Miro Cerar je poudaril, da se osebno ne more odzvati na vse zahteve, ki jih dobiva od številnih društev. Na ultimate pa ne pristaja. Foto: BoBo
Miro Cerar je poudaril, da se osebno ne more odzvati na vse zahteve, ki jih dobiva od številnih društev. Na ultimate pa ne pristaja. Foto: BoBo
Ivo Svetina
Kot je dejal predsednik DSP-ja IVo Svetina, bi glede na to, da je NSK posvetovalno telo vlade, pričakoval, da mu tudi prisluhne. Zato se "resno sprašuje, zakaj takšna dosledna ignoranca". Foto: Bobo
Nacionalni svet za kulturo
V pismu, v katerem je Nacionalni svet za kulturo zahteval razrešitev ministrice, so med drugim zapisali, da z začudenjem in razočaranjem spremljajo "nepremišljeno in avtoritarno kadrovsko politiko na ministrstvu za kulturo, nepojasnjene menjave in odhode strokovno kompetentnih ljudi. Hkrati najodgovornejša mesta zasedajo osebe brez ustreznih strokovnih referenc ali pa osebe, ki v imenu ministrstva nadzorujejo delovanje ustanov, pri katerih so njihove matične organizacije med največjimi proračunskimi prejemniki." Foto: BoBo

Kot je znano, je NSK predsednika vlade pozval, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, če se do 17. decembra to ne bo zgodilo, bodo člani Nacionalnega sveta za kulturo odstopili. Konec preteklega tedna je NSK-jevo pismo podprlo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) in se zavzelo za konstruktivni dogovor obeh strani, prav tako pa premierja in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca zaprosilo za pravočasen termin za sestanek.

Cerar je ob robu ponedeljkove seje DZ-ja novinarjem dejal, da se osebno ne more odzvati na vse zahteve, ki jih dobiva od številnih društev. Na ultimate pa ne pristaja, je še dodal.

Na DSP-ju od avgusta čakajo na sestanek
Po besedah predsednika Ive Svetine danes premierjevega odgovora še niso dobili, boji pa se, da bo enako kot do zdaj. Vabilo na sestanek so pričakovali že avgusta, ko so na vlado naslovili 11 zahtev po izboljšanju stanja v kulturi, a se to ni zgodilo.

Svetini se zdijo razmere v kulturi, kjer proračunska sredstva še naprej padajo, dovolj alarmantne, na kar je opozoril tudi NSK. Glede na to, da je NSK posvetovalno telo vlade, bi pričakoval, da mu vlada tudi prisluhne, je poudaril predsednik pisateljskega društva, ki se "resno sprašuje, zakaj takšna dosledna ignoranca".

"Če se na javni poziv ne odzovejo, nimamo kaj"
Po besedah Iva Svetine so že konec avgusta vedeli, da ministrica za kulturo nima podpore v vladi, glede na to, da je, kot je izpostavil, "blokirala" zakon o kulturnem evru, ki so ga pripravili na ministrstvu, in poročilo o izvajanju nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 v letu 2014. "Če se na javni poziv ne odzovejo, nimamo kaj, naša moč je samo v tem," je še dodal Svetina.

Premierjevega odgovora niso prejeli niti v NSK-ju. "V petek sledi odstop, tako kot smo napovedali," je dejal njegov predsednik Metod Pevec. Na vprašanje, ali bo odstopil celoten svet ali samo nekateri njegovi člani, pa je pojasnil, da mora odstopiti vsak član posebej. "Jaz vsekakor bom in verjamem, da večina tudi," je še dodal.

Po Cerarjevih napovedih bodo delo vlade in posameznih ministrstev ovrednotili takoj po novem letu. Ob tem pa ni izključil morebitne rekonstrukcije vlade, če bi ugotovil, da ni bilo storjenega dovolj ali da so bile storjene prevelike napake.