Foto:
Foto:
Predstava Fire of Anatolia združuje anatolsko tradicijo in mitologijo. Foto: EPA
Burhan Ocal
Bobnar Burhan Ocal je svetovno znan bobnar. Foto: EPA

Predstavitev te evropsko-azijske države se bo začela 24. februarja z velikim spektaklom Fire of Anatolia, v katerem bo nastopilo več kot 50 plesalcev, ki bodo nato še v štirih ponovitvah predstavili anatolsko mitologijo in zgodovino. Vodilna ljubljanska kulturna ustanova se je pri oblikovanju programa trudila združiti tradicijo in sodobno turško kulturo, obiskovalce pa čaka raznolika predstavitev različnih elementov turške kulture.

"Program Umetnost Turčije v Cankarjevem domu je zelo velika priložnost za predstavitev raznolikosti turške književnosti, umetnosti, plesa, glasbe in kinematografije, skozi katero se slovenskemu občinstvu kaže sinteza med tradicionalnim in sodobnim ter vzhodnim in zahodnim," je nad možnostjo kulturne predstavitve vesela tudi turška veleposlanica v Sloveniji Sina Baydur.

Pamuk obiska še ni potrdil
Ta je lahko zadnje mesece najbolj ponosna na svojega nobelovca Orhana Pamuka, ki naj bi bil glavni gost festivala, a svojega obiska še ni dokončno potrdil. Tudi če pisatelja, ki je pred kratkim zaradi strahu pred smrtjo odpovedal obisk Nemčije, v Slovenijo ne bo, se bo o pisatelju pri nas še vseeno govorilo. V Ljubljano namreč prihaja Pamukova dobra prijateljica in velika poznavalka Jale Parla, ki bo drugi teden v aprilu vodila predavanje o fenomenu Pamuk. Obiskovalci se lahko na predavanje pripravijo tudi s prebiranjem nobelovčevih del, že prevedenih v slovenščino: Bela trdnjava, Sneg, Ime mi je Rdeča in Istanbul.

V začetku aprila bo v Cankarjev dom prišel tudi poznavalec turške sodobne literature Cevan Capan, ki se bo predstavil tudi kot avtor. Na številnih predavanjih in branjih bo nastopal z Zeynepom Uzunbayjem, Nazmijem Agilom, Turgayjem Fisekcijem in Hakanom Savlijem, ki so vsi znani tudi kot kritični misleci časa in prostora, v katerem živijo.

Trije "tradicionalni" in en klasični koncert
V Cankarjevem domu bo dobro zastopana tudi turška glasba. V okviru programa Glasbe sveta bodo koncertirali pevka Aynur, glasbenik Mercan Dede, ki glasbo turške tradicije spaja z elektronskimi zvoki, tradicionalni ritmi bodo zazveneli z nastopom Burhana Ocala z zasedbo The Istanbul Oriental Ensemble, medtem ko bo "večer mojstrov" prinesel koncert Cengiza Ozkana, Erkana Ogurja in Ismaila H. Demirciogluja ter Kudsija Ergunerja. Ne gre pozabiti niti na klasično glasbo; Fazil Say, virtuoz na klavirju, bo izvajal dela velikih mojstrov, njegovo interpretacijo pa vedno zaznamuje tudi turški temperament.

O New Yorku in tkanju preprog
Konec marca se bodo na velikih platnih Cankarjevega doma predvajali filmi Usoda, "Vdeželinikjer", Čakajoč na oblake, Čas v vetru, Padec angela in Igra, ki jih je izbrala filmska kritičarka Alin Tasciyan. Cankarjev dom pa bo ponudil tudi turški pogled na New York, Havano in Buenos Aires, kot ga vidi fotograf Ali Arif, in predstavitev umetnin v starodavni tehniki tkanja preprog kilim, ki jih ustvarja Belkis Balpinar.