Brumnova organizacija želi s svojim delovanjem dvigniti kakovost in izboljšati razvoj slovenskega oblikovanja, kajti čeprav danes vsi poskušamo biti na neki način oblikovalci, je umetnost učinkovitega komuniciranja še vedno znana le nekaterim. Foto: Fundacija Brumen
Brumnova organizacija želi s svojim delovanjem dvigniti kakovost in izboljšati razvoj slovenskega oblikovanja, kajti čeprav danes vsi poskušamo biti na neki način oblikovalci, je umetnost učinkovitega komuniciranja še vedno znana le nekaterim. Foto: Fundacija Brumen
Andrzej Klimowski
Mednarodno žirijo so sestavljali Peter Biłak (Slovaška/Nizozemska), Andrzej Klimowski (Velika Britanija/Poljska), Mark Porter (Velika Britanija) in Alan Záruba (Češka). Foto: Fundacija Brumen

Četrti bienale vidnih sporočil Slovenije se v organizaciji fundacije Brumen začenja s slavnostnim odprtjem in podelitvijo nagrad, in sicer jutri ob 20.00 v Narodni galeriji. Fundacija Brumen si prizadeva pokriti praznino v zavedanju in kakovosti vizualnih komunikacij v Sloveniji in v ta namen je za bienale razpisala razpis, ki je doživel dober odziv tako pri že "ustoličenih" oblikovalskih imenih kot pri avtorjih, ki so na začetku svoje ustvarjalne in uveljavitvene poti.

Mednarodna žirija
Konec septembra so člani komisije Gsus Ajax, Aljoša Bagola, Radovan Jenko, Matej Koren, Tomato Košir, Katarina Mrvar, Ranko Novak, Primož Pislak, Tomaž Plahuta, Vladan Srdić, Slavimir Stojanović, Žiga Testen in Robert Žvokelj prispela dela podrobno pregledali. Tista, ki so prišla skozi njihovo kritično sito, so se uvrstila na razstavo in v 'tekmo' za Brumnove nagrade. Mednarodna žirija v sestavi: Peter Biłak (Slovaška/Nizozemska), Andrzej Klimowski (Velika Britanija/Poljska), Mark Porter (Velika Britanija), Alan Záruba (Češka) je izmed 192 uvrščenih del izbrala najboljše delo iz posamezne kategorije, ki prejme Brumnovo nagrado in veliko Brumnovo nagrado (najboljše delo bienala).

Dela bodo razstavljena v sklopih: črkovne vrste, znaki, osnovni set dopisnih tiskovin, celostne grafične podobe, informacijska grafika, plakati, knjige in knjižne zbirke, knjižni ovitki, katalogi in monografije, letna poročila, koledarji, embalaža, drobno gradivo, revije in časopisi, tiskani oglasi in oglasne kampanje, znamke in vrednostni papirji, ovitki nosilcev zvoka in slike, digitalna grafika in TV-grafika.

Dvigovanje kakovosti slovenskega oblikovanja
Kot so zapisali pri fundaciji Brumen 4. bienale vidnih sporočil Slovenije potrjuje dejstvo, da Slovenija potrebuje nacionalni strokovni pregled oblikovalskih dosežkov. Ne potrebujejo ga le oblikovalci, da preverijo svoje delo, ampak tudi gospodarstvo, kultura, izobraževalni sistem, javni sektor in država. Fundacija oziroma ustanova za promocijo vidnih sporočil nadaljuje intenzivno organiziranje prireditev, pomembnih za prepoznavnost, utrditev in razvoj grafičnega oblikovanja na Slovenskem. Po odmevni razstavi Oblikovanje za državo, gostovanju razstave nagrajenih del v Zagrebu in majskem mednarodnem Festivalu plakata Ljubljana 09 jeseni fundacija nadaljuje primerjavo oblikovanja na Slovenskem (4. bienale vidnih sporočil Slovenije) in v svetu (4. mednarodni oblikovalski dogodek), podpira pa tudi 2. bienale slovenske neodvisne ilustracije.

Nocoj ob 20.00 se bo zgodilo slovesno odprtje skupinske razstave izbranih del v Galeriji Narodni dom. Razstava, ki je del 4. mednarodnega oblikovalskega dogodka, bo na ogled od 26. oktobra do 29. novembra.