Ribiča zanima, ali bo ministrica v primeru ugotovljenih nepravilnosti ukrepala proti ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana tako, kot je ukrepala v primeru ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Foto: RTV SLO
Ribiča zanima, ali bo ministrica v primeru ugotovljenih nepravilnosti ukrepala proti ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana tako, kot je ukrepala v primeru ravnatelja SNG Drama Ljubljana. Foto: RTV SLO

Razmere v obeh osrednjih kulturnih ustanovah v Sloveniji, SNG Drama Ljubljana in SNG Opera in balet Ljubljana, so v zadnjem času pravzaprav vse prej kot dobre. Obe instituciji se soočata s kopico problemov, vendar se pri obravnavanju ravnanj njunih vodstev očitno uporabljajo dvojna merila, ugotavlja Ribič.

Po njegovem mnenju je ministrstvo ravnatelju ljubljanske Drame Ivu Banu očitalo nekatere nepravilnosti, ki jih ni mogoče primerjati s koristmi, ki jih je prinesel v to institucijo. Po njegovih besedah je bil precej hitro "nagrajen" z odločbo o razrešitvi. Hkrati pa je ministrstvo za kulturo do ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše Mitje Bervarja nenavadno zadržano, pa čeprav je stanje v SNG Opera in balet Ljubljana neprimerno bolj zaskrbljujoče.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi vodstvo javnega zavoda prirejalo bilance in naj bi namesto izgube prikazalo dobiček, prav tako pa naj bi v letu 2010 zaposlovalo nove ljudi, čeprav je zaposlovanje v javnem sektorju izrazito omejeno, je spomnil Ribič. Po drugi strani pa po njegovih besedah delavci, ki so zaposleni prek avtorskih pogodb, tudi več mesecev po poteku pogodbenega roka ne dobijo izplačil.

To je za ustanovo nacionalnega pomena, kar SNG Opera in balet Ljubljana nedvomno je, sramotno, trdi poslanec. Navaja tudi uvrstitev ljubljanske operno-baletne hiše na črno listo www.neplačniki.info, na kateri so navedeni delodajalci, ki ne izplačujejo študentom, ki delajo v operi prek študentskega servisa.

Po Ribičevi oceni bi moralo ministrstvo, ki je po veljavni zakonodaji dolžno zagotavljati sredstva za plače zaposlenih v javnih zavodih, ki jih je ustanovila država, v primerih neplačevanja honorarjev zaposlenim prek avtorskih pogodb ostro ukrepati.

Na ministrico za kulturo Majdo Širca je Ribič naslovil poslansko vprašanje o tem, ali je ministrica seznanjena s tekočim poslovanjem javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana in Letnim poročilom SNG Opera in balet Ljubljana za leto 2010. Zanima ga tudi, ali bo, v primeru ugotovljenih nepravilnosti, ukrepala proti ravnatelju SNG Opera in balet Ljubljana tako, kot je ukrepala v primeru ravnatelja SNG Drama Ljubljana.