Sorodna novica Uršula Cetinski: "Ostro zavračam vse očitke o neprimernem vedenju, predvsem pa o mobingu"

Generalna direktorica CD Uršula Cetinski, ki se je po poročanju nekaterih medijev zaradi anonimnih prijav znašla pod drobnogledom določenih organov, se je na očitke o domnevnih nepravilnostih v zavodu odzvala v ponedeljek. Ostro je zavrnila "vse očitke o neprimernem vedenju, predvsem pa o mobingu ali celo (fizičnem) trpinčenju zaposlenih". Med očitki je bila ob neprimernem vedenju navedena tudi nepravilna poraba sredstev.

Predsednik Sveta CD Aleš Čerin, ki je bil v svet tega javnega zavoda imenovan na predlog Mestne občine Ljubljana (MOL), se je na aktualno dogajanje odzval danes s pisno izjavo. Med drugim po njegovem mnenju nekaj medijskih prispevkov zadnjih dni "z izkrivljenimi informacijami prikazuje delovanje osrednjega kulturnega in kongresnega centra Cankarjev dom" ter po njegovih besedah "ne odražajo resničnega stanja te ugledne ustanove".

Čerin poudarja, da je sedemčlanski svet pluralno sestavljen – dva člana imenuje ustanovitelj, eden predstavlja samozaposlene, eden nevladne organizacije, eden javne zavode, eden zaposlene v zavodu, enega pa imenuje torej MOL. "Naš svet delovanje zavoda spremlja in nadzoruje zadnjih pet let. Vsako leto smo po predpisanih kazalnikih ocenili, da je zavod dobro voden. V zadnjih desetih letih je bil vedno pozitiven tudi poslovni izid. Strateški in vsakoletni cilji so bili vedno preseženi, program mednarodno referenčen, obisk izjemen, zavod se je dobro znašel tudi med pandemijo, ko preživetje ni bilo lahko," je navedel v svojem zapisu.

Založbi Beletrina in Primus stroške poravnali kar s knjigami
Portal 24ur je včeraj objavil še novico o tem, da sta založbi Beletrina in Primus stroške za najem dvoran v CD za predstavitvi knjig nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja in zdajšnje predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič – poravnali kar z izvodi knjig.

Vlada je februarja letos imenovala šest novih članov v svet javnega zavoda Cankarjev dom za mandatno dobo pet let z možnostjo vnovičnega imenovanja. Na predlog MOL-a je bil znova imenovan Aleš Čerin, ki je sicer od leta 2019 tudi predsednik sveta CD. Foto: AP
Vlada je februarja letos imenovala šest novih članov v svet javnega zavoda Cankarjev dom za mandatno dobo pet let z možnostjo vnovičnega imenovanja. Na predlog MOL-a je bil znova imenovan Aleš Čerin, ki je sicer od leta 2019 tudi predsednik sveta CD. Foto: AP

Domnevne nepravilnosti zdaj preiskujejo kriminalisti NPU-ja, inšpektorat za delo in Računsko sodišče, navaja portal N1. Na Računskem sodišču so za STA pojasnili, da so konec preteklega meseca prejeli dopis komisije za preprečevanje korupcije (KPK), s katerim jim je bila odstopljena anonimna prijava glede domnevnih nepravilnosti in drugega dogajanja v CD. Za zdaj ga v okviru svojih pristojnosti obravnavajo kot pobudo za revizijo delovanja zavoda. Na policiji pa so potrdili, da je predkazenski postopek v teku.

V medijih pristali v mesecu objave razpisa za direktorsko mesto
Iz odziva Uršule Cetinski je mogoče razbrati, da je anonimka nastala oktobra 2023, generalna direktorica pa je bila dva meseca kasneje povabljena na pogovor na ministrstvo za kulturo. Domnevne nepravilnosti so mediji začeli objavljati v mesecu, ko je napovedana objava razpisa za mesto generalnega direktorja CD. Za zdaj še zmeraj ni znano, ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat.

Državni sekretar Marko Rusjan je za POP TV nedavno izjavil, da ob skorajšnji objavi razpisa za direktorja CD ne bi bilo korektno dajati vnaprejšnjih ocen. Na vprašanje, kako je z delom Uršule Cetinski zadovoljna vlada, je odvrnil: "Ocene bomo dajali, ko bomo izbirali direktorja," je odgovoril sekretar.