Murskosoboški mestni svet je pred časom sprejel sklep, s katerim je pogojeval podpis pogodbe z državnim vlaganjem v investicije v tem mestu. Po danem soglasju mestnih svetnikov bo Murska Sobota zadnja med partnerskimi mesti, ki bo z zavodom Maribor 2012 podpisala pogodbo o sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Murskosoboški mestni svet je pred časom sprejel sklep, s katerim je pogojeval podpis pogodbe z državnim vlaganjem v investicije v tem mestu. Po danem soglasju mestnih svetnikov bo Murska Sobota zadnja med partnerskimi mesti, ki bo z zavodom Maribor 2012 podpisala pogodbo o sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač
Anton Štihec
Štihec naj bi se po neuradnih navedbah v teh dneh pogovarjal z državnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo Jožefom Školčem, ki mu je zagotovil, da bo služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko konec meseca objavila razpis, na katerega se bo lahko prijavila tudi Murska Sobota s svojimi infrastrukturnimi načrti. Foto: MMC RTV SLO
Maribor EPK
Za program EPK v letu 2012 naj bi bilo za zdaj obljubljenih nekaj več kot 17 milijonov evrov. Foto: RTV SLO

Mestni svet Murske Sobote je dal županu soglasje k podpisu pogodbe, ki jo bo kot zadnji med partnerskimi mesti podpisal predvidoma v petek. Murska Sobota je edina partnerska občina, ki nima z zavodom Maribor 2012 podpisane pogodbe o sodelovanju, s katero so se občine med drugim zavezale, da bodo prispevale svoj del sredstev k projektu.
Murskosoboški mestni svet je pred časom namreč sprejel sklep, s katerim je pogojeval podpis pogodbe z državnim vlaganjem v investicije v tem mestu.
Za enakovredni delež sredstev kot preostalim mestom
Pogoj so na tokratni seji umaknili in soglasno pooblastili župana, da podpiše pogodbo o sodelovanju pri izvedbi projekta EPK ter sofinanciranju programskih in splošnih stroškov projekta. Zavezali so se še, da si bo mestni svet z županom še naprej prizadeval, da bo Murska Sobota deležna vsaj toliko sredstev za infrastrukturne projekte v sklopu EPK-ja kot preostale partnerske občine.
Trenutno naj bi bilo za program EPK obljubljenih nekaj več kot 17 milijonov evrov, od tega naj bi 8,6 milijona evrov prišlo iz proračuna ministrstva za kulturo, enak delež morajo skupaj zagotoviti partnerske občine. Maribor je zavezan zagotoviti 55 odstotkov, Ptuj 14 odstotkov, Velenje 9,5 odstotka, Novo mesto 7,5 odstotka, Slovenj Gradec sedem odstotkov ter Murska Sobota pet odstotkov omenjenega zneska.
Obeti, ki so padli v vodo
Občine so si poleg vključitve svojih kulturnih programov v projekt EPK obetale tudi državna vlaganja v infrastrukturne projekte, vendar so se uštele, saj je za projekt EPK vlada na začetku leta obljubila neposredno pomoč le pri gradnji nove umetnostne galerije in knjižnice v Mariboru ter obnovi dominikanskega samostana na Ptuju.
Murska Sobota je februarja dobila novo gledališko dvorano, katere obnova - preuredili so nekdanjo kinodvorano - je stala 3,6 milijona evrov, od tega so 1,6 milijona evrov pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostalo je prispevala občina. Ker je bila dvorana uvrščena med investicijske projekte v sklopu EPK-ja, so si obetali del sredstev tudi od države, vendar ga niso dobili. Že takrat je Štihec javno protestiral zaradi domnevne neenakopravnosti Murske Sobote pri projektu EPK.
Znova se je zapletlo na začetku septembra, ko je potekel rok za podpis partnerske pogodbe med zavodom Maribor 2011 in občino Murska Sobota, ki je pogoj za začetek podpisovanja tripartitnih pogodb med zavodom Maribor 2012, občino ter producenti oziroma izvajalci kulturnih projektov v Murski Soboti, vključenih v program EPK.