Cerar je v Novi Gorici, kjer se je udeležil odprtja Dnevov slovenskega turizma, poudaril, da spremlja Turšičevo gladovno stavko, in podobno kot Erjavec napovedoval vladno rešitev. Foto: BoBo
Cerar je v Novi Gorici, kjer se je udeležil odprtja Dnevov slovenskega turizma, poudaril, da spremlja Turšičevo gladovno stavko, in podobno kot Erjavec napovedoval vladno rešitev. Foto: BoBo

Kot je dejal Erjavec ob robu srečanja zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu, vlada išče rešitev, ki bo znana že do sredine izredne seje odbora DZ-ja za kulturo.

Podpora ministrici
Erjavec je poudaril, da sicer podpira delo ministrice za kulturo, saj se po njegovih besedah gladovna stavka soustanovitelja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Mihe Turšiča ne nanaša na ministrstvo za kulturo. Ta, kot je pojasnil, deluje pod okriljem občine. Kot je seznanjen, ministrstvo že od samega začetka išče rešitve, kako pomagati projektu. V ta namen so bila, kot je spomnil, predvidena tudi določenega sredstva znotraj razpisa, na katerega se KSEVT ni prijavil.

V okviru vlade in ministrstva za kulturo ter gospodarstvo iščejo možnost stalnega financiranja projekta, s čimer bi bila rešena težava, zaradi katere Turšič gladovno stavka, je povedal Erjavec.

Miho Turšiča lahko o problematiki KSEVT-a povprašate v torek ob 10.30, ko bo gost MMC-jeve klepetalnice.


"Humana rešitev"

Cerar je v Novi Gorici, kjer se je udeležil odprtja Dnevov slovenskega turizma, poudaril, da spremlja Turšičevo gladovno stavko, in podobno kot Erjavec napovedoval vladno rešitev. Kot je še dodal, "ne bo šlo za popuščanje vlade nekim neutemeljenih zahtevam", ampak za humano rešitev, za katero se bo tudi sam osebno angažiral.

Vlada po Cerarjevih besedah podpira delovanje KSEVT-a, zato se bodo zavzemali za rešitev zavoda, obenem pa Cerar meni, da Turšičev način protesta ni smiseln. Sam se zavzema za konstruktiven dialog, ki bo vsem v korist.

Turšič z gladovno stavko v Moderni galeriji od 30. septembra izraža nezadovoljstvo nad delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT-a in podobnih ustanov. Med drugim zahteva tudi zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka.