V središču Skopja od leta 2011 stoji 28 metrov visok bronast kip Aleksandra Velikega. Foto: Reuters
V središču Skopja od leta 2011 stoji 28 metrov visok bronast kip Aleksandra Velikega. Foto: Reuters

Razglasitve sta se med drugim udeležili ministrica za kulturo Bisera Kostadinovska-Stojčevska in skopska županja Danela Arsovska. "Imenovanje Skopja za Evropsko prestolnico kulture za leto 2028 predstavlja velik uspeh za našo državo, zlasti glede na ambicije, ki jih imamo kot država, ki si prizadeva za polnopravno članstvo v EU-ju," je po dogodku za makedonsko tiskovno agencijo MIA dejala ministrica.

Mesto je pripravljeno odgovoriti na izziv
"Želim se zahvaliti ekipi mesta Skopje in županji, da sta nam dala priložnost, da sodelujemo in osvojimo ta naslov. Najprej čestitke ustvarjalni in umetniški ekipi, ki je pokazala, da sta Skopje in naša država lahko na kaj biti ponosna, ko govorimo o kulturi," je še dodala Kostadinovska-Stojčevska.

Po dvodnevnem srečanju v Bruslju je predsednik strokovnega sveta evropskih prestolnic kulture naznanil, da je bilo mesto Skopje priporočeno za naziv EPK 2028 v državi kandidatki ali potencialni kandidatki za članstvo v EU-ju. Razglasitev je sledila dan pozneje po predstavitvi prijav držav, ki so se uvrstile v ožji izbor za ta naziv.

"Skopje je pripravljeno odgovoriti na izziv. Pravzaprav se zdi, da je bilo Skopje skozi stoletja ustvarjeno za ta izziv. Pod evropsko in makedonsko zastavo bomo ustvarjalno energijo dvignili tako, da se bo razširila po vsej celini. Ali obstaja za to boljše mesto, kot je Skopje?" se je retorično vprašala ministrica.

Začetek izvajanja programa z začetkom leta 2024
Županja Skopja Danela Arsovska je poudarila, da je mesto pridobilo ta naziv s predstavitvijo pod geslom Kultura nad delitvijo. "Naša ekipa se je predano posvečala programu, ki smo ga predstavili, imeli smo močno podporo ministrstva za kulturo in ministrice Bisere Kostadinovske-Stojčevske, deležni smo bili podpore vlade, predsednika Severne Makedonije, pa tudi velikega števila naših in tujih pobratenih mest, s katerimi smo dejavno sodelovali v preteklih dveh letih in ki so nam dali podporo ter se praktično zavezali, da imamo možnost, moč in sposobnost uresničiti ta program leta 2028," je za tiskovno agencijo MIA povedala Arsovska.

Županja je dodala še, da bodo program začeli izvajati že januarja 2024, v prihodnjih letih pa bodo združeni domači in evropski umetniki sodelovali na več 100 kulturnih dogodkih, ki bodo dosegli vrhunec leta 2028.