V program so bili vključeni tudi kratki izobraževalni filmi o Josipu Jurčiču, Benjaminu Ipavcu in Francetu Prešernu. Foto: BoBo
V program so bili vključeni tudi kratki izobraževalni filmi o Josipu Jurčiču, Benjaminu Ipavcu in Francetu Prešernu. Foto: BoBo

Clevelandski Slovenci so organizirali kulturni program, ki je potekal v neposrednem prenosu na Facebooku, YouTubu in spletni strani clevelandskega kurentovanja. Povezoval in vodil ga je Joe Valenčič, v angleškem in slovenskem jeziku. Valenčič je sicer zgodovinar, prevajalec in član sveta vlade za Slovence po svetu.

V sodelovanju s clevelandsko državno univerzo
V projektu so pod vodstvom generalne konzulke Alenke Jerak, lektorja slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi Luke Zibelnika in vodje projekta Odkrijmo Slovenijo v Clevelandu Julie Tromba sodelovali med drugim učenci slovenske šole, glasbeniki in prostovoljci.

Sorodna novica "Kultura na čakanju", a kljub temu po državi prešerno ob kulturnem prazniku

Poleg pihalnega kvarteta, harmonikarja Jimmyja Horzena, glasbenika Johnnyja Sršena in drugih je nastopila Vita Mavrič, ki je izvedla pesem pokojnega Mojmirja Sepeta.

V program so bili vključeni tudi kratki izobraževalni filmi o Josipu Jurčiču, Benjaminu Ipavcu in Francetu Prešernu, ki sta jih pripravila Zibelnik in Grdina. Dogodek si je v živo na vseh kanalih ogledalo okoli tisoč petsto gledalcev, po pričakovanjih pa bo število ogledov raslo tudi v prihodnjih dneh.

Deveto clevelandsko kurentovanje
Te dni se odvija tudi deveto clevelandsko kurentovanje. Vsak dan od 6. do 13. februarja je mogoče spremljati več dogodkov, kot so na primer filmski večeri in predstavitve slovenske kulinarike s pustnimi krofi.

Tokrat sodelujejo Slovenski etnografski muzej, Slovenski filmski sklad, Center za slovenske študije, generalni konzulat in slovenski kuharji. Vse poteka po medmrežju, poskrbljeno je tudi za otroke, ki so lahko prisluhnili Levstikovemu Martinu Krpanu.

Sorodna novica "Kultura napaja z energijo, lepoto in modrostjo"

Razstava Po ovinkih
V Washingtonu so postavili razstavo ameriškega umetnika slovenskih korenin Brnija Lavrishe. Postavitvi je naslov Po ovinkih (On a Winding Road). Lavrisha razstavlja že od leta 1977 tako v galerijah kot tudi na prostem v naravi.

Newyorška umetnica iz Slovenije Tjaša Ferme pa je v čast kulturnemu prazniku predstavila drugi del svoje okultne komedije o sorodnih dušah in vlogah, ki jih igrajo ljudje v življenju, z naslovom Ljubimca in medved.

Brala sta Sonia Villani in Nathan Richard Wagner. Tudi to je zaradi pandemije koronavirusa potekalo le virtualno.