Na razpis bienala se je prijavilo malo manj kot 400 umetnikov z vsega sveta. Foto: Fundacija Brumen
Na razpis bienala se je prijavilo malo manj kot 400 umetnikov z vsega sveta. Foto: Fundacija Brumen
Žirija pri delu v Narodni galeriji. Foto: Fundacija Brumen

Fundacija Brumen si prizadeva pokriti praznino v zavedanju in kakovosti vizualnih komunikacij v Sloveniji. V organizaciji te fundacije se bo danes v Narodni galeriji odprl 3. bienale vidnih sporočil Slovenije, znan tudi kot Brumnov bienale, ki bo trajal do 25. novembra.

Fundacija je za bienale razpisala razpis, nanj pa se je prijavilo skoraj 400 avtorjev, ki generacijsko in ustvarjalno segajo vse od priznanih oblikovalskih imen do tistih, ki se šele uveljavljajo. Člani komisije Ajdin Bašić, Miha Grobler, Radovan Jenko, Matevž Medja, Ermin Međedović, Vera Stanković in Slavimir Stojanović so septembra pregledali prispele prijave in odločili, da bo na razstavi v Narodni galeriji sodelovalo 180 imen.

Dvigovanje kakovosti slovenskega oblikovanja
Na odprtju razstave je mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Pierre Bernard, Irma Boom, William Drenttel, Jessica Helfand, Cyprian Koscielniak, podelila Brumnova odličja in Brumnovo nagrado. Brumnove nagrade sicer niso podelili, zato pa so izročili 15 Brumnovih priznanj in 7 pohval žirije. Brumnovo priznanje v kategoriji črkovne vrste dobi Katarina Mrvar, v kategoriji znaki in logotipi je najbolj prepričal Ranko Novak, v osnovnem setu dopisnih tiskovin se je izkazal Boris Balant. Na področju grafičnih podob sta nagrado žirije dobila Boris Balant in Primož Pislak, pohvalo žirije pa Gigodesign za projekt Hit.

Slavili so še Primož Pislak na področju informacijske grafike, s plakatom za Skopje Jazz Festival 2006 je Brumovo priznanje prejela Slavimir Stojanović, s plakatom za BIO 20 pa je žirija pohvalila Janjo Grubar. Brumovo priznanje v kategoriji knjig in knjižnih zbirk je šlo v roke Tomata Koširja, v kategoriji knjižnih ovitkov pa Mateja Korena. Ivan Ilić je najbolj prepričala na področju katalogov in monografije, s pohvalo žirije pa je domov odšel Boris Balant. V kategoriji embalaže je Brumovo nagrado prejel Tomaž Plahuta, Pohvalo žirije pa Primož Pislak. Slavili so še Ivan Ilić in Slavimir Stojanović (prospekti, vabila, čestitke zloženke in drobno promocijsko gradivo), Robert Žvokelj (revije in časopisi), Aljoša Bagola in Robert Križmančič (tiskani oglasi in oglasne kampanje) in Vladan Srdić (ovitki nosilcev zvoka in slike).

Člani žirije pa so dan pred odprtjem slovenskim oblikovalcem pripravili tudi predavanja. Brumnova organizacija želi s svojim delovanjem dvigniti kakovost in izboljšati razvoja slovenskega oblikovanja, kajti čeprav danes vsi poskušamo biti na neki način oblikovalci, je umetnost učinkovitega komuniciranja še vedno znana le nekaterim.