Drugo
Prešernova proslava
Letošnji lavreati, šopek osmih vrhunskih umetnikov, po sprejemu pri ministru za kulturo. Foto: BoBo
"Najboljši način, da izrazim svojo hvaležnost ob Prešernovi nagradi, je, da vam preberem nekaj svojih pesmi," je zbrano občinstvo nagovoril Boris A. Novak, eden izmed obeh glavnih slavljencev večera. "Kot epski pesnik sem, kar zadeva občinstvo, popoln sadist, in rad prebiram cele ure," se je pošalil. "Obljubim, da se vas bom do neke mere usmilil." Foto: BoBo
Janez Mejač: "Kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje." Foto: BoBo
Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer je bil tudi letos v svojem nagovoru zelo kritičen do mačehovskega odnosa države do kulture. Foto: BoBo
       Oblast bi danes Cankarja pustila pri miru - in to samo zato, ker je oblastnikom za izgovorjene besede državljanov vseeno. Vseeno jim je, kaj pravijo šolniki, kaj dokazujejo znanstveniki in kaj govorijo akademiki. Značilnost današnjega časa ni demokracija - cenzura, spoštovani, cenzura obstaja. To je cenzura kapitala. Če vam kakšno umetniško stališče ni všeč, ga pač ukinete pod pretvezo, da ni denarja, da je zaukazano varčevanje, da gre za prerazporeditev sredstev ... Cenzura obstaja, samo reče se ji drugače.       
 Vinko Moderndorfer
       Šentflorjanci še vedno ne marajo umetnika Petra in njihovi oblastniki seveda tudi ne. V tem smislu je bil Cankarjev boj zaman.       
 Vinko Moderndorfer
VIDEO
Prešerno po Prešernu
VIDEO
Proslava ob slovenskem ku...
VIDEO
Janez Mejač o čarobnosti...
VIDEO
Pesniška zahvala Borisa A...
VIDEO
Slavnostni nagovor Vinka...

Dodaj v

Državna proslava: "Umetnost je edina prava, neideološka opozicija neumnostim oblasti"

"Dolina šentflorjanska, pozdravljena"
7. februar 2018 ob 17:42,
zadnji poseg: 7. februar 2018 ob 23:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Cenzura še vedno obstaja, spoštovani," je z govorniškega odra politiki v obraz povedal Vinko Möderndorfer, ki zdaj že slovi po svojih lucidnih, ostrih govorih na Prešernovi proslavi. "Če vam kakšno umetniško stališče ni všeč, ga pač ukinete pod pretvezo, da ni denarja, da je zaukazano varčevanje, da gre za prerazporeditev sredstev ... Cenzura obstaja, samo reče se ji drugače."

Cankarjev dom je bil tudi letos, kot veleva tradicija, prizorišče državne proslave ob slovenskem kulturnem prazniku; v ospredju so bili letošnji dobitniki najpomembnejših nagrad v umetnosti. A čeprav so bile oči uprte v oba Prešernova nagrajenca in šest prejemnikov nagrad Prešernovega sklada, pa je imelo slavje umetnosti tudi priokus grenkobe.

Proslavo sta koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek zasnovala predvsem na podlagi plesa in glasbe z interpretacijo Prešernove poezije skozi gib. Dobitnika nagrade Prešernovega sklada (prejela sta jo pred tremi leti) sta proslavo naslovila Glosa - tako je lani svoj slavnostni nagovor imenoval tudi predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.

O Šentflorjancih - pardon, Slovencih in kulturi
Letošnji slavnostni nagovor pa je bil, nasprotno, v znamenju "pohujšanja", torej Pohujšanja v dolini šentflorjanski in večne aktualnosti Cankarjeve satirične misli. Möderndorfer se je v govoru večkrat naslonil na kritično misel Ivana Cankarja in njegove definicije Šentflorjancev, ki prezirajo umetnike in umetnost.

"Pred stotimi leti je Cankar satirično in kritično pisal o odnosu Šentflorjancev do kulture in umetnikov; mislim, da se ni nič spremenilo oziroma da je v nekaterih pogledih celo še huje," je svojo odločitev za rdečo nit govora utemeljil v izjavi za TV Slovenija.

In res: svoj govor je Möderndorfer začel z enakim nagovorom kot pred mnogo leti Cankar: "Dolina šentflorjanska, pozdravljena!" "Kultura je nepotrebna, tako ljudstvu kakor narodu, je Cankar zapisal že leta 1907, in tako grenko strnil svoje spoznanje glede splošnega vzdušja v dolini šentflorjanski. Sprašujem se, kaj je danes drugače."

Živimo v družbi, ki bolj ceni tiste, ki prodajajo, kot tiste, ki ustvarjajo
Zgodovina narodove kulture je zgodovina naroda samega, je opozoril slavnostni govornik. "Umetnost je edina prava, neideološka opozicija neumnostim oblasti, bodisi vladnim bodisi parlamentarnim. Zato oblastnike neprestano moti pri vladanju. In morda je ravno v tem odgovor, zakaj želijo vse vlade, ne samo slovenska, umetnost enkrat za vselej potisniti v sfero prijetne zabave, neobvezne refleksije, med srečne urice preživljanja prostega časa po celodnevnem prekarnem delu. Moč umetnosti bi tako radi utopili v vsesplošno komercializacijo, kjer sta pomembnejša gledanost in dobiček kot kakovost. Živimo v družbi, ki bolj ceni tiste, ki prodajajo, kot tiste, ki ustvarjajo".

Še ostreje je napadel populistične smernice v kulturi: "Trditev, da mora umetnost izpolnjevati neka pričakovanja najširše javnosti, so neumnosti - in to nevarne neumnosti. Kar priznajmo si: kakšna so v resnici kulturna pričakovanja najširše javnosti? To je zabavna glasba, kvazietno kultura, komedije s pačenjem nastopajočih, neskončne TV-nadaljevanke z lažnim čustvovanjem, napleskan kič in podobno. Če bo država v svoji kulturni politiki sledila samo pričakovanjem najširše javnosti, bo ta dežela potonila v kulturno temo."

Ukinjanje nevladne umetnosti je ubijanje nacionalne kulture
"Večina letošnjih nagrajencev izhaja iz območja neinstitucionalne kulture,"
je govornik opozoril še pred začetkom podelitve. "Nevladna kultura je bazen, iz katerega rastejo umetniki. Če je ne podpiramo, izgubljamo dušo naroda. Mislim, da gre za neke vrste genocid: ko začne država ukinjati tovrstno kulturo, je kmalu na vidiku smrt naroda." Ko je v svojem govoru poudaril, da je prav zaradi tega "danes tudi malo žalosten dan", ga je avditorij prekinil s prvim spontanim aplavzom; sledilo jih je še nekaj.

Govornik je opomnil, da se za vse najde denar - za "lex Mercator" in vse druge lexe; kaj pa lex slovenski film, lex slovenska knjiga, lex sodobni ples? Odgovor leži v drži oblasti, ki ne preganja umetnikov in umetnosti, se jih ne boji, le ignorira. Möderndorfer je v sklepu svojega govora pozval k uporu zoper trenutno stanje stvari in k nepristajanju na hlapčevstvo v vseh oblikah.

V središču naše pozornosti so bili seveda nagrajenci: dobitnika Prešernovih nagrad za življenjsko delo – pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač – ter šest nagrajencev Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v zadnjih dveh letih: gledališka ustvarjalka Simona Semenič, igralec Matej Puc, plesalka Valentina Turcu, direktor fotografije Marko Brdar, intermedijska umetnica Maja Smrekar in fotograf Boris Gaberščik.

"Popoln sadist" na odru
"Najboljši način, da izrazim svojo hvaležnost ob Prešernovi nagradi, je, da vam preberem nekaj svojih pesmi," je zbrano občinstvo nagovoril Boris A. Novak, eden izmed obeh glavnih slavljencev večera. "Kot epski pesnik sem, kar zadeva občinstvo, popoln sadist, in rad prebiram cele ure," se je pošalil. "Obljubim, da se vas bom do neke mere usmilil." Njegov zahvalni govor je bil tako najbolj poetičen, kar jih imamo spominu: niz verzov, ki so zaznamovali njegovo 40-letno umetniško kariero ter epsko delo Vrata nepovrata. "Ne v tej deželi, v lastnem grlu sem doma - jaz, državljan najlepšega jezika."

"Morda bi lažje zaplesal kot spregovoril"
Iskreno občuten je bil tudi govor drugega velikega lavreata, plesalca in koreografa Janeza Mejača. "Priznanje v meni vzbuja toliko čustev, da bi kljub osmim križem morda lažje zaplesal kot spregovoril. Saj veste, orodje plesalca je telo, ples pa kot življenje, ki nikoli ne mine." Mejač je v svojem govoru opozoril na spregledanost "matere vseh umetnosti", plesa, v kulturnem življenju - posebej je opozoril, da je bilo do zdaj razdeljenih več kot 900 Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, a si jih je "plesna umetnost priplesala le nekaj več, kot je prstov na rokah in nogah". Neizprosen je bil do "nečednih plesov, ki jih pleše birokracija na vseh področjih kulture". Sklenil je z mislijo iz stare gnostične himne: "Kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje."

O ovadbi Simone Semenič: "To niti ni žalostno, ampak smešno"
Möderndorfer je še pred proslavo za TVS komentiral tudi nedavno ovadbo Simone Semenič, ki je tik pred kulturnim praznikom razburila javnost. "To niti ni žalostno, ampak smešno. Pred stotimi leti so Cankarja zaradi njegovega predavanja aretirali in zaprli na Ljubljanski grad. Zdaj se dogaja isto - Slovenci smo še vedno Šentflorjanci. Simoni Semenič smo nagrado podelili, ker je najboljša slovenska dramatičarka ta hip. Samo to je pomembno."


Od simfonikov do raperjev
V umetniškem programu proslave z naslovom Glosa so nastopili Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča, Baletni ansambel SNG Maribor, raperji Trkaj, Omar Naber, Mirko in Zlatan Čordić, glasbeniki Klemen Golner, Jure Rozman in Anže Langus Petrović, plesalci Ana Pandur Predin, Akim Pekunov, Maša Kastelic, Jure Bergant in Milana Chekanova ter dramska igralka Silva Čušin, ki je recitirala Zdravljico.

Črne oprave, črne zastave
Ustvarjalci v nevladnem sektorju in samozaposleni v kulturi, ki se spoprijemajo z vse slabšim gmotnim položajem, so že pred slovesnostjo napovedali, da bodo proslavo simbolno zaznamovali oblečeni v črno ali/in rdeče, nekatere institucije pa bodo izobesile črne zastave.

Povedati je treba, da se sredstva, ki jih država namenja za kulturo, v zadnjih letih zmanjšujejo. Med letoma 2010 in 2016 so z okoli 480 milijonov evrov padla na manj kot 400 milijonov evrov, zmanjšal se je tudi njihov delež med vsemi izdatki države. Po drugi plati pa so se povečali izdatki, ki jih za kulturo namenjajo gospodinjstva.

Performans Živadinova pred hramom kulture
Po proslavi je umetnik Dragan Živadinov pri Cankarjevem spomeniku pred CD razgrnil nadaljnje načrte glede prve slovenske zastave v vesolju, ki je bila predmet performansa - posvetovalnega referenduma. Izid referenduma je bil jasen: država naj odkupi zastavo v znesku 960.000 evrov, znesek pa se nameni neodvisnim umetnikom in umetnicam.

Obogatitev slovenske kulturne zakladnice
Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Veliki Prešernovi nagradi prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrade sklada pa gredo v roke ustvarjalcev za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Priznanja podeljujejo od leta 1961.

Greste jutri v muzej?
Na jutrišnji praznik bodo kulturne ustanove po vsej državi brezplačno odprle svoja vrata in obiskovalcem ponudile poseben praznični program. Slovenski kulturni praznik bo odmeval tudi med zamejskimi Slovenci v Avstriji, Italiji ter na Madžarskem in Hrvaškem. Osrednje slovesnosti Slovencev onkraj meja bodo v četrtek v Celovcu, v petek v središču Porabja v Monoštru, ki se je bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ter teden pozneje v Trstu.

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 07.02.2018 ob 20:20
Pahor je iz faze smehljanja prešel v fazo 'intelektualnega' poslušalca.
zala10
# 07.02.2018 ob 18:25
Pravzaprav nista dami nič krivi. Krivi so tisti, ki so jima za take ''umetniške dosežke'' podelili nagradi.
zala10
# 07.02.2018 ob 18:21
Gledališka ustvarjalka Simona Semenič in intermedijska umetnica Maja Smrekar?

Dobitnica nagrade Prešernovega sklada Maja Smrekar je nagrado prejela za projekt, v katerem je dojila svojega psa in v postopku umetne oploditve človeško celico zamenjala s pasjo. Druga nagrajenka, dramatičarka Simona Semenič, se je v preteklosti ovijala v slovensko zastavo, iz katere je izrezala grb in v luknjo »inštalirala« svoj od nosečnosti zaobljen trebuh.
commodore
# 07.02.2018 ob 19:53
če sta Maja in Simona višek umetnosti potem še preveč denarja dajemo umetnosti!!!
tupamaross
# 07.02.2018 ob 20:21
VKot upokojenec sva si z ženo obiskovala opero, dramo,
gledališče. Ona je bila naročena na neko revijio, jaz pa
na svoj najljubši časopis, Delo.

Vendar, skoraj 10 let se pokojnine niso premaknile skoraj
za eur. Prvo je odpadla revija. Za njo je sledila opera, po
tem pa drama, nazadnje pa sem moral odpovedati še Delo.

Enkrat tedensko sva si jedla po eno ribo, orada, ki je stala
7,5 EUR. Sedaj jo jemo enkrat ali dvakrat letno, ker stane
okrog 17 EUR...

Dame in gospodje, upokojenci so tisti, ki vam finansirajo
opero, dramo, gledališče, revije, časopise...
mojmih
# 07.02.2018 ob 21:14
Hahaha! Prvič v čez 70 letih življenja mi ob gledanju Prešernove proslave ni dolgčas. Po navadi je videti bolj kot pogrebna maša in utrujanje z nekrologi (navsezadnje gre res za obletnico pesnikove smrti) kot slavljenje in vesel dogodek, ko nagrajujemo najboljše ustvarjalce na našem ozemlju (se ne upam reči – slovenske, se bo takoj kak preveč vnet »domoljub« obregnil ob kraj rojstva katerega od nagrajencev).
Bravo Moederndorferju za govor – res je, danes je večji umetnik, kdor zna prodati, kako tisti, ki izdelek za prodajo ustvari. Odlična ideja jevizualna predstavitev nagrajencev namesto dolgočasnega zgolj branja utemeljitev.
Vse čestitke ustvarjalcem za odlično predstavo, in seveda, iz vsega srca tudi nagrajencem. Pa organizatorju tudi za korajžo za izstop iz žalostne rutine. Vsem hvala za lep večer, žal pa bo še naprej: psi lajajo, karavana gre naprej.
Ples
# 07.02.2018 ob 20:14
Cerar se prav kislo drži med govorom ... Saj verjetno na neki ravni pa vendarle rahlo zaznava, da mu je to področje čisto preveč dol viselo. No, vprašanje.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 20:20
Proračun bi bilo potrebno nekako iztrgati iz rok politike.
sm0ve
# 07.02.2018 ob 18:58
Umetniki, ki rušijo narodno zavest, si ne zaslužijo nobenih nagrad in sredstev iz proračuna.
Ples
# 07.02.2018 ob 21:56
Prav žalostno, kakšnega ministra za kulturo imamo.
Nedorasel svoji vlogi, birokrat pač. Ne zna niti povedat nekaj jasnega, smiselnega, jedrnatega, nekaj, kar bi se spodobilo ob taki priliki. Ne, on bluzi o statistikah in (nepopolnih) primerjavah ... zeh zeh zeh.
KovacevaKobila
# 07.02.2018 ob 23:48
Obenem pa se pozablja, da so prav ti, ki danes jočejo nad odnosom splošne javnosti do kulture, krivi, da ima splošna javnost tako odnos do kulture.

Očitno je tudi Cankar kriv za situacijo, glede na to, da je - kot je v svojem govoru omenil Möderndorfer - že leta 1907 zapisal: Kultura je nepotrebna, tako ljudstvu kakor narodu.

Dragi kulturniki. Ustvarjate za ljudi. Ne zase ...

Večina ljudi dojema klasično glasbo kot 'težko', 'naporno' itn. Po vaše bi se torej Beethoven, Bach, Prokofjev, Stravinski, Debussy in ostali velikani morali bolj približati ljudem ... in pisat krajše, enostavnejše, bolj vesele pesmice?

Ravnati se po okusu večine ni ravno najboljši pristop, da ustvariš nekaj novega, drugačnega, enkratnega. Naj ponazorim z izjavo industrialca Henryja Forda, ki je zasnoval sodobno, serijsko proizvodnjo avtomobilov: Če bi ljudi spraševal, kaj si želijo, bi mi dejali: hitrejše konje.
amalija
# 07.02.2018 ob 20:25
In dolina Šentflorjanska ogledalo je dobila....bo ogledalo razbila in sence poskrila? Bo vedrino na obrazu izgubila ali zgolj kislo limono popila?
Čeprav Cankar malo z manipulacijo ob stoletnici poiskan, da bil bi avtor ogledala polaskan...
Tako denar se obrača, v kulturi ali kje drugje, kakorkoli saj siti za lačnega ne ve...
tocco
# 07.02.2018 ob 20:49
Sem mislil, da je kultura zrcalo družbe. Sedaj vidim, da je leča. @Ahmad provokator.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 20:49
Proračun za kulturo so letos oklestili za 20 milijonov.
Seveda, saj morajo nekje zbrskati 18,8 milijonov, ki so ga šenkali Magni, ki ima samo proračun za reprezentanco višji od slovenskega. In to samo zato, da bo na dravskem polju 200 delavcev, ki se bodo menda v glavnem vozili iz Avstrije, priozvajalo okolju škodljive snovi v megalakirnici, namesto da bi naši podjetni kmetje z državno vzpodbudo sadili paradižnik za pol Evrope.
Katastrofa.
juventina10
# 07.02.2018 ob 20:29
dobro povedano, bravo.......slovenija še vedno ni na pravi poti,še vedno ni svobodna in srečna država,ker se še vedno tlačimo in si ne privoščimo dobrega, brat bratu...politika zbudi se in naredi kaj ,ne drži krize vekomaj in za vedno...
jst28
# 07.02.2018 ob 21:59
Med spremljanjem proslave sem ugotovil da sem mazohist.
Ribiič
# 07.02.2018 ob 18:51
Zopet bo ena sam jamrarija v slogu neoliberalizem in kapital nas ogrožata bla bla bla, ni vse v denarju, a če hočete sebi in državi dobro, nam dajte denar ...
Te proslave so postale prav neokusne.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 22:23
heron: "Je kot kaže, v teh časih, umetnik lahko vsak,vprašanje pa je za koga."

Največji umetniki dandanes so tisti, ki skiparijo preživetje, ne glede na žanr, naj gre za deklariranega umetnika ali nedeklarirano čistilko v gledališču.
m72
# 07.02.2018 ob 22:08
Zanimiva, gledljiva proslava, čeprav repa na maram kaj preveč, govor Vinka Möderndorferja pa perfekten, cankarjanski, da bolj ne bi mogel biti. Bravo! Poklon. Natanko to nam je Cankar hotel dopovedati, a nismo mogli in še vedno nočemo razumeti.
ABADON
# 07.02.2018 ob 20:39
Ha ha ha še malo manjka pa bo Cankar spet prepovedan... kakšno razburjenje! Saj ne mors verjet.
mostnica
# 07.02.2018 ob 19:50
Bo Tone Peršak, umetnik, še sedel v prvi vrsti?
@twwwter
# 07.02.2018 ob 23:34
Minusarji, povejte, zakaj smo padli tako nizko? Ne le kultura, še bolj morala in spodobnost. Kaj se spodobi in kaj ne.
Tole sedaj je slabše kot sredi krize, s katero so nas lahko vsaj - tolažili.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 22:07
Minister za kulturo Slovenije gre primerjati propračune velikih držav za kulturo s slovenskim proračunom in ugotavlja, kako velik da je - per capita itd. !? Zakaj mu ni nihče ponudil številk, koliko dražja je naša država od sleherne večje evropske in zakaj žal mora biti tako? Šele znotraj tega bi moral iskati in primerjati delež za kulturo !
Zato pa so za ministra vzeli kulturnika in ne matematika.
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 20:42
Hvala za tako pošten, dober govor, Vinko Möderndorfer.
Če nič drugega, gospodi ste lahko vsaj povedali, kar boli vse nas, ne samo kulturnike, in morali so sedeti in poslušati.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 21:39
artoum,

Predvsem bi morali državne jasli odvzeti politikom, ki ne znajo z njimi in jih raz(pro)dajajo - predvsem tujcem ali za obresti - zaradi lastnih koristi in ne za narodov blagor. Jasli za kulturo bi vsaj v času konjukture lahko kaj povečali, pa so jih letos okrnili za 20 milijonov. Zato, ker ni denarja? Morda zato, ker menijo, da ni nič vredna? Ali morda zato, ker se je bojijo in jo želijo zajeziti? En izgovor bolj beden od drugega.
Ples
# 07.02.2018 ob 20:57
Trkaj je pa luštno padel v Prešernovo poezijo, paše mu.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 20:32
Šentflorijanci ne ploskajo. Drugi ploskajo in skandirjo.

Je bil problem mnenje govorca? Ne, saj je zgolj našteval dejstva in jih zrcalil skozi plast časa nazaj do Cankarja.
Bodo Šentflorijanci sprevideli, kaj jim je storiti? Ne, kje pa, zato pa so Šentflorijanci.

Enkraten govor.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 22:39
ungarn: "..produktivni ljudje ki poganjajo gospodarstvo...torej poganjajo blaginjo """

Od kod pa ta preživeta ideja iz preživetih učbenikov? Poganjajajo čigavo blaginjo? Blaginjo milijard v davčnih oazah in mini plač doma za preživetje?
Pa kje ti živiš? Blaginja naroda nima več nobene povezave s prosperiteto v gospodarstvu. Nekaj več davkov za krpanje cest, a premalo za kaj drugega. Ker ni treba več. In samo zato, ker pristajamo na to. Novega NUKa ne bomo videli za svojega življenja. Morda ti vidiš kakšno možnost?
Žalostno.
Še v srednjem veku so dajali več za kulturno dediščino potomcem.
ni maitre
# 07.02.2018 ob 22:07
O Šentflorjancih, Slovencih in kulturi! Čestitke nagrajencem in vsem, ki so ustvarili lepo prireditev.
@twwwter
# 07.02.2018 ob 21:12
artoum,

Kultura je ogledalo družbe, slovenske ali neslovenske. Mnogi neradi pogledajo v to ogledalo, ker točno vedo, kaj ne želijo gledati.
SLOBloodPatriot
# 07.02.2018 ob 21:41
Letošnja Prešernova proslava je bila definitivno najboljša do sedaj!
mojmih
# 07.02.2018 ob 21:40
Dodajam: in končno so si celo drznili dati besedo tudi nagrajencem. Palec gor!
reorah
# 07.02.2018 ob 21:38
Moderndorfer je povedal preveč za poprečno pamet šentflorjansko. Cankarja niso razumeli v njegovem času, le delno ga razumemo danes (ne glede na to da ga postavljamo na piedestal slovenstva), bolje ga bodo razumele naslednje in še naslednje generacije; ker Cankar je videl daleč v bodočnost. Moderndorfor je tolkel z besedami.... tolkel bi tudi Cankar.
Ples
# 07.02.2018 ob 21:28
Tale Vrata nepovrata so me pa začela zanimati ... Zgleda, da je res vrhunsko delo.
ajvard
# 07.02.2018 ob 21:16
čudovita prireditev
bori
# 08.02.2018 ob 00:03
Adder, # 07.02.2018 ob 22:18
"Umetnost je edina prava, neideološka opozicija neumnostim oblasti"
Resnica je ravno nasprotna - umetnost verjetno še nikoli ni bila tako ideološka, kot je danes. Kaj je drugega kot ideologija, če nekdo tako vztrajno in obsesivno obračunava s kapitalizmom in državo?!

Kultura oziroma umetnost je stanje duha. Ampak danes je pomemben avto, telefon, JAZ.. za tem pa praznina. aja, pa bitcoini so pomembni. Eno Zdravljico, eno Mirójevo.. sliko itak lahko napiše, spaca vsak danes.. pa en film z domačo uhd kamero posname, ane?
To je kultura(ne vseh) ljudi danes: Odnos do stvari, zemlje..
Ples
# 07.02.2018 ob 20:54
Bravo, Valentina Turcu.
Sandalovina
# 07.02.2018 ob 23:28
Šentflorjanci ne morejo iz svoje kože. Na njihovo žalost, ne mislimo vsi tako.
Čestitke g. Moderndorferju za izjemen govor, čestitke tudi vsem nagrajencem in sodlujočim na državni proslavi.
Kiklop
# 07.02.2018 ob 22:50
Še posebej strašljivo je, da se posamezni komentarji, ki so na najnižjem nivoju sobivanja in empatije - kot po pravilu zanašajo na lastno "zdravo pamet" in arogantno delijo nasvete o nepotrebnosti in zajedavski naravi ljudi, ki se ukvarjajo s kulturo. To je res degutantno.
kopibrejk
# 07.02.2018 ob 21:57
KovačevaKobila - palec gor!
@twwwter
# 07.02.2018 ob 21:55
Ramus,

Kultura je prometejevska luč, tudi in predvsem za širšo javnost.
Mi, širša javnost, se ločimo na tiste, ki te luči ne želimo in na tiste, ki hrepenimo, da bi je bili deležni.
Slovan65
# 07.02.2018 ob 20:47
Ob takšnem govoru in poscanih facah neoliberalcev iz prvih vrst , se vrača majhno upanje.
Hvala govorniku.
jbzt
# 07.02.2018 ob 20:03
Vidim,da so skrajni levičarji poleg PEN-a,"privatizirali" tudi Prešernove nagrade...
Ker ne smem biti žaljiv do nagrajenca B.A.Novaka...in ker ne mislim gledati te leve farse...
...pride še kako prav tv daljinec.
@twwwter
# 08.02.2018 ob 10:16
divinedante: "... mislijo, da denar raste na drevesih..."

Seveda raste, na palmah Karibskih in Kajmanskih otokov!
HOR
# 08.02.2018 ob 01:05
Narodnost, nacija in država, ki jo imamo je najprej rezultat kulture in potem šele vsega ostalega...
Brez kulture smo lahko kvečjemu siti hlapci in z manj kulture se temu približujemo...
Mnenje mentalnih hlapcev pa ne šteje, tudi v slovenski kulturi ne...
KovacevaKobila
# 08.02.2018 ob 11:35
Zakaj so lahko člani Siddharte ustanovli band in začeli delati umetnost iz ljubezni do glasbe, ne pa zato, da bojo prejemali javna sredstva, kako so lahko postali uspešni brez davkoplačevalcev?

Pri Siddharti - ki so vrhunski rok bend, da ne bo pomote - se pogovarjamo o popularni kulturi. Standardna praksa konservativcev je, da poezijo, filozofijo, eksperimentalni ples, gledališče, klasično muziko itn. mečete v isti koš s popularno kulturo. Siddharta, Vlado Kreslin itn. lahko (pre)živijo na dvomilijonskem trgu ... pa še oni potrebujejo - in so deležni - podpore s strani države. Simona Semenič, Rosana Hribar, Gregor Luštek in podobni vrhunski ustvarjalci pa s svojim delom ne morejo preživeti na dvomilijonskem trgu. Če jim vzamete državno podporo, se bo kultura reducirala na izključno pop kulturo, ki se bo ravnala po - bodimo iskreni - ne ravno izbranem okusu večine. Če dejansko mislite, da bi se s takšno ureditvijo slovenska kultura vzdignila na višji nivo, ste utrpeli hudo učinkovito neoliberalno pranje možganov.

Vaša hipotetična 'Pizdarta' se lahko, tako kot vsi ostali ustvarjalci, prijavi na javne razpise Ministrstva za kulturo. Njihovo delo bo ocenjevala strokovna komisija. Če bodo izpolnili zahtevane kriterije, bodo deležni javnih sredstev.

Strinjam se, da je treba optimizirati delo ministrstva oz. razviti koherentno kulturno politiko in čim bolj utemeljeno in transparentno deljenje sredstev. To pa še zdaleč ne pomeni, da ne potrebujemo Ministrstva in državno podpiranje kulture.
mostnica
# 08.02.2018 ob 07:45
Izropati in razprodati, to je gonilo politike in "elite". Kultura-dajte no! Bi pa marsikdo "privatiziral" cel Cankarjev dom.Z našim denarjem, seveda! Brez sramu. Slovenci smo državo izgubili v trenutku, ko je bila ustanovljena. Takoj so kradli orožje in ga prodajali za svoj žep.
ni maitre
# 08.02.2018 ob 00:03
Hudo narobe je, da niste sposobni misliti s svojo glavo Šentflorjanci in da nimate nobene širine! Padate ne rumenjake in tretjerazredne pisune in potem vztrajno ponavljate eno in isto, eno in isto, eno in isto....dneve in dneve. To je narobe!
bori
# 07.02.2018 ob 23:22
Ko so snemali prvega Kekca, tv in prenosa v živo ni bilo. Danes štisneš gumbek na 3 ali 24tv.. in sami kekci in liki.. v živo.
Kiklop
# 07.02.2018 ob 22:47
Ko berem komentarje in štejem minuse in pluse pod posameznimi topici me je danes resnično sram, da sem Slovenec. Ne samo, da prevladuje hujskaška mentaliteta, ampak lahkota, s katero si slovenski hlapec obriše lastno usrano rit v rokav, nežemirano prdne, kot da je to nekaj vsakdanjega, potem pa z isto roko z mize zajame jed "na žlico" je pač nekaj nedoumljivega.
Čestitke klenemu narodu! Biča so potrebni vaši hrbti in biča ste vajeni, ali kako že....
Kazalo