa.

Enemu najpomembnejših evropskih vrtov grozi zaprtje
Vrt je imel ves čas obstoja pomemben vpliv na slovensko botanično znanost in vedo. Kot študijska univerzitetna ustanova, starejša od Univerze v Ljubljani, ima zato velik zgodovinski pomen. Tuji strokovnjaki menijo, da Botanični vrt v Ljubljani sodi med deset odstotkov najpomembnejših vrtov v Evropi, so še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Kot je znano, ljubljanskemu botaničnemu vrtu zaradi finančnih težav in neusklajenosti državnih institucij, ki se že nekaj mesecev pogajajo, pod čigavo pristojnost vrt pravzaprav spada, grozi zaprtje, ki pa je za zdaj odloženo.

C. R.