Festival sodobne elektronske umetnosti Ars Electronica in Evropska vesoljska agencija (ESA) so za rezidenčni program izbrali irsko umetnico Aoife van Linden Tol, Mihi Turšiču pa za projekt Supre:organizem in njegove pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja podelili eno izmed šestih častnih priznanj. Foto: KSEVT
Festival sodobne elektronske umetnosti Ars Electronica in Evropska vesoljska agencija (ESA) so za rezidenčni program izbrali irsko umetnico Aoife van Linden Tol, Mihi Turšiču pa za projekt Supre:organizem in njegove pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja podelili eno izmed šestih častnih priznanj. Foto: KSEVT
false
Februarja sta Dragan Živadinov in Miha Turšič s strani Ruske kozmonavtske akademije K. E. Ciolkovskega že prejela Podobno častno priznanje, s katerim se jima je ruska vesoljska skupnost zahvalila za dosedanji prispevek k razvoju kulturalizacije vesolja. Foto: KSEVT

Festival sodobne elektronske umetnosti Ars Electronica, ki bo letos pod geslom Radikalni atomi in alkimisti našega časa (... in kaj prihaja po samovozečih avtomobilih in internetu stvari) v Linzu potekal med 8. in 12. septembrom, bo letos prvič v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) organiziral skupno znanstveno-umetniško rezidenco. Izmed 212 prijavljenih umetnikov iz 45 držav, ki so se s skupno 139 prijavljenimi projekti odzvali na razpis, sta Ars Electronica in ESA v rezidenčni program povabili irsko umetnico Aoife van Linden Tol, še šestim prijavljenim umetnikom pa podelili častno priznanje.

Turšiču častno priznanje
Častno priznanje so podelili tudi slovenskemu umetniku Mihi Turšiču za projekt Supre:organizem in njegove pionirske dosežke na področju raziskovanja vesolja. Supre:organizem obsega raziskovanje umetniških praks in metodologij v zunajzemeljskem prostoru. Razvija se v sodelovanju med razvojno umetnostjo, humanistiko in vesoljskimi inštitucijami, ki se ukvarjajo z razumevanjem delovanja avtonomnih in emancipiranih tehnoloških sistemov, kot so sateliti, vesoljske sonde in roverji, so sporočili iz Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt).

Eksplozivna predstava Zvezdna nevihta
Rezidenca bo izbrani umetnici omogočila izvedbo umetniškega projekta na temo enega od večjih evropskih vesoljskih projektov, kot sta, denimo, misiji Rosetta in ExoMars. Projekt Linden Tol Star Storm (Zvezdna nevihta) se osredotoča na življenjski cikel zvezd. Umetnica bo v prihodnjem letu sodelovala z vesoljskimi znanstveniki v Esinem raziskovalnem centru v Noordwijku na Nizozemskem, nastalo umetniško delo pa predstavila v Ars Electronica Futurelab studiu v Linzu.

Linden Tol, ki razvija instalacije, uprizoritve, slika, fotografira in snema filme in jo navdihujejo predvsem eksplozije, bo na rezidenci poglabljala znanje o zvezdah in ga oblikovala v "eksplozivno uprizoritev," pri čemer jo zanima vzajemno delovanje kaosa in reda, meditativne mirnosti in z energijo nabite napetosti, z uprizoritvijo pa želi tako informirati kot vzbujati močna čustva.

Slovenski umetniki na Ars Electronici
Na letošnji Ars Electronici se bodo predstavili tudi slovenski umetniki Dean Verzel, Robertina Šebjanič, ki bo predstavila dva projekta – prvega v sodelovanju s Slavkom Glamočaninom in drugega v sodelovanju z Ido Hiršenfelder in Alešem Hiengom – ter Špela Petrič.