Oto Luthar je glede na predstavljeni program prepričan, da bo sredi septembra pripravljen konsistenten dokument, ki bo tozadevno urejen in kjer bo lahko vsak, že štiri in pol mesece pred pričetkom leta 2012, vedel, kdaj se bo kaj dogajalo, kdo bo to koordiniral in koliko bo posamična stvar stala. Foto: BoBo
Oto Luthar je glede na predstavljeni program prepričan, da bo sredi septembra pripravljen konsistenten dokument, ki bo tozadevno urejen in kjer bo lahko vsak, že štiri in pol mesece pred pričetkom leta 2012, vedel, kdaj se bo kaj dogajalo, kdo bo to koordiniral in koliko bo posamična stvar stala. Foto: BoBo
Maribor
Glavni prizorišči bosta nova umetnostna galerija v Mariboru in začasno, za zdaj še neznano prizorišče. Foto: BoBo
EPK, Mitja Čander, Suzana Žilič Fišer
'Na mizi imamo dober program, zdaj pa je čas, da mesto in država pokažeta svoje ambicije,' poudarja programski direktor EPK-ja Mitja Čander. Foto: MMC RTV SLO

Na omenjene pomanjkljivosti je opozoril predsednik sveta zavoda Oto Luthar, ki je še dodal, da gre za vsebinsko bogat program. Svet zavoda je sprejel še soglasje k aktu o sistematizaciji delovnih mest v zavodu Maribor 2012, ki po besedah generalne direktorice zavoda Suzane Žilič Fišer predstavlja podlago za organiziranost tega zavoda.
Finančna negotovost in nejasnosti o prizoriščih
Programski direktor EPK-ja Mitja Čander je opozoril, da to, da se ta akt sprejema pol leta pred začetkom projekta, pove marsikaj o okoliščinah, v katerih EPK nastaja. Ob tem je naštel finančno negotovost in nejasnost glede lokacij, ki močno otežujeta priprave.
Vendar kljub temu so, kot je dodal, pripravili "ambiciozen, a hkrati širok program". Na mizi so tri četrtine programa, dokončno podobo naj bi dobil septembra, vmes pa bodo poskušali upoštevati pomisleke, ki jih je izrazil svet zavoda. Poleg omenjene žanrske ureditve in časovne umestitve projektov je svet predlagal še zagotovitev sledljivosti in podatek o mreženju projektov. Po Lutharjevih besedah je treba ugotoviti, kaj od tistih prvih idej iz let 2005 in 2006 se je ohranilo in kateri so tisti projekti, ki potekajo v koordinaciji vseh šestih mest.
"Glede na to, kar smo dobili zdaj, sem prepričan, da bomo sredi septembra dejansko imeli pred sabo zelo konsistenten dokument, ki bo tozadevno urejen in kjer bo lahko vsak, že štiri in pol mesece pred začetkom leta 2012, vedel, kdaj se bo kaj dogajalo, kdo bo to koordiniral in koliko bo posamična stvar stala," meni Luthar.
Čakajoč na premierjev odgovor, v pripravi novo pismo
Seja sveta je minila tudi v znamenju zaskrbljenosti, ki so jo člani izrazili zlasti v povezavi s finančno negotovostjo. To so maja izrazili tudi v pismu predsedniku vlade, a ker niso dobili odgovora, so se odločili, da mu znova pišejo, v pismu pa ne bodo terjali le naglega sestanka na temo državnega sofinanciranja EPK-ja, ampak tudi imenovanje državnega sekretarja za koordinacijo projekta, ki bo zadevo medresorsko usklajeval, predvsem kar zadeva finance. To naj bi se pokazalo za nujno, potem ko so se morali iz sveta zavoda umakniti člani vlade.
Šele ob znanem točnem znesku je mogoče dokončati program
Zadnji čas je, da se položijo karte na mizo, opozarja Čander, saj je program nemogoče popolnoma izdelati brez točnega zneska razpoložljivih sredstev in brez znanih lokacij. "Na mizi imamo dober program, zdaj pa je čas, da mesto in država pokažeta svoje ambicije," je še dodal.
Glavni prizorišči dogajanja naj bi bili nova umetnostna galerija v Mariboru in še neko začasno prizorišče, ki za zdaj še ni znano. Ker se je preureditev nekdanje tovarne TVT Boris Kidrič izkazala za predrago, nanjo ne računajo več, prav tako naj bi se mesto odpovedalo tudi Maksu in naj bi tako na območju nekdanje tovarne Merinka zgradilo le galerijo.