Posnetek z novinarske konference uporabnikov Placa. Foto: BoBo/Borut Živulović
Posnetek z novinarske konference uporabnikov Placa. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predstavniki uporabnikov so povedali, da so od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prejeli pismo, ki so ga opredelili kot grozilno. DUTB jih je v pismu seznanil s pričakovanjem, da bi posamezniki in posameznice Placa začeli plačevati več kot 6000 evrov mesečne uporabnine za objekt, ki je bil vrsto let zapuščen.

DUTB-jev prihod napovedan v četrtek
Uporabniki tam ustanovljene avtonomne cone so objekt v dobrih dveh mesecih očistili in uredili za uporabo, zdaj pa jim "grozijo z uporabo vseh dopustnih pravnih sredstev". Trojica delegatov Placa je na novinarski koferenci povedala, da bodo predstavniki DUTB-ja v četrtek, 17. novembra, vstopili v prostor. To bodo storili, ne da bi se dogovorili z uporabniki, kar bodo ti razumeli kot motenje posesti in bodo temu primerno ukrepali.

Nadaljevanje avtoritarne in nasilne politike?
Dodali so, da od predsednika vlade Roberta Goloba – in podobno tudi od preostalih dveh strank vladajoče koalicije – pričakujejo, da se bo aktivno zavzel proti grožnjam DUTB-ja in bo skupaj z uporabniki našel dolgoročno rešitev za to, da ostanejo v stavbi na Linhartovi cesti v Ljubljani. Nadalje so povedali, da se jim zdi nedopusten molk "tistih, ki so se še v času janšizma zavzemali za ohranitev avtonomnih prostorov". V primeru, da jih vladajoča koalicija ne bi zaščitila, bi bilo to po njihovem mnenju "izraz nadaljevanja avtoritarne in nasilne politike" preteklih dveh let.

Predlog Placa kot središča za lokalno skupnost
Uporabniki Placa so med drugim predlagali, naj se na zemljišču ob objektu zagotovi razvoj soseske, ki bo vključevala neprofitna stanovanja, stanovanja za starejše in medgeneracijsko stanovanjsko zadrugo, Plac pa naj se ohrani kot središče za lokalno skupnost. Njegovi uporabniki so namreč prepričani, da s svojim obstojem ne ovirajo razvoja nove stanovanjske soseske na sosednjem zemljišču.

Avtonomna cona Plac deluje v objektu na Linhartovi cesti 43 v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Avtonomna cona Plac deluje v objektu na Linhartovi cesti 43 v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

DUTB: Pismo je podlaga za sodelovanje
Na DUTB-ju pravijo, da je pismo, ki so ga poslali uporabnikom, podlaga za sodelovanje, v njem pa so jih kot lastniki objekta pozvali k izpolnitvi določenih pogojev. V pismu so jih opozorili, da skupnost Plac v objektu biva nezakonito in brez soglasja DUTB-ja za uporabo, ter jim pojasnili nastale stroške.

Izrazili so tudi potrebo po tem, da se predstavniki oziroma zastopniki Placa identificirajo, da je potreben tehnični pregled objekta in da so pripravljeni na pogovore skupaj s predstavniki kabineta predsednika vlade, so pojasnili na DUTB-ju.

Stavba je namenjena rušenju, na zemljišču pa je načrtovana gradnja stanovanjskih objektov in objektov za starostnike. Na DUTB-ju sicer menijo, da ni varna za bivanje, zato jo morajo pregledati z varnostnega vidika.

DUTB: Ker so se vselili samovoljno, je najmanj, da sprejmejo odgovornost za bivanje v objektu
"Ker so se predstavniki Placa vselili samovoljno, je najmanj, kar morajo kot zreli državljani storiti, da sprejmejo odgovornost za bivanje v objektu. Hkrati morajo kriti stroške za vodo, elektriko in druge stroške uporabe, ki jih s svojim delovanjem ustvarjajo, sicer bi slednji padli na ramena davkoplačevalcev. DUTB je za širše razumevanje v pismu tudi sporočil, kakšni so dodatni stroški za uporabnino objekta in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za pretekli mesec,"
so pojasnili na DUTB-ju.

Dodali so še, da bi bila z izpolnitvijo navedenih pogojev do preklica zagotovljena možnost prihodnjega delovanja skupnosti v objektu, DUTB pa bi bil razbremenjen neupravičenih stroškov.