Po začetnih kritikah EPK-ja je Mitja Rotovnik zdaj pokazal pripravljenost za sodelovanje pri največjem kulturnem projektu prihodnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Po začetnih kritikah EPK-ja je Mitja Rotovnik zdaj pokazal pripravljenost za sodelovanje pri največjem kulturnem projektu prihodnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
SNG Maribor
Po dveh desetletjih umetniških prizadevanj, ki jih je zmotila duševna bolezen, je Marij Kogoj zapustil pomemben opus solističnih pesmi, zborov, kompozicij za klavir in poleg nekaterih primerov simfonične ter komorne glasbe tudi opero Črne maske. Pri novi postavitvi bo umetniško ekipo, ki jo sestavlja izvajalski korpus obeh slovenskih oper, bo vodil mednarodno uveljavljen slovenski režiser Tomaž Pandur. Na novo revidirana različica partiture, ki se v dveh delih razteza čez 800 strani, je po večini rezultat požrtvovalnega in poznavalskega dela dirigenta Uroša Lajovica, ki bo glasbeni vodja nove produkcije Črnih mask v prvi polovici januarja 2012, ko bo mesto Maribor prevzelo kulturni prestol Evrope. Foto: RTV SLO

Rotovnik je po pogovoru o sodelovanju z zavodom Maribor 2012 poudaril, da bolj kot se bliža leto 2012, bolj prepoznavajo vse več stičnih točk med projektom EPK in Cankarjevim domom, zato so v slednjem še posebej zainteresirani za dobro sodelovanje na programski ter institucionalni ravni.

"V Ljubljano želimo pripeljati izbrane kakovostne vsebine EPK-ja, ob tem pa smo pripravljeni na delitev stroškov teh skupnih projektov," je dejal Rotovnik. "EPK naj živi tudi v Ljubljani, Ljubljančani pa projektu tako izkažejo svojo podporo," je dodal.

Cankarjev dom bo po besedah Rotovnika preučil vse možnosti sodelovanja z Zavodom Maribor 2012. Že na današnjem delovnem srečanju so govorili o konkretnih projektih. Tako bo Cankarjev dom ena izmed informacijskih točk EPK-ja, otvoritvena predstava EPK-ja Črne maske, ki nastaja v koprodukciji mariborske in ljubljanske opere, pa bo februarja 2012 uprizorjena še v Ljubljani, so sporočili iz Zavoda Maribor 2012. Sodelovanje so dorekli tudi za projekt Vampirji v režiji Diega de Bree.

"Veseli nas, da je vodstvo Cankarjevega doma pripravljeno deliti svoje dolgoletne izkušnje in znanje z zavodom, kar bo zagotovo prispevalo k bolj kakovostni izvedbi celotnega projekta," je po sestanku z Rotovnikom dejala generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.

Strasti so se pomirile
Mitja Rotovnik je bil še pred kratkim zelo kritičen do EPK-ja. V javnem pismu je ostro kritiziral režiserja in zdaj že nekdanjega predsednika programskega sveta EPK-ja Tomaža Pandurja ter mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je Pandurja po več letih dela v tujini pripeljal nazaj v Maribor. Kangler je v odgovor Rotovnika obtožil, da poskuša spodkopati EPK, ker naj bi bil užaljen, ker je EPK dobil Maribor, in ne Ljubljana.

Opero Črne maske Marija Kogoja, katere premiera bo 13. januarja 2012 v Mariboru in ki naj bi mesec dni pozneje gostovala v Ljubljani, bo režiral Pandur.