Mati Pilar Abel naj bi v 50. letih preteklega stoletja imela romanco s Salvadorjem Dalijem (1904-1989). Abelova trdi, da sta bila v ljubezenskem razmerju leta 1955, ko je njena mati delala kot varuška pri neki družini v Cadaquesu, kraju, kjer je umetnik 20 let živel s svojo ženo in muzo Galo. Foto: AP
Mati Pilar Abel naj bi v 50. letih preteklega stoletja imela romanco s Salvadorjem Dalijem (1904-1989). Abelova trdi, da sta bila v ljubezenskem razmerju leta 1955, ko je njena mati delala kot varuška pri neki družini v Cadaquesu, kraju, kjer je umetnik 20 let živel s svojo ženo in muzo Galo. Foto: AP

Njegovi brki so nedotaknjeni, kot kazalca na uri, ki kaže deset čez deset, tako kot mu je bilo všeč. To je praktično čudež!

balzamer Narcís Bardalet
Domnevna hčerka Salvadorja Dalija
Kot je presodilo sodišče, je analiza DNK-ja umetnikovih posmrtnih ostankov potrebna, saj nimajo na voljo drugih bioloških ostankov ali osebnih predmetov, s katerimi bi potrdili ali ovrgli trditev njegove domnevne hčere. Foto: AP
Če bo očetovstvo potrjeno, Abelovi, sicer prerokovalki iz kart, pripada pravica do očetovega priimka in avtorskih pravic od njegovih del, vendar bo to morala na sodišču zahtevati ločeno. Foto: AP

Strokovnjaki, ki so izkopali posmrtne ostanke velikega nadrealističnega umetnika (in ekscentrika) Salvadorja Dalíja, da bi pridobili vzorce za sodno odrejeni test očetovstva, so razkrili, da slikarjevo obličje 28 let po smrti še vedno krasijo tisti slavni, navzgor ukrivljeni brki.

Balzamer Narcís Bardalet, ki je Dalíjevo truplo za pokop pripravil leta 1989, je bil v četrtek zvečer priča "obratnemu" procesu, ki se ga najbrž nikoli ni nadejal. Vseeno pravi, da je bil silno zadovoljen, da je lahko še enkrat videl najprepoznavnejši atribut slavnega rojaka.

"Njegovi brki so nedotaknjeni, kot kazalca na uri, ki kaže deset čez deset, tako kot mu je bilo všeč. To je praktično čudež!" je komentiral za katalonsko radijsko postajo RAC1.

Dalí je pokopan v kripti pod muzejem, ki ga je sam ustanovil in kuriral v lastnem domu v majhnem katalonskem mestecu Figueres v bližini Barcelone. Njegove ostanke so izkopali, da bi dokončno razjasnili, koliko resnice je v trditvah 61-letne vedeževalke, ki je prepričana, da je umetnikova zunajzakonska hčerka.

Bardalet je še malo podrobneje opisal trenutek, ko je včeraj prvič uzrl Dalíja: "Njegov obraz je bil pokrit s svilenim robcem, sijajnim robcem. Ko smo ga dvignili, sem z radostjo opazil, da so brki ostali nepoškodovani. Kar ganjen sem bil. Tudi njegove lase se je še dalo videti."
Pokojnikovo telo je danes po njegovih besedah videti "kot mumija, kot les". Menda je tako trdo, da so morali namesto skalpela uporabiti električno žago, da bi prišli do vzorca kosti. Za temeljito analizo laboratorij namreč potrebuje vzorec las, nohtov in dveh veliki kosti. Tudi katalonsko visoko sodišče je v izjavi za javnost tik pred polnočjo potrdilo, da so bili vzorci uspešno nabrani.

Tono in pol težek nagrobnik so začeli z grobnice umikati včeraj zvečer, po zaprtju muzeja. Okrog stavbe so namestili ponjave, da bi pokojnikovo dostojanstvo zaščitili pred morebitnimi droni s kamerami.

"Kot Dalí brez brkov"
Laboratorijska analiza bo vzorce primerjala z genskim materialom Marie Pilar Abel, ki trdi, da je sad slikarjevega skoka čez plot leta 1955. Njene korenine naj bi bile "javna skrivnost" v družini in v celem kraju. Uradno potrdilo si prizadeva dobiti že zadnjih deset let, o sebi pa pravi, da je nadrealistu tako zelo podobna, da "ji manjkajo samo še brki". Izsledke preiskave DNK-ja bodo znani čez mesec ali dva, in takrat bodo vzorce tudi vrnili v grobnico.

Ne gre samo za resnico, ampak tudi za denar
Španski zakon določa, da bo Pilar, če se izkaže, da je njena zgodba resnična, upravičena do četrtine slikarjeve dediščine. Fundacija Gala-Salvador Dalí, ki upravlja še vedno donosno Dalíjevo zapuščino, je izkopu seveda nasprotovala, še prejšnji mesec je skušala na sodišču doseči preklic odredbe za izkop, a neuspešno.

Desetletje iskanja odgovorov
Že leta 2007 so strokovnjaki do odgovorov skušali priti z vzorcem, pridobljenim z Dalíjeve posmrtne maske, a testiranja niso dala jasnega odgovora. Naslednje leto so srečo poskusili z DNK-jem iz materiala, ki ga je priskrbel pokojnikov biograf in prijatelj Robert Descharnes. Vedeževalka trdi, da sklepov tega testiranja nikoli ni dobila, je pa Descharnesov sin leta 2008 za tiskovno agencijo efe zatrdil, da so bili rezultati negativni.

Njegovi brki so nedotaknjeni, kot kazalca na uri, ki kaže deset čez deset, tako kot mu je bilo všeč. To je praktično čudež!

balzamer Narcís Bardalet