Brez Franceta Prešerna, ki se je tokrat po mestu sprehajal brez Julije, seveda ni šlo. Našega največjega pesnika že dve desetletji pooseblja Bojan Bešter. Foto: BoBo
Brez Franceta Prešerna, ki se je tokrat po mestu sprehajal brez Julije, seveda ni šlo. Našega največjega pesnika že dve desetletji pooseblja Bojan Bešter. Foto: BoBo

"Umetnost je v svetu sicer brez moči, ima pa to moč, da je nič ne more nadomestiti, čeprav so poskusi v tej smeri nenehni," je dejal predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič.

Prenos recitala

Namesto pred Prešernovim spomenikom na Prešernovem trgu so dramske igralke in igralci Prešernove pesmi letos interpretirali neposredno iz studiev Radia Slovenija. 35. recital smo v videoprenosu prenašali na 3. programu Radia Slovenija Ars in MMC-ju, pesmim pa je bilo mogoče po zvočniku prisluhniti tudi na ulicah Ljubljane, Kopra, Celja, Nove Gorice in Maribora.

Epidemija močno zarezala v kulturo

Vrba vabi na virtualni obisk od hiše do hiše

Iz Vrbe poziv h kulturnemu dialogu

Prešernova Vrba letos prvič – in kot tam upajo, zadnjič – na svoj največji praznik medse ni sprejela več tisoč pohodnikov, katerih poti se sicer tradicionalno stekajo na ta dan v Prešernovo rojstno vas in tudi rojstne vasi drugih pomembnih mož, ki so Žirovnici prinesli laskavi naziv zibelke slovenske kulture, je za Radio Slovenija poročala Romana Erjavec.

Sorodna novica Recital ob kulturnem prazniku, ki mu je bilo mogoče prisluhniti tudi na ulicah nekaterih mest

"Vendar tokrat virtualno, če ne morete k nam, bomo pa mi prišli k vam," pravi direktor Zavoda za kulturo in turizem Žirovnica Matjaž Koman. "Posneli smo zanimive, zabavne in informativne filmčke, v katerih se bomo sprehodili od ene hiše do druge, Čopove, Jalnove, Finžgarjeve, Prešernove do čebelnjaka Antona Janše. Pri vsaki hiši se bo nekaj dogajalo. Obljubljamo zabaven pohod."

Prav iz Žirovnice pa je letos prišel tudi poziv, naj kultura dialoga postane rdeča nit letošnjega kulturnega praznika. "Predvsem pa, da vsi, ki imamo kakršno koli funkcijo, s svojim zgledom spodbudimo, da se kultura dialoga, predvsem pa odnos, dvigne na višjo raven," je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Prešernovo mesto Kranj je kljub epidemičnim razmeram ostalo zvesto tradiciji tega praznika. Tudi tam se je glavnina dogodkov preselila na splet – med drugim so virtualno predstavili monografijo Prešernovi nagrajenci za fotografijo. Ustanove so svoja sporočila prenesle tudi na velike panoje pod naslovom Kultura na čakanju, zaradi razmer pa je bil okrnjen tudi tradicionalni Prešernov "smnj".

Tudi v Kopru so bili odprti muzeji, galerije, v izložbah trgovin pa so izobešene Prešernove poezije, ki so jih recitirali po mestu.

Predsednik republike Borut Pahor je ob prazniku ljudi nagovoril iz svoje palače, kamor je povabil tudi letošnje Prešernove nagrajence.

Sorodna novica Podelitev Prešernovih nagrad: "Za umetnost danes gre, za tisto diamantno konico kulture"

V Narodni galeriji si je bilo mogoče brezplačno ogledati stalne zbirke Umetnost na Slovenskem, Zoran Mušič (1909–2005). Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič, in Frančišek Smerdu (1908–1964), pa tudi Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. V Narodni galeriji so predlagali, da jih obiščete s Prešernovimi Poezijami in pred svojo najljubšo umetnino preberete ali recitirate izbrano Prešernovo pesem, se s svojim telefonom posnamete ter delite na družbenih omrežjih s #narodnagalerija.

V MGLC-ju so ob prazniku program pripravili v živo, na spletu in v parku Tivoli, v Gradu Tivoli in Švicariji. Ogled razstav in Spominskega ateljeja Stojana Batiča ter Spletna delavnica za otroke in družine so bili brezplačni.

Muzej Idrija je povabila na spletni ogled razstave likovnih del, nastalih na 28. mednarodnem likovnem simpoziju na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Sorodna novica Kulturni praznik v znamenju filma: vse brezplačne spletne projekcije v ponedeljek

Plečnikova hiša je vabila na individualni ogled občasne razstave o prijateljstvu med dvema pomembnima Slovencema, Finžgarjem in Plečnikom: Prijateljstvo brez meja v živo, ob razstavi je bilo tudi spletno vodstvo pod vodstvom Marijana Ruperta.

Slovenski etnografski muzej je že tretje leto zapored v tem času postavil na ogled pustne like, katerih oprave je muzej v preteklem letu odkupil za svojo zbirko. Letos na priložnostni razstavi predstavlja pustne like iz Haloz. Razstava Pustni Orači Okič: Z oranjem do dobre letine bo na ogled od 8. februarja do 1. marca 2021. Virtualno odprtje razstave je bilo danes in je na ogled na spletni strani SEM-a in na SEM-ovem kanalu YouTube.

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je od danes na ogled nova, 15. postavitev tamkajšnje stalne razstave. To so naslovili Potovanje v školjko, na ogled je do februarja prihodnje leto.

Foto: Univerzitetna knjižnica Maribor
Foto: Univerzitetna knjižnica Maribor
Predstava Elvis Škorc skozi sodobne gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavi
Predstava Elvis Škorc skozi sodobne gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavi "zamotan" svet trinajstletnika. Uprizoritev, ki jo podpisuje mlada mariborska režiserka Mateja Kokol, bo skozi številne dramske, komične, romantične, sanjske, eksperimentalne, glasbene in gibalne elemente najstnikom predstavila, da je v svetu kompleksnih problemov najrazličnejših najstniških zagat marsikaj svetlega in pozitivnega. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Univerzitetna knjižnica Maribor je letošnji kulturni praznik praznovala virtualno. V videu z naslovom Iz UKM-ja za kulturni praznik: Pesnik med policami se je literat in knjižničar Borut Gombač s svojo poezijo sprehodil skozi trenutno samevajoče prostore knjižnice.

Cankarjev dom je po spletu vabil na Bajkomat, ki je otrokom prinesel priljubljeno pustolovsko pravljico o prijateljstvu med dečkom in kravo, ob tem pa se igra s temeljnimi značilnostmi čudežne pravljice (začetki, konci, junaki, pravljična števila, čudežni pomočniki ...) in preverja njeno sporočilno moč v sodobnem času. Na spletu si je bilo mogoče ogledati koncert Rudija Bučarja.

V Prešernovem gledališču Kranj že dlje časa "prešernovci" interpretirajo pesmi Franceta Prešerna, skupno je na spletu na ogled kar 18 interpretacij. Igralski ansambel pa je po Zoomu posnel recitacijo Zdravljice.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na kulturni praznik izvedla spletno premiero duhovite mladinske uprizoritve o zapletenem odraščanju Janje Vidmar in Maje Borin Elvis Škorc, genialni štor v režiji Mateje Kokol. Igrajo Matija Stipanič, Liza Marijina, Minca Lorenci, Gorazd Žilavec, Irena Varga in Viktor Hrvatin Meglič.

Seveda je naštet le del pestre ponudbe vsebin, ki so jih pripravile številne kulturne ustanove.

Kulturni praznik v Kopru
Kulturno dogajanje v Mariboru

Nekaj utrinkov iz Kranja ob današnjem kulturnem prazniku: