Predsednik sveta zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture Oto Luthar je povedal, da 90 odstotkov investicij v Mariboru in partnerskih mestih poteka po načrtih. Foto: ZRC SAZU / Jane Štravs
Predsednik sveta zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture Oto Luthar je povedal, da 90 odstotkov investicij v Mariboru in partnerskih mestih poteka po načrtih. Foto: ZRC SAZU / Jane Štravs
Umetnostna galerija MAribor
Predstavniki zavoda so izvedeli, da je denar za UGM na voljo že od januarja, od Mestne občine Maribor pa, da naj bi na seji mestnega sveta 30. maja sklepali o dokumentu, ki bo pospešil izdelavo dokumentacije do te mere, da bi objekt vendarle bil na voljo do leta 2012. Foto: UMG
EPK, Mitja Čander, Suzana Žilič Fišer
Programski direktor Mitja Čander naj bi članom sveta zavoda zagotovil, da bi lahko bil program EPK, če bo jasnih večina odgovorov v zvezi z investicijami, dokončno znan septembra. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik sveta Oto Luthar je povedal, da bo večji del programa EPK znan predvidoma na seji ob koncu junija. Člani sveta zavoda so se najdlje zadržali pri obravnavi revizijskega poročila in dejali, da nepravilnosti, ki bi pomembno vplivale na skladnost izkazanega finančnega stanja ob koncu preteklega leta ter poslovnega izida zavoda v letu 2010, niso bile ugotovljene.

Nekatere investicije so že končane
"Revizijska hiša KPMG ugotavlja, da razen nekaj manjših in precej običajnih nepravilnosti, takšnih, ki bi dejansko vplivale na poslovanje zavoda, ni bilo. Upravo zavoda smo zato zavezali, da najpozneje do septembra odpravi vse ugotovljene nepravilnosti," je razložil Luthar in zatrdil, da iz poročila revizijske hiše izhaja, da zdaj že nekdanja poslovna direktorica zavoda Helena Hvalec ni zagrešila nobenih napak.

Člani sveta zavoda so pregledali tudi doslej opravljene z EPK-jem povezane investicije v vseh partnerskih mestih. Pri tem so na podlagi pred časom prejetih poročil ugotovili, da v vseh mestih z izjemo Maribora investicije potekajo v skladu z načrti. Po Lutharjevih besedah 90 odstotkov investicij poteka po načrtih, nekatere med njimi, kot v Slovenj Gradcu in Murski Soboti, so celo že končane.

Usoda prizorišč odvisna tudi od odziva vlade
Glede Maribora se je svet zavoda odločil podpreti pobudo županov, po kateri bo zavod Maribor 2012 na predsednika vlade naslovil pismo, s katerim ga bodo pozvali k urgentnemu sestanku, na katerem bi se v krogu pristojnih ministrov dogovorili o načinu dofinanciranja tistega deleža, ki je bil pred dvema letoma predviden od drugih ministrstev. Na podlagi odziva bodo ugotovili, kakšna je usoda določenih prizorišč.

"Izstopata predvsem Umetnostna galerija Maribor in območje nekdanje tovarne TVT. Pri tem smo danes ugotovili, da če želimo junija imeti sestavljenega skoraj 90 odstotkov programa EPK, potem moramo tudi vedeti, kje se bo ta program izvajal. Da ne bi vse skupaj bilo videti slabše, kot v resnici je, hkrati ugotavljamo, da je med okoli 15 prizorišči v Mariboru devet že dokončanih, na štirih pa stvari tečejo približno v predvidenem tempu," je dejal Luthar.

Kot je dodal, so danes tudi izvedeli, da je denar za UGM na voljo že od januarja, od predstavnikov Mestne občine Maribor pa, da naj bi na seji mestnega sveta 30. maja sklepali o dokumentu, ki bo pospešil izdelavo dokumentacije do te mere, da bi objekt vendarle bil na voljo do leta 2012. Nihče pa si za zdaj po njegovem mnenju ne upa napovedati, kdaj natančno v letu 2012 bi lahko bil projekt realiziran.

Notranja revizija za odpravo dvomov
"Ugotovili smo torej, da če želimo od programskega direktorja Mitje Čandra do junija izvedeti za večji del programa, potem moramo do takrat dobiti tudi jasne odgovore v zvezi s tema dvema prizoriščema. Če se to namreč ne bo dalo uresničiti, bo moral modificirati del programa," je dejal Luthar in dodal, da so na današnji seji na primeru nekega kataloga tudi razdelali strukturo programskega kataloga vseh partnerskih mest.

Programski svet bo ob tem na zahtevo programskega direktorja Mitje Čandra, da bi odpravili vse dvome, kako se razdeljuje denar za programske projekte, oblikoval notranjo programsko revizijo.