Pouk bo na univerzah danes odpadel. Foto: BoBo
Pouk bo na univerzah danes odpadel. Foto: BoBo
Protest na fakultetah

Univerze so tako študentom in profesorjem predstavili načrte vlade, kaj so univerze že naredile in kakšne bodo posledice vladnih ukrepov. Na veliki večini članic Univerze v Ljubljani bodo potekali akademski zbori, ki se jih bodo udeležili študenti in profesorji. Seznanili jih bodo z njihovimi ocenami, kakšne bodo posledice, če bosta sprejeta predlagana proračuna za leti 2013 in 2014.
Na ljubljanski univerzi ob tem ugotavljajo, da žal ni bilo mogoče vzpostaviti konstruktivnega dialoga. K protestu se zatekajo, ker pogovori z oblastjo niso obrodili želenih sadov, so zapisali na in dodali, da so premierja rektorji prosili za razgovor, a na pisma tudi odgovoril ni.

Mariborska univerza: "prvi dan upora"
Po besedah rektorja Univerze v Mariboru Danijela Rebolja je "prvi dan upora" posledica končne odločitve vlade, da vztraja pri nesorazmernem zniževanju sredstev za znanost za dvajset odstotkov in za visoko šolstvo za osem odstotkov v letu 2013.
Kako se bo upor nadaljeval, je po njegovem odvisno od tega, kaj bo sprejel državni zbor, ki bo 5. decembra razpravljal o predlogu proračuna za prihodnji dve leti. Če bo vladne predloge potrdil, bodo na mariborski univerzi s 1. januarjem odpustili več kot 200 ljudi in pustili na cesti več kot tisoč študentov.
Podpora tudi Sviza in ŠOS-a
Prizadevanja univerz je podprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V sindikatu so ponovno poudarili, da so ukrepi vlade "povsem nerazumni in destruktivni".
Omenjeno znižanje sredstev za visoko šolstvo po njihovem mnenju slabi razvojne potenciale države in resno ogroža obstoj javnega visokega šolstva, medtem ko »navajajo k odtekanju davkoplačevalskih sredstev v zasebne žepe in uvajanju šolnin«. Hkrati pa so v Svizu napovedali nadaljnjo podporo univerzam v njihovih protestih proti zmanjšanju sredstev.
Protest univerz so podprli tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "Izobraževanje je izhod iz krize, je prihodnost Slovenije. Upamo, da bodo pristojni to vendarle doumeli – čim prej – preden bo prepozno in bo škoda povzročena v še večji meri," menijo v ŠOS-u.

Protest na fakultetah