Temišvar (rom. Timișoara) bi sicer moral naziv EPK nositi že leta 2021, a je bilo dogajanje zaradi pandemije preloženo na prihodnje leto, ko ga bo nosil skupaj z madžarskim Veszpremom in grško Elevzino.

V Temišvarju, industrijskem mestu s 300.000 prebivalci, so si za geslo izbrali Shine your light – Light up your city! (Zasij s svojo svetlobo – osvetli svoje mesto!). Snovalci programa so napovedali, da želijo v mestu, kjer živi več narodnosti, osvetliti predvsem tradicionalno raznolikost. V mestu s pridihom Avstro-Ogrske poleg Romunov živijo tudi Nemci, Madžari, Srbi, Romi, Čehi, Slovaki in Bolgari. Pred drugo svetovno vojno je skoraj vsak otrok v mestu govoril vsaj tri jezike, med drugim tudi jidiš – a je ta zaradi holokavsta skoraj izginil.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Johnny Weissmüller v prizoru iz filma Tarzan and the Leopard Woman (1946). Foto: AP
Johnny Weissmüller v prizoru iz filma Tarzan and the Leopard Woman (1946). Foto: AP

V tem mestu se je rodil plavalec in igralec Johnny Weissmüller (1904–1984), sicer pripadnik tamkajšnje etnične nemške podskupine banatskih Švabov, ki je zaslovel kot filmski Tarzan. Tam sta srednjo šolo obiskovala tudi Nobelova nagrajenca, pisateljica Herta Müller ter kemik in biofizik Stefan Hell.

Zadnji dve leti je župan Temišvarja 39-letni nemški politolog Dominic Fritz, nekoč tudi pisec govorov za nekdanjega nemškega predsednika Horsta Köhlerja. Fritz sam pravi, da se je preprosto "zaljubil v mesto", ko je leta 2003 delal kot prostovoljec v tamkajšnjem otroškem domu. "Temišvar je nedvomno bolj evropski od vasi, v kateri sem odraščal," je povedal v pogovoru z novinarji nemške tiskovne agencije DPA.

Župan je kot vrhunec EPK-ja napovedal razstavo romunskega kiparja Constantina Brancusija (1876–1957), ki bo prvič po pol stoletja v njegovi domovini združila znamenite skulpture kiparjevega zrelega obdobja iz nekaterih največjih svetovnih muzejev. Tako bodo med drugim na ogled Brancusijeva dela iz Centra Pompidou v Parizu ter dela iz njegovega zgodnjega obdobja iz muzejskih in zasebnih zbirk v Romuniji. Postavitev bo vključevala tudi izbor fotografij in videoodlomkov, ki jih je posnel umetnik.

Organizatorji izpostavljajo še projekt Poti revolucije, namenjen spominu na revolucijo leta 1989. A projekt – kot še nekateri drugi – ne bo končan leta 2023, razlog pa je že več let trajajoč politični spor, navaja DPA. Fritz namreč pripada opozicijski stranki USR, zaradi česar prihaja do več zapletov, med drugim po Fritzevih besedah do blokade finančnih sredstev. Župan kljub temu upa, da bo prihodnje leto dalo "nov zagon", ki se bo prenesel tudi na poznejše obdobje.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

V Temišvarju bodo program EPK-ja zagnali 17. februarja, skozi leto pa se bo predstavilo okoli 2500 umetnikov. Vsak teden se bo zvrstilo po 30 dogodkov, pripravili bodo 12 velikih festivalov klasične in sodobne ter jazz rock in pop glasbe ter še enkrat toliko drugih tematskih festivalov. Med drugim bodo gostili velika imena sodobne literature, kot sta Nobelovca Orhan Pamuk in Olga Tokarczuk, je še povedal župan Fritz

Sorodna novica Eden od kustosov EPK-ja Temišvar bo Matevž Čelik

Eden od kustosov EPK-ja Temišvar bo tudi arhitekt Matevž Čelik Vidmar, nekdanji direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) in trenutni državni sekretar ministrstva za kulturo.

Strokovna komisija, ki je opravila izbor kustosov in strokovnjakov, je v obrazložitvi zapisala, da se Čelik Vidmarjeva dejavnost ne nanaša izključno na arhitekturo, čeprav je arhitekt, temveč (ali predvsem) na raziskovanje odnosov med mestom, arhitekturo, oblikovanjem in družbo ter na gradnjo in prilagajanje institucionalnih modelov, ki presegajo meje stroke in ki se vpisujejo v kulturno vizijo 21. stoletja.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Na uradni spletni strani EPK-ja Temišvar med drugim piše, da je bil Temišvar leta 1884 prvo mesto v celinski Evropi z električno ulično razsvetljavo, leta 1989 pa se je prav na temišvarskih ulicah začela revolucija, ki je zrušila diktatorja Nicolaeja Ceausescuja.

Svetloba je imela v zgodovini Temišvarja pomembno vlogo, tako s praktičnega kot simbolnega vidika, zato dejstvo, da je umetniški program EPK osredotočen okoli svetlobe, ne preseneča. Geslo Shine your light – Light up your city! tako odraža pot posameznika do zavestnega in angažiranega evropskega državljana, v katerem so zakoreninjene vrednote skupnosti in strast, še piše na uradni spletni strani.