V natečajni ekipi je zaželeno sodelovanje arhitekturne, krajinskoarhitekturne in oblikovalske stroke. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
V natečajni ekipi je zaželeno sodelovanje arhitekturne, krajinskoarhitekturne in oblikovalske stroke. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Bled
Cilj je oblikovati promenado kot celovito prostorsko potezo, ki bo ob upoštevanju vseh potencialov postala osrednja mestna površina. Foto: Srdjan Živulović/Bobo

"Cilj je, da bi promenada s kakovostno ureditvijo pokazala na vrednost, ki jo Bled kot simbol Slovenije predstavlja," poudarja direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon. Namen projekta je oblikovati promenado kot celovito prostorsko potezo, ki bo ob upoštevanju vseh potencialov postala osrednja mestna površina, namenjena predvsem pešcem, ter bo dvignila kakovost in prepoznavnost prostora.

Na občini si obetajo, da bodo do izteka roka 25. marca prejeli najmanj 30 rešitev. "Pričakujemo kar veliko število rešitev, saj bi bilo za marsikaterega arhitekta oblikovanje podobe Bleda lahko tudi pomembna referenca ali življenjski projekt," pravi Berčon. Po dosedanjih odzivih pričakuje tudi sodelovanje nekaterih tujih imen.

Od pročelij do osvetlitve
Predmet natečaja so ureditve utrjenih površin, zasaditve, pročelja nekaterih objektov, gostinski vrtovi, urbana oprema in pomožni objekti ter osvetlitev. V natečajni ekipi je zaželeno sodelovanje arhitekturne, krajinskoarhitekturne in oblikovalske stroke.

Enotno tlakovana pot in urejena pročelja stavb
Kot je določeno v natečaju, mora nova zasnova promenade slediti s podrobnim načrtom zasnovani prenovi večplastnega območja kulturne dediščine Bleda, območja z velikim simbolnim pomenom ter nacionalno in mednarodno prepoznavnostjo. Rešitve, ki bodo najbolj prepričale ocenjevalno komisijo, bodo nagrajene in aprila predstavljene javnosti. Na njihovi podlagi pa bodo oblikovali celovito podobo promenade, predvsem enotno tlakovano površino in urejena pročelja objektov vzdolž promenade.

Prenovo promenade, ki bo stala okoli pet milijonov evrov, bodo izvajali po več fazah. Prvi dve bosta lahko potekali razmeroma hitro, zadnji sklop ob Grand hotelu Toplice pa bo prišel na vrsto šele po gradnji južne obvoznice, ki je zdaj predvidena leta 2021.