Tako Reka na Hrvaškem kot Galway na Irskem ležita ob morju. Foto: Wikipedija/EPA
Tako Reka na Hrvaškem kot Galway na Irskem ležita ob morju. Foto: Wikipedija/EPA

Kot so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, morata predlog komisije potrditi še Evropski parlament in svet. Evropska komisija je hkrati predlagala preložitev izvajanj naziva za prihodnje načrtovane prestolnice kulture: za Novi Sad (Srbija) z leta 2021 na leto 2022, Elefsina (Grčija) in Temišvar (Romunija) pa bi namesto leta 2022 naziv nosila leta 2023.

Sorodna novica Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana in Piran gredo v drugi krog za EPK 2025

Omenimo, da bo Slovenija oziroma eno od slovenskih mest naziv EPK nosilo leta 2025, v drugi krog za naziv so se uvrstili Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana in Piran. Leta 2012 je naziv EPK nosil Maribor s partnerskimi mesti.

Prizadevanje za pošteno priložnost za predstavitev
Kot še piše v sporočilu za javnost, bi s podaljšanjem naziva Reka in Galway dobila pošteno priložnost za predstavitev svoje odpornosti in ustvarjalnosti. Prav tako bi dodaten čas omogočil prihodnjim prestolnicam prebroditev sedanjega upada v kulturnem in turističnem sektorju in mobilizacijo ustreznih naložb.

Vse od izbruha koronavirusne krize je Evropska komisija v tesnem stiku z ekipami, ki vodijo pripravo EPK od leta 2020 do leta 2023. Reko in Galway je dano stanje zelo prizadelo, saj so morali v obeh mestih preložiti ali odpovedati vse dogodke, ki so bili napovedani od marca dalje. Poleg tega so bili v negotovosti, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo sploh lahko nadaljevali svoj program.

Nekatere bolj, druge manj prizadete prihodnje prestolnice
Tudi v Novem Sadu, Elefsini in Temišvarju se pri pripravah na EPK spopadajo z veliko negotovostjo na skoraj vseh ravneh, tako kar zadeva financiranje kot tudi zagotavljanje varnosti v prihodnosti.

Poleg tega so omejitve glede potovanj močno vplivale na turistične tokove in oklestile priložnosti za evropska in mednarodna partnerstva. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so tudi upočasnili priprave v času, ko bi te morale potekati pospešeno.

Kaunas (Litva) in Esch (Luksemburg), ki bosta naziv nosila leta 2022, kot tudi Veszprem (Madžarska), ki bo naziv nosil v letu 2023, je pandemija novega koronavirusa prizadela nekoliko manj. Kot piše v sporočilu za javnost, imajo namreč tamkajšnje ekipe še zmeraj dovolj časa, da prilagodijo programe in da upoštevajo različne mogoče scenarije za prihodnost.