Prvi večer na Starem trgu hitri ritmi, ostre basovske linije, hladen zvok sintetizatorja in trobenta nemške zasedbe Die Selektion. Foto: Škuc
Prvi večer na Starem trgu hitri ritmi, ostre basovske linije, hladen zvok sintetizatorja in trobenta nemške zasedbe Die Selektion. Foto: Škuc
Lutkovna predstava Vidkova srajčica
Lutkovna predstava Vidkova srajčica postavlja vsem poznano Levstikovo zgodbo v sodobni čas, ko medsebojne odnose hromi pomanjkanje časa, otrokom pa življenjske izkušnje diktira televizija. Predstava je namenjena otrokom od 2. leta naprej. Foto: Gledališče Fru Fru
Na festivalu se predstavljajo tudi študenti NTF, OT, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil.
Na festivalu se predstavljajo tudi študenti NTF, OT, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil. Foto: Anja Seničar

Enajsto izdajo festivala je danes ob 18.00 odprla lutkovna predstava za otroke Vidkova srajčica v izvedbi Gledališča Fru-Fru. Pol ure zatem je sledila delavnica, pravzaprav pop-up šivalnica, pod vodstvom Jožice Trstenjak. Ob 20.00 so študenti oddelka za tekstilstvo iz katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na modni reviji predstavili svoje zamisli (ob glasbeni spremljavi ženskega techno dua 711) in odprli razstavo Spominjam se, ob 21.30 pa je na Starem trgu sledil glasbeni zaključek prvega večera v družbi berlinske zasedbe Die Selektion.

Celoten program festivala Dobimo se ped Škucem najdete tukaj.


V vsakem sklopu nekaj glasbe

Do 28. julija se bodo odvijali tudi literarni dogodki, filmske projekcije in razstave. Med njimi se na rdečo nit festivala navezuje postavitev slik Zmaga Modica Rock Otočec v živo 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. V filmskem delu programa pa bodo na ogled projekcije glasbenih dokumentarcev, kot so Glasba je časovna umetnost, Pankrti - Dolgcajt, Kuzle in Otroci socializma: Zamenite mi glavo.
Glasbeni program Muzika na Starem trgu prinaša koncerte različnih glasbenih zvrsti, od bluesa in džeza do electra, new wavea, etna in tanga. Nastopili bodo Mascara, Tadej Vesenjak in Boštjan Imenšek, Didiwa, Noreia, Atila, Incurabili in Koza Riba.

Ljubitelji knjig bodo prišli na svoj račun na dveh literarnih večerih, na katerih bodo predstavili projekt Via poetica Andraža Poliča in Esada Babačića ter Kolobarjenje s Praho Jureta Novaka in Uroša Buha. Mali oder pred Galerijo Škuc bo tudi letos namenjen še gledališkemu programu Teatra v galeriji, nekaj predstav pa bo na ogled tudi v galerijskih prostorih. Poleg predstav Gledališča Fru-Fru so v program med drugim vključili tudi otroške predstave Lutkovnega gledališča Velenje, za odrasle pa bodo med drugim na ogled predstave gledališča Škuc Misterij žene, Studia A in KD Slovenj Gradec z naslovom Emigranta in avtorski projekt treh ustvarjalcev kabaret Grand pok.
Delavnice z ekološko naravnanostjo
Kulturno-izobraževalni program za otroke (Poletne ustvarjalnice) in mlade (Ustvarjalno2) obsega vrsto delavnic, od likovne, arhitekturne, glasbene, kiparske in lutkovne delavnice pa vse do delavnice predelave oblačil, tkanja, recikliranja in sitotiska. Program zaznamuje tudi ekološka naravnanost.
Na Starem trgu se je mogoče ustaviti tudi v ulični čitalnici, na Škucovi tržnici pa bodo postavili prodajno razstavo mladih oblikovalcev Spominjam se.