Na akademijah že vrsto let opozarjajo na prostorsko stisko. Foto: MMC RTV SLO
Na akademijah že vrsto let opozarjajo na prostorsko stisko. Foto: MMC RTV SLO
Akademije protestirale proti rezom

Dekani so ob tem prebrali skupno izjavo, ki v sedmih točkah opozarja na po njihovem mnenju škodljive posledice visokošolske politike. Kot je poudaril dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani Andrej Grafenauer, so vse tri umetniške akademije že več let v težki situaciji, novi ukrepi pa jih postavljajo v brezizhoden položaj. Opozoril je na prostorsko problematiko vseh treh akademij in dodal, da je na akademiji za glasbo že vprašljiv vpis v prvi letnik študija. Dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Bojan Gorenc pa je povedal, da na tej akademiji že zdaj veliko stroškov krijejo sami.

Kot je poudaril Grafenauer, so o težavah govorili tako v javnosti kot v parlamentu, a pravega odziva ni bilo. Z varčevanjem se na načelni ravni strinjajo, v tem duhu so sprejeli tudi nekaj ukrepov na ravni Univerze v Ljubljani, ne strinjajo pa se s tako drastičnim krčenjem sredstev.

Dekan AGFRT-ja Miran Zupanič je dejal, da so nad situacijo, ki "spreminja celoten ustroj družbe", zaskrbljeni. Univerze bodo namreč leta 2013 prejele 16 odstotkov, raziskovalna dejavnost 19 odstotkov, kultura pa 17 odstotkov manj denarja. Zaradi tega se sicer ne bodo odzvali z nasiljem, želijo pa predstaviti argumente, ki so "trši od granitnih kock".

Solidarni tudi z drugimi fakultetami
V izjavi za avtonomno in družbeno odgovorno univerzo, kot so jo naslovili, v prvi točki odklanjajo nesorazmerne varčevalne ukrepe v visokem šolstvu, v drugi opozarjajo na slab položaj akademij že pred varčevalnimi ukrepi, v tretji pa ugotavljajo, da akademije s sprejetimi javnimi finančnimi sredstvi ne morejo kakovostno delovati. Zapisali so tudi, da njihova prizadevanja niso spremenila politične volje, hkrati izražajo solidarnost z drugimi fakultetami, ki so se znašle v podobnem položaju.

Akademije še zmeraj čakajo prostore na Roški
Od vlade in državnega zbora zahtevajo, da spoštujejo avtonomijo javnih univerz, ki jo varuje ustava. Obenem ju pozivajo, naj prekineta trenutni položaj in zagotovita pogoje za takojšnjo izgradnjo treh akademij na Roški cesti v Ljubljani. Študente in delavce vseh treh akademij vabijo, da podpišejo izjavo.

Akademije protestirale proti rezom