Na podlagi rešitev naj bi v prihodnje oblikovali celovito podobo promenade, predvsem enotno tlakovano površino in urejene fasade objektov vzdolž promenade, kot turistično območje za sprehajalce, kolesarje in kočije. Foto: BoBo
Na podlagi rešitev naj bi v prihodnje oblikovali celovito podobo promenade, predvsem enotno tlakovano površino in urejene fasade objektov vzdolž promenade, kot turistično območje za sprehajalce, kolesarje in kočije. Foto: BoBo
false
Komisija je podelila tri enakovredne nagrade, občina pa od snovalcev pričakuje, da bodo elaborate dopolnili. Foto: BoBo

Blejska občina je na natečaj prejela 11 rešitev za ureditev jezerske promenade, iz katere želijo umakniti motorni promet in jo zasnovati kot osrednje turistično območje za sprehajalce, kolesarje in kočije.

Noben izmed prispelih elaboratov ni povsem izpolnil želja naročnikov, zato komisija ni izbrala zmagovalca, temveč je podelila tri enakovredne nagrade, občina pa od snovalcev pričakuje, da jih bodo dopolnili.

Najprimernejše rešitve so podali arhitekturni biroji MX_SI, ATELIERarhitekti in Arrea, ki so vsi prejeli drugo nagrado. Njihovi elaborati bodo en mesec na ogled v preddverju Festivalne dvorane, kjer bosta predstavljeni še dve zanimivi rešitvi, ki sta prejeli priznanje, a sta preveč odstopali od usmeritev naročnikov.

Celovita podoba promenade kot osrednjega turističnega območja za pešce
Kot pravi direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon, v elaboratih večinoma niso dobro rešeni stiki hotela Park s promenado, območje izteka Ljubljanske ceste proti jezeru in del promenade pod občinsko stavbo. Nagrajeni biroji bodo imeli čez poletje čas, da svoje elaborate dopolnijo, nato bo komisija izbrala najboljšega.

Na podlagi rešitev naj bi v prihodnje oblikovali celovito podobo promenade, predvsem enotno tlakovano površino in urejene fasade objektov vzdolž promenade. Promenada naj bi postala osrednja turistična cona za pešce. Dopuščala bo tudi vožnjo s kolesi, rolerji in kočijami, z nje pa naj bi umaknili motorni promet.

Prenovo promenade, ki je ocenjena na pet milijonov evrov, bo blejska občina izvajala po fazah. Zadnji del ob Grand hotelu Toplice bo lahko zaživel šele po izgradnji južne obvoznice, ki je sedaj predvidena leta 2021, prvi dve fazi pa bi se, kot pravi Berčon, lahko odvili razmeroma hitro.