V Spodnjem Belvederu bodo od poletja do jeseni na ogled razstava del največjih umetnikov iz časa nastanka Ringstrasse, kot je bil tudi Gustav Klimt. Foto: EPA
V Spodnjem Belvederu bodo od poletja do jeseni na ogled razstava del največjih umetnikov iz časa nastanka Ringstrasse, kot je bil tudi Gustav Klimt. Foto: EPA

V Muzeju mesta Dunaj bodo prikazali nastanek Ringstrasse od zasnove do slavnostnega odprtja, v Arhitekturnem centru pa bodo od marca do avgusta predstavili neuresničene Hitlerjeve načrte za preureditev Ringstrasse v smislu nacionalsocialistične ideologije. V Spodnjem Belvederu bodo od poletja do jeseni na ogled razstava del največjih umetnikov iz časa nastanka Ringstrasse, kot sta Hans Makart in Gustav Klimt.

V Prirodoslovnem muzeju bodo obiskovalcem omogočili dostop na streho stavbe, ki ponuja lep razgled po Ringstrasse. V Umetnostnozgodovinskem muzeju pripravljajo vodenje po cesarskih habsburških zbirkah, Muzej Sigmunda Freuda pa bo obiskovalce popeljali po sledeh utemeljitelja psihoanalize - od palač njegovih bolnikov, ki jih je večkrat obiskoval tudi na domu, do kavarn, v katerih se je sproščal, univerze in njegove hiše, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Razkošni bulvar namesto obzidja
Zgodovina Ringstrasse sega v leto 1857, ko je Franc Jožef ukazal tedanje vojaško zemljišče z obzidjem okrog središča mesta nadomestiti z razkošnim bulvarjem in reprezentativnimi stavbami ter tako povezati mestno središče s predmestjem. Na mednarodnem natečaju so izbrali najboljše osnutke za ureditev te 57 metrov široke in pet kilometrov dolge krožne aleje, obdane z javnimi stavbami, trgi in parki. Za gradnjo celotnega projekta so izbrali najboljše arhitekte, med katerimi so bili Theophil von Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper in Carl von Hasenauer.

Od začetka gradnje do delnega uradnega odprtja 1. maja 1865, ki se ga je udeležil tudi Franc Jožef s soprogo Sisi, je trajalo le sedem let, celotna gradnja pa je potekala več kot pol stoletja. Največji gradbeni projekt v zgodovini Dunaja zdaj tako predstavlja prehod od fevdalnega rezidenčnega mesta v evropsko prestolnico in velja za enega najlepših bulvarjev na svetu.

Ob Ringstrasse so nanizane najpomembnejše stavbe na Dunaju, kot so Dunajska državna opera, Hofburg, Umetnostnozgodovinski in Prirodoslovni muzej, parlament, mestna hiša, univerza, Burgtheater, cerkev Votivkirche, borza ter številne razkošne palače, mnogi parki in vrtovi.